Hans Schönfeld: ‘Politie verdient meer rust en minder geweld’

Hoeveel is onze veiligheid op straat waard? Weinig als het aan de overheid ligt, constateert Hans Schönfeld, onze insider bij de politie.

Terug van vakantie wilde ik in het weekend even afspreken met mijn vriend en collega Ronald. Hij werkt binnen een basisteam van de politie in het centrum van Amsterdam. Helaas komt onze afspraak er voorlopig niet van. De gay-pride, festivals, de uitmarkt; overal is blauw nodig. Dienders zoals Ronald, die dagelijks werken voor onze veiligheid, krijgen daarvoor te weinig betaald.

Momenteel voeren politiemensen acties voor een nieuwe CAO. Er ligt een bod van de werkgever van 7% in drie jaren. Te mager, vind ik. Het conflict gaat over meer dan geld. Het betreft ook de werkdruk. Nieuwe taken in het kader van terrorisme, vreemdelingen en een aanhoudende stroom festivals vormen niet alleen een aanslag op Ronalds vrije tijd. Maar ook op de politiezorg voor jou als burger. Burgers moeten het immers hebben van de noodhulp, de wijkagent en de wijkrechercheurs. En die worden steeds meer ingezet op deze andere taken.

Daarbij komt dat de overheid nauwelijks steun geeft aan politie en andere dienders die met geweld worden geconfronteerd. In de telegraaf van 2 augustus van dit jaar stond het wrange verhaal van een Rotterdamse agente, die in de zomer van 2016 werd mishandeld. Die zaak kwam deze zomer, na twee jaar pas, voor de rechter en eindigde met een taakstraf en voorwaardelijke veroordeling. Hoe bedoelt u snelrecht en dubbele straffen?

Ik steun de vakorganisaties daarom in hun acties voor een lagere werkdruk, meer dienders, een betere beloning en echte steun in het tegengaan van geweld. Los van mijn stapavond met Ronald zijn dit doelen die het waard zijn om actie voor te voeren.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten