Het aangrijpende verhaal over Donny Hathaway, ‘Mister Soul’

Zanger Donny Hathaway was een geniale soullegende, die gekweld werd door zijn eigen demonen. Bekijk hier het aangrijpende verhaal dat muziekspecialist Jaap Brienen bij presentator Francis Broekhuijsen vertelde.

Grote inspiratie voor de muzikanten van nu

In haar hit “Rehab” zong Amy Winehouse over één van haar grote muzikale voorbeelden, soulzanger Donny Hathaway:

Cause there’s nothing, there’s nothing you can teach me

That I can’t learn from Mr. Hathaway’

Maar niet alleen Amy, ook D’Angelo, Stevie Wonder, John Legend, Alicia Keys en John Mayer noemen zijn naam als je ze vraagt naar hun muzikale inspiratiebronnen. In de wereld van de soul is vrijwel iedereen het erover eens: hij bezat een bijna ongelooflijk talent als songschrijver, als muzikant en als zanger. Maar met zijn groeiende succes, kwamen ook zijn demonen: er werd paranoïde schizofrenie bij hem vastgesteld. De jaren zeventig begonnen als het decennium van Donny Hathaway, maar ze eindigden met zijn zelfmoord, op 33-jarige leeftijd.

Balancerend tussen genialiteit en gekte

Dit weekend kun je op NPO2 kijken naar “Mister Soul – A Story about Donny Hathaway”, van de Nederlandse filmmaker David Kleijwegt. Hij volgde het verhaal van de zanger en reisde naar St. Louis, Chicago en New York, waar hij sprak met mensen uit Hathaway’s inner circle. Het levert ontroerende scènes op: Zijn weduwe Eulaulah die een rondleiding geeft in hun vroegere huis, zijn broer en zussen die thuis op de bank samen nummers van hun broer zingen, en opnametechnicus Jimmy Douglass die nog steeds zichtbaar geraakt wordt door de stem van Hathaway. Ze schetsen een beeld van een zeldzaam muzikaal talent, balancerend op de scheidslijn tussen genialiteit en gekte. 

Weekendtip: aangrijpende documentaire

De documentaire “Mister Soul – A Story about Donny Hathaway” werd uitgezonden op NPO2, en is ook online te bekijken.

 

Bericht achterlaten