Hans Mantel: Een betoog van een ouderwetse sukkel voor het luisteren van CD’s

Hans Mantel, columnist Sublime

Musicus en bassist Hans Mantel legt een leerling even haarfijn uit waarom alleen Spotify luisteren een belediging voor je oren is.

Onlangs gaf ik een leerling van mij een CD cadeau van een jazzgroep die hij zeer bewonderde. Hij nam de plaat met wat aarzeling van mij aan. Door zijn ietwat verraste en ook wat beteuterde blik vroeg ik wat er was. Hij was zeer dankbaar zei hij, maar hij draaide geen CD’s meer en had ook geen CD-speler thuis.

“Hoe luister je dan muziek?”, vroeg ik. “Via Spotify”, zei hij. Daar moest ik even over nadenken. Natuurlijk zonk meteen de realisatie in dat het luisteren naar CD’s wel weer iets Old Skool’s zal zijn geworden en dat ik een ouderwetse sukkel ben die niet met z’n tijd is meegegaan, maar zo makkelijk wilde ik me toch niet laten kennen.

“Nou moet je me toch eens uitleggen”, zei ik, “hoe dat nou zit. Jij luistert dus naar Spotify, maar hoe weet je dan waarnaar en naar wie je moet luisteren?” “Dat hoor ik van vrienden en collega’s”, zei hij, “en soms lees ik iets of hoor het op de radio.”
“Ok”, zei ik, “maar hoe zit het dan met alle benodigde informatie?”
“Wat bedoel je?”, vroeg hij.
“Nou”, zei ik, “als je naar een plaat op zo’n playlist luistert, of naar iets dat op een andere manier is gedownload, dan weet je dus nooit of je naar de oorspronkelijke trackvolgorde luistert. Ook dat is namelijk een artistiek statement; over die volgorde is nagedacht net als over het artwork op de hoes die je ook niet ziet.
“Het andere probleem is dat je op zo’n lijst nooit kunt zien wie er allemaal meespelen (en dan nemen we nog aan dat het voor alle tracks dezelfde mensen zijn). Bovendien weet je helemaal niet wanneer de plaat is opgenomen, waar dat gebeurt is en door wie. Dat zijn allemaal belangrijke dingen die je zou moeten willen weten als je bezig bent beroepsmuzikant te worden.” “Maar het grootste probleem”, besloot ik mijn betoog, “is dat je eraan gewend bent dat je alles in dat gecomprimeerde MP3-geluid hoort. Doe jezelf een plezier” zei ik nog, “ga een keer ergens naar een goed opgenomen CD of LP luisteren op een goede installatie met mooie speakers in een goede ruimte. Dan hoor je ineens wat je al die tijd gemist hebt en heb je alle informatie bij de hand.”

Bericht achterlaten