Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Geef vluchtelingen een warm welkom
18

Geef vluchtelingen een warm welkom

Het is Wereldvluchtelingendag. Ter ere daarvan is op het station in Hilversum een oude bus omgetoverd tot het ‘Bakkie Doen-café’. En er gebeurt nog veel meer om ervoor te zorgen dat nieuwkomers zich thuisvoelen in Nederland.

Een goede start

De pop-up-bus is één van de plekken waar vandaag koffie wordt uitgedeeld door nieuwkomers; een initiatief van Vluchtelingenwerk Nederland. De organisatie hoopt vooral dat voorbijgangers en vluchtelingen dat koffiemoment aangrijpen om even een praatje te maken. Want een goede start maken in Nederland en je thuis voelen begint al met zoiets simpels als een bakkie doen.

Een organisatie die ervoor zorgt dat er elke dag van dit soort ontmoetingen plaatsvinden, is de Welcome App. Daarop kun je bijvoorbeeld zien dat Omar komende maandag een heerlijke Syrische lunch gaat maken voor drie personen. En dat Evelien maar liefst tien mensen uitnodigt om bij haar te komen eten.

Veel vragen

Via de Welcome App kun je dus met elkaar afspreken. Maar zelfs als je daar geen tijd voor hebt kun je nieuwkomers een handje helpen. Gewoon door hun vragen te beantwoorden via de app, vertelt oprichter Julius Weise. “Dat kunnen makkelijke vragen zijn, van: waar koop ik Arabische boeken, of hoe komt mijn zoontje bij een sportschool. Maar het kunnen ook moeilijkere, persoonlijkere vragen zijn: ik heb deze belastingbrief, wat moet ik daarmee doen? Of: ik heb psychologische hulp nodig – hoe kan ik dat regelen? Die vragen worden niet de community ingestuurd. Die komen bij ons achter binnen, en die beantwoorden wij met een team van vrijwilligers”.

Ook vragen waarop niet gereageerd wordt, pakken de vrijwilligers op. Zo wordt letterlijk elke vraag die gesteld wordt in de app beantwoord.

Elke dag anders

Wat betekent dat contact voor vluchtelingen die nieuw zijn in Nederland? “Heel veel”, weet Weise. Vol enthousiasme vertelt hij over Hani uit Jemen; een van de meest actieve gebruikers van de app. Hani woont in een AZC in het dorp Luttelgeest. Weise: “Zijn leven was gewoon elke dag hetzelfde. Gister was hetzelfde als vandaag, is hetzelfde als morgen. Hij probeerde heel actief allerlei organisaties te vinden die hem konden helpen, maar ja – er zijn er weinig actief in Luttelgeest”.

En daar komt het voordeel van techniek om de hoek kijken. Sinds Hani de app gebruikt zien zijn dagen er heel anders uit, vertelt Weise. “Hij heeft nu zeven mensen ontmoet via de app, waarvan er drie hele goede vrienden zijn geworden. En hij stelt echt heel veel vragen – omdat hij natuurlijk heel veel vragen heeft over zijn nieuwe leven in Nederland.

‘Heel veel Nederlanders willen iets doen’

Welcome is er trouwens niet alleen om de nieuwkomers te ondersteunen, al is dat natuurlijk wel het belangrijkste doel. De app is er ook om Nederlanders een makkelijke tool te bieden om impact te maken, legt Weise uit. “Ik merk dat er heel veel mensen in Nederland zijn die iets willen doen, maar die niet zo goed weten hoe”. Het platform biedt daarvoor de juiste handvatten.

De app is in december 2018 gelanceerd en heeft inmiddels meer dan 5500 gebruikers. Weise: “We groeien echt best wel hard, met 60 à 70 downloads per dag. En ons doel is natuurlijk om bijna alle nieuwkomers in Nederland op de app te krijgen.”

De Welcome App is beschikbaar voor Android en iOS.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:35 Pete Philly
favorite song pete philly
13:32 Aretha Franklin
walk on by (studio rio version) aretha franklin
13:24 Lianne La Havas
green & gold (album version) lianne la havas
13:21 Caro Emerald
riviera life caro emerald
13:17 Outkast
roses outkast
13:12 Crusaders ft. Randy Crawford
street life crusaders ft. randy crawford
13:08 Zouk Machine
maldon zouk machine
13:04 John Legend
p.d.a. (we just don't care) john legend
12:54 John Mayer
new light john mayer
12:50 Laid Back
sunshine reggae laid back