Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Uitwerpselen de sleutel tot genezen ziektes
19

Uitwerpselen de sleutel tot genezen ziektes

Denk de volgende keer drie keer na voor je het toilet doorspoelt. Want de inhoud ervan kan mogelijk levens redden.

De Stoelgangbank van het Universiteitziekenhuis in Gent doet een opvallende oproep: of je poepdonor wil worden? Want steeds vaker worden ziektes afgeremd of compleet genezen bij zieke patiënten door middel van stoelgangtransplantaties. Oftewel: het gebruiken van uitwerpselen van een gezonde donor –een donor met een evenwichtige darmflora – die wordt overgebracht naar een zieke patiënt om daar het evenwicht te herstellen.

In onze darmen huizen namelijk meer dan duizend verschillende bacteriesoorten die een belangrijke rol spelen bij veel van onze lichaamsfuncties.
Wanneer het evenwicht van deze bacteriën verstoord raakt, door bijvoorbeeld antibiotica, veroorzaakt dat problemen voor onze gezondheid. En daar kunnen gezonde poepdonoren een verschil maken.

Kerngezonde poep

De bewerkte uitwerpselen blijven maximaal twee jaar bruikbaar en daarom is de UZ Gent op zoek naar donoren. Het vinden van een goede donor is alleen niet eenvoudig vanwege de strenge eisen. Zo worden potentiele donoren onder andere gevraagd naar hun seksueel gedrag, alcohol- en medicijn gebruik en ook of zij de afgelopen maanden in gebieden zijn geweest waar diarree voorkomt.

Vandaar de oproep van de stoelgangbank. Vanwege coronamaatregelen mogen potentiële donoren niet naar het ziekenhuis komen. Maar een online vragenlijst invullen kan wel. Hiermee hopen zij nu nieuwe donoren aan te trekken.

Parkinson, diabetes, hiv, obesitas, levercirrose

Voorlopig behandelt het UZ te Gent alleen patiënten voor resistente Clostridium difficileinfecties. Dit is een bacterie die hardnekkige diarree veroorzaakt en in sommige gevallen fataal kan zijn.

Andere aandoeningen worden nu alleen nog behandeld in het kader van onderzoek. Zo zoeken ze momenteel vanuit UZ Gent naar patiënten met de ziekte van Parkinson, omdat er aanwijzingen zijn dat darmbacteriën invloed hebben op de werking van de hersenen. Een stoelgangtransplantatie zou de ziekte kunnen afremmen.
Buiten België lopen onderzoeken naar het mogelijk bestrijden van onder andere diabetes, hiv, obesitas en levercirrose door middel van stoelgangtransplantatie. Dat levert wisselende resultaten op en succes is vaak van korte duur. Maar soms kan het voldoende zijn om bijvoorbeeld de wachttijd van een donorlever te overbruggen.

Ongezonde leefstijl

Of een poeptransplantatie aanslaat of niet heeft onder meer te maken met omgevingsfactoren. Eten patiënten gezond, zijn ze fysiek actief, roken ze? Hannelore Hamerlinck, biomedisch onderzoeker bij UZ Gent, vermoedt dat het wisselende succes van de behandelingen voor obesitas samenhangt met een ongezonde levensstijl: ‘Transplanteren we gezonde microben naar patiënten die een ongezonde levensstijl aanhouden, dan kunnen die in hun darmen niet overleven en kent een stoelgangtransplantatie hooguit een tijdelijk effect.’

Aanmelden als poepdonor

Ben je kerngezond? Dan kun je je aanmelden op de website van het UZ Gent.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
00:58 Jocelyn Brown
somebody else's guy jocelyn brown
00:53 Faith Evans
mesmerized faith evans
00:50 Leon Bridges
bad bad news leon bridges
00:46 Inner City
whatcha gonna do with my lovin' (radio mix) inner city
00:42 Craig David
seven days craig david
00:39 Tom Misch
lost in paris tom misch
00:35 James Taylor Quartet
see a brighter day james taylor quartet
00:31 Whispers
it's a love thing whispers
00:28 Curtis Harding
keep on shining curtis harding
00:24 Third World
now that we found love third world