Rotterdam langste geveltuin Nederland
19

Rotterdam langste geveltuin Nederland

Een landelijk record is verbroken. Rotterdam heeft sinds afgelopen zaterdag met 142,4 meter de langste geveltuin van Nederland. Wil je zelf ook een geveltuin? Wij hebben tips!

De recordbrekende geveltuin ligt rondom de creatieve broedplaats De Kroon in Delfshaven. Zo schrijft het AD. Even voor de duidelijkheid: een geveltuin is een strook planten tegen de gevels of ramen van een huis.

Afgelopen zaterdag hielpen vrijwilligers van jong en oud met het aanleggen van de lange geveltuin. De actie maakt deel uit van de campagne 1000 Geveltuinen Rotterdam. Het doel is vóór 30 september 2020 minstens 1000 geveltuinen te realiseren.

De 15 meter lange kruidentuin – die onderdeel is van de geveltuin – is overigens niet uitsluitend bedoeld voor de huurders van De Kroon. Iedereen mag komen plukken.

NK Tegelwippen

Afgelopen zaterdag werden tijdens de geslaagde recordpoging 790 tegels gewipt. En dat draagt weer bij aan de koppositie van Rotterdam in een andere competitie: het NK tegelwippen. Dit is een strijd tussen Amsterdam en Rotterdam om de steden zoveel mogelijk te onttegelen. De tussenstand is 12.564 tegels voor Rotterdam versus 5.478 tegels voor Amsterdam.

Voordelen geveltuin

Tegels vervangen voor een geveltuintje veraangenaamt het leven in de stad. Het verkoelt het leefklimaat, vermindert wateroverlast en bevordert onze fysieke en mentale gezondheid. Daarbij vormen geveltuintjes een ‘stepping stone’ voor planten- en diersoorten. Het woord zegt het eigenlijk al; via jouw geveltuintje kunnen ze zich door de stad verplaatsen. Je vergroot hiermee het groennetwerk en de biodiversiteit in je omgeving.

Tips voor geveltuintje

Wil je zelf een geveltuintje aanleggen? Dat is hartstikke eenvoudig:

1. Als het kan, begin dan met het wippen van wat tegels langs je huis.
2. Graaf het witte zand uit tot zo’n 30 centimeter.
3. Vul dit met biologische bemeste tuingrond. Er zijn zelfs gemeentes waar ze dit voor je doen inclusief het verwijderen van de tegels. Check even wat het beleid is in jouw gemeente.
4. Plant bloemen en planten, houd daarbij rekening met de mate van zon en (half)schaduw.

Planten voor in de zon
Stokroos, narcis, dahlia, lavendel, rozemarijn, Grote kattenstaart, wilde marjolein, beemdkroon, zeepkruid, duifkruid, klokjes, bieslook, vergeet-mij-nietjes, muurbloem, salie, tijm, herfstaster.

LEES OOK: Van het platteland naar het platte dak: Parijs krijgt grootste stadsboerderij ter wereld

Planten voor in (half)schaduw
Vuurdoorn, duizendknoop, vingerhoedskruid, wolfsmelk, hortensia, maagdenpalm, ooievaarsbek, bosvergeet-mij-nietje, lievevrouwebedstro, gevlekt longkruid, kruipend zenegroen, gevlekte dovenetel, maarts viooltje, kleine maagdenpalm, vrouwenmantel, mannetjesvaren.

Klimplanten zon
Blauwe passiebloem, blauwe regen (wisteria), doornloze braam, klimhortensia, trompetbloem, wilde bosrank, driebladerige wingerd, winterjasmijn

Klimplanten (half)schaduw
Hop, wilde kamperfoelie, doornloze braam, klimhortensia, klimop, driebladerige wingerd, winterjasmijn

Geveltuin in potten

Mocht de mogelijkheid ontbreken om tegels te wippen, dan kun je (klim)planten en bloemen ook in potten en bakken plaatsen. Een geveltuintje in potten geeft minder afwatering en verkoeling dan een geveltuintje in de volle grond, maar is nog altijd beter dan een kale stoep. Let op: geef deze planten regelmatig water.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:31 Chic
i want your love chic
18:24 Michelle David & The Gospel Sessions
love michelle david & the gospel sessions
18:20 Michael Mcdonald
sweet freedom michael mcdonald
18:14 Marvin Gaye
got to give it up (pt. 1) marvin gaye
18:10 Electro Deluxe & NYR
fine electro deluxe & nyr
18:06 Jill Scott
golden jill scott
17:54 Jeff Lorber
you got something jeff lorber
17:49 Masego
lady lady masego
17:44 Otis Clay
the only way is up otis clay
17:41 Leela James
put it on me leela james