Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Kampioen afval scheiden
19

Kampioen afval scheiden

In 2012 werd in de Limburgse gemeente 170 kilo restafval per inwoner ingezameld. In 2018 ligt dat gemiddelde op 23 kilo. Wat is hun geheim?

 

Zo weinig mogelijk restafval overhouden. Dat is een kwestie van een goed systeem bedenken. Afvalbedrijf Suez boekt daarmee een uniek succes in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Dat schrijft de Volkskrant.

Na het scheiden blijft er per inwoner maar 23 kilo restafval over in een jaar tijd. Dat is ver onder het Nederlandse gemiddelde van 151 kilo restafval per persoon in een jaar. Het geheim? Door gratis afvalscheiding te combineren met betalen voor restafval wordt het een sport voor burgers om zo veel mogelijk afval nuttig te scheiden voor hun portemonnee en het milieu.

20 afvalstromen

Even een “kleine” opsomming van de verschillende afvalstromen in Horst aan de Maas: voor luiers en incontinentiemateriaal heb je speciale containers in de buurt, net als voor glas en plastic. Tuinafval kun je kwijt in een van de 1.200 tuinafvalkorven. Grover tuinafval, matrassen, oude bankstellen en bouw- en sloopafval worden gratis door de gemeente opgehaald na een belletje. Keukenafval haalt de gemeente eens per twee weken op. En ook voor oud papier hoef je de deur niet uit; sportverenigingen verzamelen dit aan de deur.

Wat je dan nog overhoudt kan in een speciale afvalzak voor restafval die je bij de gemeente aanschaft voor €1,20 per stuk. Restafval wordt eens in de twee weken opgehaald.

LEES OOK: Deze ambtenaar plantte 300.000 bomen in Kenia van zijn spaargeld

Hierdoor ligt het materiaalhergebruik van Horst aan de Maas op 96 procent. Andere gemeenten komen regelmatig op bezoek om te kijken hoe de Limburgers dit nou voor elkaar krijgen. Suez laat aan de Volkskrant weten dat een groot deel van het succes ligt in de acceptatie en omarming van burgers.

Dit is een bericht van Ondernemers van de Vooruitgang waarin we je dagelijks om 17:30 bijpraten over ondernemers en innovaties die de wereld vooruit helpen. 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
06:45 Bill Withers
harlem bill withers
06:42 Shola Ama
you might need somebody shola ama
06:38 Jamie Cullum
everlasting love jamie cullum
06:34 Young Gun Silver Fox
kingston boogie young gun silver fox
06:30 Deniece Williams
it's your conscience deniece williams
06:22 Justin Timberlake
take back the night justin timberlake
06:17 Maysa
can we change the world? maysa
06:11 Alain Clark
yes alain clark
06:08 Jonathan Jeremiah
happiness jonathan jeremiah
06:06 Amp Fiddler & Corinne Bailey Rae
if i don't amp fiddler & corinne bailey rae