Grootste Amerikaanse openbare bibliotheek schrapt boetes voor laat teruggebrachte boeken
0

Grootste Amerikaanse openbare bibliotheek schrapt boetes voor laat teruggebrachte boeken

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 6 oktober 2021. 

Grootste Amerikaanse openbare bieb schrapt boetes voor laat teruggebrachte boeken

Een boete betalen omdat je je geleende boeken te laat inlevert: bij de grootste openbare bibliotheek van de Verenigde Staten, de New York Public Library, is dat verleden tijd. Dat meldt NPR.

Volgens het hoofd van de bibliotheek, Anthony W. Marx, werken de boetes ongelijkheid in de hand. Voor mensen met hoge inkomens vormen ze niet echt een prikkel om de boeken op tijd in te leveren en voor mensen met lage inkomens is het boetesysteem juist een grote drempel om boeken te komen lenen.

De boetes zijn daarom sinds deze week geschrapt, en alle openstaande boetes zijn van de lenerspassen verwijderd.

De openbare bieb van New York is niet de eerste Amerikaanse bibliotheek die het boetesysteem voor vertraagde boeken overboord gooit. In onder andere San Diego en Chicago gebeurde dat in 2019 al. Bij de bibliotheek van Chicago worden sindsdien meer boeken teruggebracht en ook meer lenerspassen verlengd.

Bewoners van Keniaanse vluchtelingenkampen worden opgeleid tot online freelancers

De bewoners krijgen les in vaardigheden als e-mail marketing en social media. Dat schrijft Reasons to be Cheerful.

De lessen zijn een initiatief van het Internationale Handelscentrum en de Noorse Vluchtelingenraad. Na het afronden van de training kunnen deelnemers zich aanmelden bij zogenoemde freelance ‘marktplaatsen’. Op die manier kunnen ze worden ingehuurd door bedrijven van over de hele wereld.

Het vinden van middelen als laptops en stabiel internet is vaak een uitdaging in de kampen, maar toch werpt het project z’n vruchten af: tot nu toe hebben zo’n 140 mensen de training afgerond.

Den Haag is Nederlands Kampioen Tegelwippen

Van 30 maart t/m 30 september deden tachtig gemeenten mee aan het Nederlandse Kampioenschap Tegelwippen. Het idee van het NK is dat bewoners stoeptegels uit hun tuin verwijderen en inruilen voor bomen en planten.

In Den Haag werd hier massaal gehoor aan gegeven: er werden meer dan 200.000 tegels gewipt – meer dus dan in alle andere deelnemende gemeenten. Het leverde een groene stad én een Gouden Schep als prijs op.

‘Algen kunnen mogelijk palmolie vervangen’

Palmolie is in enorm veel producten verwerkt, maar het wordt vaak in verband gebracht met ontbossing. Biotechbedrijf Corbion en hoogleraar René Wijffels van de Wageningen Universiteit denken dat olie uit algen palmolie op den duur kan vervangen. Dat lezen we op Change Inc.

Algen zijn volgens Corbion en Wijffels de duurzame grondstof van de toekomst. Omdat ze rijk zijn aan omega-3 vetzuren zijn ze al een interessante vervanger voor visolie, en in de toekomst kunnen ze dus ook een alternatief vormen voor palmolie. Dat is hoopgevend, want algen hebben een veel hogere opbrengst olie per hectare dan oliepalmen.

Er moet nog wel een hoop gebeuren voordat algenolie ook echt kan worden ingezet als alternatief.

Deze ondernemer bouwt bestaande fietsen om tot driewielers

Voor oudere mensen of mensen die ziek zijn, is een fiets op twee wielen vaak lastig of gevaarlijk. Ondernemer Bob van den Berg heeft daar iets op bedacht. Met zijn bedrijf Tworby kan hij elke bestaande fiets met twee wielen ombouwen tot een driewieler. Dat meldt MaatschapWij.

De fiets als vervoermiddel is juist voor minder mobiele mensen essentieel, omdat wandelen, autorijden of met het OV reizen niet altijd een optie is.
Dankzij Tworby kunnen ze dus weer zelfstandig naar de supermarkt, de dokter of naar familie of vrienden.

Deze datingapp maakt matches op basis van je Spotify-playlist

Is muzieksmaak een goede graadmeter om de liefde van je leven te vinden? Vihan Patel, de oprichter van een de  nieuwe datingapp Power Of Music, denkt van wel. De app koppelt mensen aan elkaar op basis van de afspeellijsten op hun telefoons, onder andere in Spotify en Apple Music. Dat meldt de BBC.

Volgens Patel zijn gewone datingapps vaak oppervlakkig omdat ze vooral gericht zijn op uiterlijk. Een focus op muziek geeft volgens hem inzicht in de emoties van een ander – en dus meer diepgang.

De BBC volgde twee gebruikers van de app op hun eerste date… en zij gaan in elk geval voor een tweede.

Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:54 Ramsey Lewis
the in crowd ramsey lewis
15:51 Jack Johnson
sitting, waiting, wishing jack johnson
15:48 Aaron Taylor & Skinshape
be my muse (gold edit) aaron taylor & skinshape
15:45 Stevie Wonder
for once in my life stevie wonder
15:41 Seal
love for sale seal
15:37 Black Eyed Peas
where is the love black eyed peas
15:33 Rose Royce
is it love you're after (12 version) rose royce
15:24 RH Factor
forget regret rh factor
15:21 Des'ree
feel so high des'ree
15:17 Bill Withers
harlem bill withers