

Uitwerpselen de sleutel tot genezen ziektes
Denk de volgende keer drie keer na voor je het toilet doorspoelt. Want de inhoud ervan kan mogelijk levens redden.
De Stoelgangbank van het Universiteitziekenhuis in Gent doet een opvallende oproep: of je poepdonor wil worden? Want steeds vaker worden ziektes afgeremd of compleet genezen bij zieke patiënten door middel van stoelgangtransplantaties. Oftewel: het gebruiken van uitwerpselen van een gezonde donor –een donor met een evenwichtige darmflora – die wordt overgebracht naar een zieke patiënt om daar het evenwicht te herstellen.
In onze darmen huizen namelijk meer dan duizend verschillende bacteriesoorten die een belangrijke rol spelen bij veel van onze lichaamsfuncties.
Wanneer het evenwicht van deze bacteriën verstoord raakt, door bijvoorbeeld antibiotica, veroorzaakt dat problemen voor onze gezondheid. En daar kunnen gezonde poepdonoren een verschil maken.
Kerngezonde poep
De bewerkte uitwerpselen blijven maximaal twee jaar bruikbaar en daarom is de UZ Gent op zoek naar donoren. Het vinden van een goede donor is alleen niet eenvoudig vanwege de strenge eisen. Zo worden potentiele donoren onder andere gevraagd naar hun seksueel gedrag, alcohol- en medicijn gebruik en ook of zij de afgelopen maanden in gebieden zijn geweest waar diarree voorkomt.
Vandaar de oproep van de stoelgangbank. Vanwege coronamaatregelen mogen potentiële donoren niet naar het ziekenhuis komen. Maar een online vragenlijst invullen kan wel. Hiermee hopen zij nu nieuwe donoren aan te trekken.
Parkinson, diabetes, hiv, obesitas, levercirrose
Voorlopig behandelt het UZ te Gent alleen patiënten voor resistente Clostridium difficileinfecties. Dit is een bacterie die hardnekkige diarree veroorzaakt en in sommige gevallen fataal kan zijn.
Andere aandoeningen worden nu alleen nog behandeld in het kader van onderzoek. Zo zoeken ze momenteel vanuit UZ Gent naar patiënten met de ziekte van Parkinson, omdat er aanwijzingen zijn dat darmbacteriën invloed hebben op de werking van de hersenen. Een stoelgangtransplantatie zou de ziekte kunnen afremmen.
Buiten België lopen onderzoeken naar het mogelijk bestrijden van onder andere diabetes, hiv, obesitas en levercirrose door middel van stoelgangtransplantatie. Dat levert wisselende resultaten op en succes is vaak van korte duur. Maar soms kan het voldoende zijn om bijvoorbeeld de wachttijd van een donorlever te overbruggen.
Ongezonde leefstijl
Of een poeptransplantatie aanslaat of niet heeft onder meer te maken met omgevingsfactoren. Eten patiënten gezond, zijn ze fysiek actief, roken ze? Hannelore Hamerlinck, biomedisch onderzoeker bij UZ Gent, vermoedt dat het wisselende succes van de behandelingen voor obesitas samenhangt met een ongezonde levensstijl: ‘Transplanteren we gezonde microben naar patiënten die een ongezonde levensstijl aanhouden, dan kunnen die in hun darmen niet overleven en kent een stoelgangtransplantatie hooguit een tijdelijk effect.’
Aanmelden als poepdonor
Ben je kerngezond? Dan kun je je aanmelden op de website van het UZ Gent.