Het gaat goed met het piemelkrieltje en dat is ook goed voor ons

Piemelkrieltje

Ooit gehoord van het piemelkrieltje of de bosglimmer? Waarschijnlijk niet, en toch zijn ze overal in Nederland te vinden: het zijn namelijk zweefvliegen, en die zijn net zo bedreven in bestuiving als bijen.

Bioloog Sander Bot werkte de afgelopen 5 jaar aan de ‘Veldgids zweefvliegen’, schrijft Trouw. De bioloog hoopt met de gids wat meer waardering voor de insecten te kweken. De zweefvliegen zorgen namelijk net als bijen voor de bestuiving van bloemen en planten. Bot vindt het oneerlijk dat de bijen alle eer toekomt.

Hoewel het slecht gaat met bijen, hommels en vlinders, doet de zweefvlieg het relatief goed in Nederland en België. Dat komt vooral omdat zweefvliegen in het bos leven en daarvan is er relatief veel bijgekomen.

Ook laten bosbeheerders het dode hout liggen. En in de holtes van het dode hout ontstaat rotting en daar leven de larven van zweefvliegen.

Voor wie het zich afvraagt waar de naam ‘piemelkrieltje’ vandaan komt; de zweefvlieg dankt zijn geuzennaam aan zijn buitengewoon grote geslachtsdeel.

Bericht achterlaten