Hans Mantel: “Ik wil muziek maken die niemand uitsluit”

Hans Mantel, columnist Sublime

Bassist en musicoloog Hans Mantel krijgt de vraag waarom hij muziek maakt waar niemand naar luistert en daar denkt Hans het zijne van…

Onlangs raakte ik met iemand in gesprek die tegen me zei: “Die jazz. Wat heb je daar nou aan. Daar luistert toch niemand naar? Waarom hou je je daar mee bezig? Waarom speel je geen muziek waar de massa op afkomt?”

Ik vroeg hem toen van welke muziek hij fan was en hij zei dat hij vroeger AC/DC-fan was geweest maar nu vooral naar Rammstein en dat soort acts luisterde.

Ik had natuurlijk in kunnen gaan op het feit dat commerciële muziek me niet interesseert, dat het me om de kunstvorm gaat en dat ik op zoek ben naar iets dat alleen maar met improvisatie of met een soort muzikale vrijheid bereikt kan worden. Maar ik gooide het over een andere boeg.

“Stel, je gaat naar het North Sea Jazz Festival of een ander groot festival”, zei ik, “en je gaat kijken naar een grote jazzact of naar iemand als George Benson, Stevie Wonder, Alicia Keyes, D’Angelo of een andere grote zwarte act. Als je dan tijdens dat concert naar het publiek kijkt, dan zie je alle leeftijden, alle sociale klassen, alle achtergronden en alle huidskleuren. Alles door elkaar.”

“Als je dan daarna naar een AC/DC concert gaat of naar Guns ‘N Roses, Rammstein, Kiss, Aerosmith en meer van dat soort groepen en je kijkt dan naar het publiek, is er één heel duidelijk verschil: vrijwel iedereen is blank.”
“Dat is opvallend”, zei ik, “en leidt tot twee onontkoombare conclusies:

  1. Er is iets aan zwarte muziek dat werkelijk iedereen van elke huidskleur en leeftijd aanspreekt.
  2. Maar ook betekent het dat er iets aan blanke Rock & Roll is dat niet iedereen aanspreekt.

Zwarte mensen luisteren over het algemeen niet naar die muziek terwijl blanken wel naar zwarte muziek luisteren.”

“Dus”, zei ik tegen degene die mij op mijn jazzvoorkeur had aan gesproken, “ik zou nooit in een muzieksoort willen zitten die in de praktijk maar voor een bepaald publiek werkt. Ik wil muziek maken die niets of niemand op een of andere manier uitsluit; een muziek waar echt iedereen op afkomt.”

“Jij luistert naar muziek voor blanken”, besloot ik, “en ik ben er trots op dat ik muziek maakt waar weliswaar minder mensen op afkomen, maar het is wel voor iedereen.”

3 reacties op “Hans Mantel: “Ik wil muziek maken die niemand uitsluit”

  1. Emile van den Aarssen

    Hier een Jazz fan speciaal over de periode 1935 – 1964.
    Ik luister al heel lang en jij vult het gat op dat na Tosca Hoogduin en Edwin Rutte aan het vallen is. Zit je alleen op Supply-FM op zondagavond of op nog meer zenders ? Succes en blijf er af en toe wat bij vertellen want das smullen.

  2. Henny Beenen

    Je radio programma op sublime was Grandioos, ik Ben een groot fan je en zal zeker Zondagavond op je afstemmen. Heel erg bedankt voor je mooie uitzending.

Bericht achterlaten