Hans Mantel: “Een iconische aanklacht tegen het facisme”

Hans Mantel, columnist Sublime

Bassist en musicus Hans Mantel vertelt weer een mooie anekdote. Deze keer over de schilder Picasso.

Op deze plaats wil ik het vandaag even hebben over een fraaie anekdote; zo eentje die leuk is maar ook een soort serieuze diepte heeft. Hij gaat over wat iets is tegenover wat het voorstelt.

Pablo Picasso had in 1937 zijn beroemdste werk geschilderd: de Guernica. Een enorm groot doek dat in zwarte, grijze en witte tinten een bijzonder krachtige en dramatische weergave is van de verschrikkingen die er op 26 april 1937 over het Baskische dorp Guernica werden uitgestort. In dit tweede jaar van de Spaanse Burgeroorlog, had het Duitse Condor Legioen van de Luftwaffe ter ondersteuning van Franco het stadje aan de Golf van Biskaje totaal platgebombardeerd. Een verschrikkelijke oorlogsmisdaad, die Picasso ertoe had aangezet om meteen in de maanden daarna het grote werk van 3,5 bij 7,5 meter te schilderen om de aandacht van de wereld te vragen voor de Spaanse Burgeroorlog en het als aanklacht tegen het fascisme te gebruiken.

Gedurende de daaropvolgende Tweede Wereldoorlog bleef Picasso in Parijs waar hij al zolang woonde. Omdat zijn werk nu niet bepaald was wat de nazi’s voor ogen hadden als zijnde ‘echte kunst’, werd Picasso nogal dwars gezeten door de leden van de Gestapo die met regelmaat ongevraagd zijn atelier binnenvielen, hem allerlei vragen stelden en zijn werken bekeken. De Guernica zelf was sinds 1937 op reis over de wereld en was in allerlei grote musea te zien geweest.

In Picasso’s atelier stond wel een grote foto van de Guernica. Toen op een dag weer een zo’n Gestapo-officier bij Picasso naar binnen liep, bekeek hij wat voor werken er van de meester allemaal aan de muur hingen. Picasso liet het gelaten over zich heen komen en ging door met het schoonmaken van zijn kwasten. Op een gegeven ogenblik zag de Duitse officier de foto van de Guernica. Hij bleef er even naar kijken en vroeg toen aan Picasso: “Did you do this?” Picasso keek op van zijn kwasten en zei: “No, you did.”

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten