De dag in vooruitgang: Klimaatbescherming als grondrecht, en meer
1

De dag in vooruitgang: Klimaatbescherming als grondrecht, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 17 maart 2021. 

Stemmen in een oud zwemparadijs

De dag dat we naar de stembus mogen is altijd een speciale. Maar wat deze verkiezingsdag extra bijzonder maakt, zijn de unieke locaties waar je vanwege corona terecht kunt. Trouw zette er een aantal op een rij.

In Rotterdam kun je stemmen bij het oude zwemparadijs Tropicana, en in Arnhem in de voormalige Koepelgevangenis. Door het hele land zijn tenten opgezet die fungeren als stembureau. En bij concerthal de Tolhuistuin in Amsterdam krijg je een koptelefoon zodat je al wachtend in de rij een dansje kunt doen.

Op sommige locaties waren er plannen om live muziek te verzorgen, maar dat ging niet door. Gemeenten willen voorkomen dat het op de locaties te druk wordt.

Frans Parlement wil recht op klimaatbescherming opnemen in grondwet

Een grote meerderheid van het Franse parlement heeft voor een wetsvoorstel gestemd dat klimaatbescherming onderdeel maakt van de grondwet. Dat meldt Trouw. Het voorstel is om artikel 1 van de grondwet uit te breiden,
door eraan toe te voegen dat Frankrijk het behoud van milieu en biodiversiteit garandeert.

Het voorstel komt van een burgerpanel dat de Franse president Macron vorig jaar in het leven riep. Daarin zitten 150 willekeurig gekozen burgers die meedenken over oplossingen voor een beter klimaat.
De eerste horde voor het wetsvoorstel is genomen, en nu gaat het naar de senaat.

Lees ook: ‘Panel van 150 Franse burgers beslist: er komt meer natuur‘ 

Oneindig vaak doortrekken met hetzelfde water

In een nieuw gebouw in het Amerikaanse San Francisco wordt toiletwater straks ter plekke gerecycled, om het vervolgens opnieuw te gebruiken. Dat lezen we bij Fast Company.

Als je doortrekt gaat het water naar een machine in de kelder. Het apparaat zorgt ervoor dat water en poep van elkaar worden gescheiden. Het gerecyclede water gaat vervolgens via leidingen terug omhoog, zodat je er opnieuw mee kunt doortrekken. De ontlasting wordt verwerkt tot een product om de aarde in tuinen mee te verrijken.

Hergebruik van water wordt in Californië flink gestimuleerd, want de staat heeft te maken met toenemende droogte.

Britse Uber-chauffeurs krijgen vakantiedagen en pensioen

Uber-chauffeurs in het Verenigd Koninkrijk hebben vanaf donderdag recht op minimumloon, vakantiedagen en pensioenopbouw. Dat komt doordat ze vorige maand door de Britse rechter zijn aangemerkt als ‘workers’ – een situatie die het midden houdt tussen zelfstandigen en werknemers. Dat schrijft de NOS.

De nieuwe regeling is van toepassing op zo’n 70.000 Britse chauffeurs. In Nederland heeft vakbond FNV een vergelijkbare zaak aangespannen tegen de Nederlandse tak van Uber. Deze zaak loopt nog.

Vrouwelijke scheids gaat Oranje fluiten

Een primeur voor het Nederlands elftal: het team speelt later deze maand voor het eerst een wedstrijd die wordt geleid door een vrouwelijke scheidsrechter, de Franse Stéphanie Frappart.

De Franse gaat de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Oranje en Letland fluiten, die vindt plaats op 27 maart.

Frappart was ook de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de hoogste mannencompetitie in Frankrijk. Eind vorig jaar floot ze een duel in de Champions League.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
09:54 Leon Bridges
motorbike leon bridges
09:50 SWV
right here swv
09:47 Al Jarreau
love is waiting al jarreau
09:43 Erasmo Carlos
cachaca mecanica erasmo carlos
09:40 Mayer Hawthorne
the walk mayer hawthorne
09:37 Amy Winehouse
moody's mood for love amy winehouse
09:33 Toto
georgy porgy (intro harder) toto
09:27 Al Green
tired of being alone al green
09:21 Gregory Porter
if love is overrated gregory porter
09:18 Pointer Sisters
yes we can can pointer sisters