Han de Jong: “De vertraging van de economische groei heeft al plaatsgevonden”

De economische groei gaat dit jaar dalen. Dit is de boodschap van instellingen als het IMF, de ECB etcetera. Het klinkt onheilspellend. En misschien is het dat ook. Dat zegt Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN AMRO.

De economische groei gaat dit jaar dalen. Dit is de boodschap van instellingen als het IMF, de ECB etcetera. Het klinkt onheilspellend. En misschien is het dat ook.

Wat ze er tot mijn verbazing en ergernis niet bij vertellen is dat die vertraging al lang heeft plaatsgevonden. Neem de Duitse economie. Die groeide in de eerste helft van het jaar met een half procent per kwartaal, dus zeg maar met 2% op jaarbasis. In de tweede helft van het jaar was de groei ongeveer nul. Wordt het echt nog slechter?

Op de korte termijn misschien, maar in de loop van 2019 wordt het juist beter. Er spelen in Duitsland twee bijzondere factoren. De productie van auto’s is als een plumpudding ingezakt. In de afgelopen drie maanden werden er 20% minder auto’s geproduceerd dan een jaar eerder. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de vraag naar Duitse auto’s opeens zo sterk gedaald is. De nieuwe uitstootregels die vanaf september gelden lijken de problemen te veroorzaken. Als de autoproducenten hun zaakjes weer op orde hebben, zal de productie weer stijgen. En die sector weegt behoorlijk in de Duitse economie.

Een tweede factor is de Rijn. Het waterniveau is ongebruikelijk laag in die rivier. Dat belemmert de vrachtscheepvaart waardoor er problemen ontstaan bij de levering van bedrijven die daardoor minder kunnen produceren. Het lijkt me dat die bedrijven oplossingen zullen vinden voor hun leveringen. Ook dat zal dan leiden tot weer wat meer productie en groei, en juist niet minder groei.

Volgens instellingen als het IMF zwakt de groei dit jaar af. Ik geef direct toe dat de groeicijfers voor 2019 als geheel lager zullen zijn dan die voor 2018. Maar, neem van mij aan dat tenminste in Duitsland binnen afzienbare tijd juist meevallende cijfers te noteren zullen zijn.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten