Franka Rolvink Couzy: “Vliegschaamte? Daar hebben we geen last van”

De media schrijft wat af over vliegschaamte, maar vooralsnog ziet Franka Rolvink Ouzy, Hoofd Sector onderzoek ABN AMRO, daar niets van terug in de vliegcijfers.

De zomervakantie staat voor de deur. De tijd waarin we massaal in het vliegtuig stappen om onze welverdiende vakantie te vieren. Een jaar geleden boekten we met elkaar liefst 9,8 miljoen vliegvakanties. Bijna net zoveel als autovakanties. En de verwachting is dat we ook dit jaar met z’n allen de lucht in gaan voor onze welverdiende rust.

Van vliegschaamte, waarover zoveel in de media wordt geschreven, lijkt dan ook geen sprake. Wel bij een kleine groep. Zij zijn zich bewust van de CO2-uitstoot die een vliegtuig veroorzaakt en zoeken hun vertier in eigen land of pakken de trein. Maar het grootste deel eet liever het hele jaar Beyond Meat burgers met bietensap, dan dat het de verre reis moet afslaan om het milieu te sparen.

Uit onderzoek dat ABN AMRO deze maand uitbrengt, blijkt dat bijna 80 procent er niet aan denkt dichter bij huis op vakantie te gaan, omdat dit beter is voor het milieu. Verre reizen is een plezier dat zij zichzelf gunnen en daarvan stappen ze niet af vanwege de CO2-uitstoot, zo is het gehoor.

De enige manier om mensen uit het vliegtuig te krijgen is door de trein zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat de consument staat te trappelen over het spoor op vakantie te gaan. Zo’n 50 procent van de vliegers zegt bijvoorbeeld de trein wel te willen pakken als die sneller is en zo’n 45 procent doet dit als het goedkoper is.

Het enige wat rest is goed eten en ruime stoelen, eigenlijk alles wat een vliegtuig niet heeft, en de vakantievierder stapt over.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten