Het Concertgebouw brengt muzikaal eerbetoon aan A Tribe Called Quest
2

Het Concertgebouw brengt muzikaal eerbetoon aan A Tribe Called Quest

Hiphop liefhebbers opgelet! Op 17 maart 2022 kun je op unieke wijze Classic Hiphop in Het Concertgebouw ervaren. Het concertgebouw, Legacy of Music en Sublime brengen samen met o.a. Pete Philly, Kris Berry en Brainpower een Tribute to A Tribe Called Quest.

In samenwerking met Het Concertgebouw en muziekplatform Legacy of Music brengen wij een eerbetoon aan één van de meest invloedrijke en innovatieve groepen uit de hiphopgeschiedenis: A Tribe Called Quest. De groep werd in 1985 opgericht door een groep vrienden uit New York: Q-Tip, Phife Dawg, Ali Shaheed Muhammad en Jarobi White.

De tribe bracht alternative hiphop met invloeden uit de jazz en maatschappelijk geëngageerde teksten. Klassiekers als ‘Can I kick it?‘, ‘Scenario’ en ‘Electric Relaxation’ zullen op 17 maart ten gehore worden gebracht in de Grote Zaal door onder andere Pete Philly, Postmen, MC Melodee, Kris Berry en Brainpower. Zoals altijd bij Classic Hiphop in de Grote Zaal begeleid door Re:Freshed Orchestra. Kaarten zijn vanaf vandaag te koop via de website van Het Concertgebouw.

A Tribe Called Quest

Uit de New Yorkse buurten Queens en Brooklyn vormden Q-Tip, Phife Dawg Ali Shaheed Muhammad en Jarobi White in 1985 samen A Tribe Called Quest. Vanwege hun eigenzinnige, artistieke aanpak met jazz-samples en laidback grooves groeiden ze uit tot één van de meest legendarische groepen uit de hiphop.

Met hun teksten over actuele, sociale onderwerpen zoals ongelijkheid en consumentisme vormden ze een tegenhanger voor de destijds populaire gangsta rap, samen met gelijkgestemden als de Jungle Brothers, Queen Latifa en De La Soul. Hun albums The Low End Theory en Midnight Marauders worden beschouwd als klassiekers in het hiphopgenre.

Grote invloed

Dat A Tribe Called Quest baanbrekend was voor de hiphop, is te merken aan vele grootheden uit het genre die zich door de groep hebben laten inspireren, zoals Pharrell Williams, Kanye West, Pusha T, Andre 3000 van OutKast en Questlove van The Roots. Ook voor Nederlandse artiesten is de groep van groot belang geweest. Brainpower: ‘ATCQ maakt deel uit van mijn muzikale DNA. Het was een unieke groep van de drie verschillende leden, die één ijzersterk geheel vormden door tijdloze kwaliteit: warme sounds, harde drums, good vibes en eerlijke lyrics….’

Pete Philly groeide op met de muziek van A Tribe Called Quest: ‘Tribe was één van de Native Tongue hiphopgroepen die mij de ruimte gaf om als artiest te spelen met mijn kracht en zachtaardigheid. Het ene hoefde niet in te leveren voor het andere. De definitie van alfaman werd daardoor minder eenzijdig en karikaturaal. Muzikaal uitte zich dat in hoe hard en tegelijkertijd warm hun beats zijn.”

Classic Hiphop in Het Concertgebouw

Jaarlijkse vindt er onder de noemer Classic Hiphop een ode aan een legendarische hiphopgroep plaats in Het Concertgebouw. Het Concertgebouw is een muziektempel voor alle genres. Van de legendarische pop- en jazznachtconcerten in de jaren ’50 en ’60 tot en met nieuwe tradities zoals de Classic Hiphopconcerten. Met veel belangstelling werden eerdere tributes voor Jazzmataz en N.W.A. georganiseerd onder begeleiding van Re:Freshed Orchestra.

Na de ‘coronabreak’ zet de classic hiphop-traditie zich voort met een eerbetoon aan A Tribe Called Quest. Legacy of Music en Sublime scharen zich achter dit eerbetoon, rondom het concert zullen zij samen een voorprogramma en afterparty verzorgen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:45
heartbreak warfare john mayer
12:42
theme from shaft isaac hayes
12:38
my heart lizz wright
12:35
if you let me stay terence trent d'arby
12:28
used to love u john legend
12:24
waiting on the sun nikki yanofsky
12:21
reach out i'll be there four tops
12:17
looking for moses mamas gun
12:13
don't let go (love) en vogue
12:09
runnin' amsterdam jazz collective ft. ivar