Hans Mantel: “Muzikant is ook een beroep”

Hans Mantel, columnist Sublime

Bassist Hans Mantel legt uit waarom muzikanten geen zeehonden in het circus zijn die je op afroep aan en uit kan zetten.

Een tijd geleden speelde ik, als invaller voor een collega, in een soort grand cafe in het noorden van het land. We moesten tot 12.00 spelen en het kwam zo uit dat we er nog een kwartiertje aan hadden geplakt om de dansers zo graag nog een paar leidjes wilden horen.

Toen we klaar waren, begon iedereen meteen z’n spullen in te pakken omdat de meesten van ons nog zo’n twee uur autorijden voor de boeg hadden.

Ik was met mijn spullen aan de gang toen er twee kerels binnenkwamen. Ze liepen naar de bühne en riepen tegen mij: “Hee! Wat is dat? Spelen! Kom op nou!

In plaats van ze te negeren zette ik mijn vriendelijkste gezicht op n zei: “Jeetje, wat jammer, heren. Als u nou een kwartiertje eerder was gekomen had u nog even wat van de muziek meegemaakt. Maar, helaas u bent net te laat.”

“Ah, joh. Zeur toch niet”, begon een van die kerels, “we komen net binnen.” Alsof dat verschil maakt…….

Maar ze bleven zeuren. De andere kerel priemde een wijsvinger in mijn borst en zei: “Kom op nou. Wij wilen nog even wat horen. Dat is toch gezellig?

Gezellig? Dat was het toverwoord……

Ik legde mijn spullen neer, kwam van de bühne af en zei tegen die laatsta man: “Mag ik vragen wat u voor werk doet?”

“Ik heb een ijzerwarenzaak”, zei de man. “Mooi”, zei ik, “dan kom ik vrijdagmiddag om kwart over zes de winkel in en keer ik een hele bak met schroeven en moeren om die we dan lekker gaan zitten sorteren. Gezellig toch?” Aan zijn gezicht zag ik dat de vergelijking met mijn vak totaal aan hem voorbij ging. Achteraf ben ik blij dat ik weerstand heb geboden aan dat soort mensen (gelukkig zijn die er niet zoveel) die denken dat musici en artiesten een soort zeehonden in het circus zijn die je op afroep aan en uit kunt zetten.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten