Hans Mantel: “De vergeten vaardigheid van schoenen poetsen”

Jazz-bassist en musicoloog Hans Mantel heeft het vandaag niet over jazz, maar over iets heel anders: de vergeten kunst van… schoenen poetsen.

Als musicus moet je kleding en dus ook je schoeisel in orde zijn en ik kom al veertig jaar bij dezelfde schoenmaker. Toen ik daar van de week mijn vers verzoolde schoenen kwam ophalen keek de meesterschoenmaker met het leren schort me even over de rand van zijn bril aan en zei: “Ik wil u even zeggen dat u uw schoenen altijd buitengewoon goed onderhoudt. Dat zie je niet zoveel.”
Een compliment van een vakman! Mijn borst zwol van trots en ik voelde erkenning voor de inspanning die ik mij getroost had om mijn handgemaakte Nederlandse schoenen heel lang goed te houden. Het is dan ook wel een heel ritueel: veters eruit, van buiten echt goed schoonmaken en met een enigszins vochtig doekje afnemen, laten opdrogen en vervolgens goede schoensmeer erop met een fijne doek, met een oude tandenborstel ook de moeilijke randen tussen het bovenleer en het stiksel aan de bovenkant van de zool goed behandelen, extra sleetse plekken op de neus en rond de hakken en het buiten-hielstuk iets eerder en iets dikker insmeren en ook de tong niet vergeten. Dan met schoenspanners erin de boel uitgebreid laten drogen om vervolgens met een harde en daarna een zachte borstel de schoenen langdurig uit te poetsen en met een goede doek tot een hoge, egale glans op te wrijven.
Telkens als ik dat doe realiseer ik me aan wie ik die vaardigheid te danken heb: aan dezelfde man die mij leerde mijn bed zo strak op te maken dat je pet erop kon laten stuiteren: mijn instructiesergeant die mij destijds, in de eerste maanden van mijn militaire dienst, het leven dermate zuur maakte, dat ik hem regelmatig verwenste naar, zoals het in de oude Statenvertaling heet, ‘de buitenste duisternis waar er geween is en knersing der tanden’. Uitgerekend aan hem heb ik dat compliment van mijn schoenmaker te danken, alsmede een diep ontzag voor de vaardigheid van het goed poetsen van je schoenen.

De Sublime Columns: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten