Hans Mantel: “Tolerantie en persoonlijke vrijheid hebben altijd meegewapperd in de driekleur”

Hans Mantel, columnist Sublime

Bassist en musicoloog Hans Mantel houdt een vlammend betoog over de rijke geschiedenis van vrijheid in Nederland.

De laatste tijd denk ik veel over vrijheid na. In historisch opzicht heeft Nederland een lange en trotse geschiedenis wat de persoonlijke en collectieve vrijheid betreft.

Die vrijheid werd onder meer gestuurd door onze befaamde tolerantie die een eeuwenoude reputatie heeft. Ook bijvoorbeeld op het gebied van vluchtelingenopvang.

De val van Antwerpen tijdens de Tachtigjarige Oorlog bracht een stroom Calvinisten op gang die in de Noordelijke Nederlanden werden opgevangen.

Een andere groep die hier werd onthaald was die van de Portugese Joden die aan het eind van de zestiende eeuw het Iberisch Schiereiland onvluchtten.

Een derde stroom kwam vooral tegen het einde van de zeventiende eeuw naar Noord-Nederland: de Franse protestanten, de Hugenoten. De aanleiding tot hun uittocht vanaf 1685 is wel vooral de herroeping door Lodewijk XIV geweest van het Edict van Nantes uit 1598.

Tenslotte hebben ook altijd grote denkers, filosofen en schrijvers die hun boeken in hun thuisland niet uitgegeven konden krijgen, altijd hun weg naar Nederland kunnen vinden, omdat dat hier allemaal wel kon.

Natuurlijk zat er voor ons ook een praktische kant aan met zoveel vakmanschap en kennis die we goed konden gebruiken en in veel gevallen werden dingen meer getolereerd dan aangemoedigd, maar toch.

In dat verband stemt het me dan ook heel droevig dat we nu in Nederland zien dat de verschillende politieke partijen, die roepen dat ze voor van alles een oplossing hebben, vooral duidelijk maken dat wanneer ze dan een keer aan de macht komen er een hoop dingen vooral niet meer zullen mogen. Wat is dat toch? Er gaat dan van alles verboden worden; weg vrijheid. Van evangelische partijen, die als ze de kans kregen werkelijk van alles grondig zouden verbieden tot zeer rechtse partijen die ook hier en daar weleens even de verbiedende bezem doorheen zouden gaan halen en allerlei groepen zouden gaan uitsluiten. Dat druist dus regelrecht in tegen datgene waar we wereldwijd om bekend hebben gestaan en trots op moeten zijn. Tolerantie en persoonlijke vrijheid hebben altijd meegewapperd in de driekleur. Willen we dat nu echt allemaal verkwanselen?

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten