Hans Schönfeld: ‘De niet aflatende ambitie van Michael van Praag’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vandaag Hans Schönfeld, onze insider bij de Nederlandse politie.

Hans SchönfeVerleden week maakte Michael van Praag bekend in te zijn voor een functie als minister van sport. Op de één of andere manier lijkt me dat niet goed.

In kwesties rondom de wereldvoetbalorganisatie FIFA en de Europese voetbalorganisatie UEFA lukte het hem lange tijd nauwe samen te werken met mensen als Sepp Blatter en Michael Platini. Hij steunde hen jarenlang, door dik en dun en liet ze pas vallen vallen toen het echt niet anders meer kon. Hij stelde zichzelf kandidaat. Beide campagnes mislukten. Nadat hij zich had teruggetrokken sprak hij zijn voorkeur voortdurend uit voor weer andere kandidaten, die achteraf nagenoeg allemaal een dubieus verleden leken te hebben.

Het commentaar dat van Praag gaf in de Volkskrant was dat eerlijk verliezen van de campagne voor het voorzitterschap van de UEFA niet mogelijk bleek. Dat is dan wel die organisatie waar hij als vice voorzitter al jarenlang mede verantwoordelijk is. 

Buiten dat is het in zijn eigen huis; de KNVB bepaald geen pais en vree. Er wordt gesproken ver bestuurlijke chaos, gebrek aan leiderschap en de hele raad van bestuur en een deel van de directie stapte op.

Van Praag stelde op de bijeenkomst waar hij zich kandideerde dat sport het beste integratiemiddel van Nederland is. Ik stel voor dat hij dat eerst binnen de KNVB laat zien voordat hij wordt losgelaten als minister.

Bericht achterlaten