Friese voetbalclubs praten over homoseksualiteit
19

Friese voetbalclubs praten over homoseksualiteit

In het stadion van SC Cambuur in Leeuwarden gingen voetbalclubs deze week in gesprek over discriminatie in de sport. Sportverslaggever Thijs Smeenk zette de zaal aan het denken met een persoonlijk verhaal.

Rond zijn dertiende kwam Smeenk erachter dat hij op jongens viel, zo vertelt hij op het evenement ‘Voetbal is voor iedereen’. Aan het begin was dat niet zo’n probleem, maar dat veranderde rond zijn vijftiende. “De gesprekken gaan dan steeds meer over seks, over meisjes en relaties.”

Hoewel hij genoot van het voetballen zelf, ging Smeenk met een steeds slechter gevoel naar de club. “Want ik wist: de training is leuk, maar als we straks weer de kleedkamer ingaan, of de warming up gaan doen, dan gaan de gesprekken weer die kant op.” Hij had het gevoel dat hij in zulke situaties een spelletje moest spelen, moest doen alsof hij hetero was. Dat was zo moeilijk dat hij er uiteindelijk voor koos om te stoppen met voetbal.

LEES OOK:Utrechter tovert buurtfeest om in Pride met burgemeester en dragqueens

Zonde

Pas op zijn dertigste, toen hij al lange tijd uit de kast was, overtuigden zijn vrienden hem ervan om weer te komen spelen in een vriendenteam. Dat hij vijftien jaar niet gevoetbald heeft, noemt Smeenk ‘zonde’. “Daarom ben ik lessen en workshops gaan geven. Want er zijn veel meer jongens die zijn gestopt om deze reden. En er zijn ook veel jongens die homoseksueel zijn en wél doorgaan, maar die houden hun mond dicht. En die zijn ook niet echt gelukkig.”

 

Nooit geweten

Smeenk maakte grote indruk met zijn verhaal, zo schrijft Omrop Fryslân. Rein Poelstra van VV Buitenpost, ook aanwezig bij het evenement, zegt tegen de omroep dat hij nooit heeft geweten dat jongens stoppen met voetballen omdat ze homo zijn. “Daar moet je toch wat beter om denken.”

Ook Gijs Lokhorst van Drachtster Boys is geraakt door het verhaal. “Sport moet verbinden, mensen bij elkaar brengen. Dat is waar een club voor hoort te staan. Daar past niet bij dat een jongere ophoudt met voetballen omdat hij zich vanwege zijn geaardheid niet meer welkom voelt.”

Trainer Foppe de Haan denkt dat het belangrijk is dat je als club een duidelijke visie uitdraagt: “Dit zijn wij, dit willen we, hier staan we voor. En als je daar niet aan meedoet, heb je een probleem.”

‘Historische middag’

‘Voetbal is voor iedereen’ werd georganiseerd door LHBT-belangenvereniging COC Friesland, discriminatiemeldpunt Tûmba en sportvereniging BV Sport.

Gespreksleider Sipke Jan Bousema noemde de bijeenkomst ‘een historische middag’. Volgens de presentator was het de eerste keer dat de voetbalwereld discriminatie op deze manier besprak.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
02:07 Temptations
treat her like a lady temptations
02:02 New Cool Collective
donde está josé new cool collective
01:58 Al Green
i can't stop al green
01:52 Sergio Mendes & John Legend
please baby don't sergio mendes & john legend
01:49 Michelle David & The Gospel sessions
victory! michelle david & the gospel sessions
01:42 Justin Timberlake
rock your body justin timberlake
01:39 Buscemi ft. Lady Cath
dipso calypso buscemi ft. lady cath
01:34 Chaka Khan
ain't nobody chaka khan
01:31 Ben L'oncle Soul
elle me dit ben l'oncle soul
01:27 Robert Cray Band
don't be afraid of the dark robert cray band