Goedgehumeurd door ‘kieteltherapie’
19

Goedgehumeurd door ‘kieteltherapie’

Gezond oud worden doordat er aan je oor wordt gekieteld. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Leeds is dat zo’n gek idee nog niet. 

Over deze opvallende oorzaak-gevolgrelatie schrijft de BBC vandaag. Het kietelen moet dan wel met een speciaal apparaatje gebeuren, dat kleine elektrische pulsen stuurt naar de Nervus Vagus. Die bijzondere zenuw vormt een verbinding tussen het hart, de longen en de maag.

Uit balans

Naarmate we ouder worden raakt de balans in ons zenuwstelsel verstoord. En stimulatie van de Nervus Vagus kan die balans volgens de onderzoekers herstellen. Met name mensen boven de 55 jaar oud zouden baat hebben bij zo’n behandeling.

Beter humeur

Tot nu toe is het apparaatje alleen op kleine schaal getest: 29 proefpersonen deden de behandeling twee weken lang, een kwartiertje per dag. Wat bleek: de mensen die het meeste last hadden van hun evenwicht, zagen na die twee weken ook de meeste verbetering. Daarnaast gaf een aantal proefpersonen aan beter te slapenen beter gehumeurd te zijn.

Topje van de ijsberg

Volgens biomedicus Beatrice Bretherton, één van de auteurs van de publicatie, zijn deze eerste resultaten nog maar ‘het topje van de ijsberg’. Aan de BBC vertelt ze dat nu verder moet worden onderzocht wat de langetermijneffecten zijn van zo’n dagelijkse oorbehandeling. Daarbij wordt dan ook gekeken naar het effect van de pulsen op specifieke aandoeningen zoals hartfalen, het prikkelbare darmsyndroom en depressie.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
04:46 Diana Ross
the boss diana ross
04:43 Jeangu Macrooy
high on you jeangu macrooy
04:40 Marcos Valle & Stacey Kent
the answer (a resposta) marcos valle & stacey kent
04:36 Quincy Jones
razzamatazz quincy jones
04:33 Jeb Loy Nichols & The Westwood All-Stars
you got it wrong jeb loy nichols & the westwood all-stars
04:28 Janet Jackson
escapade janet jackson
04:24 Donna Summer
on the radio donna summer
04:20 The Alchemist
gabin the alchemist
04:16 John Legend
each day gets better john legend
04:13 Joy Crookes
feet don't fail me now joy crookes