Muziek werkt als pijnstiller
19

Muziek werkt als pijnstiller

Patiënten die tijdens een operatie muziek luisteren, hebben minder morfine nodig. 4,4 gram om precies te zijn. Wel een kleine kanttekening voor heavy metal-liefhebbers: die muzieksoort werkt dan weer niet.

Een opvallende kop in Trouw vandaag: ‘Morfine? Doe mij maar Pink Floyd’, schrijft de krant. Het gaat over de pijnstillende werking van muziek. Nu is al langer bekend dat muziek ons beter kan laten voelen, maar daar is nu het ultieme wetenschappelijke bewijs voor gevonden. Het Rotterdamse Erasmus MC heeft hiervoor 55 onderzoeken naar de helende werking van muziek op een rij gezet. De conclusie: als je tijdens en na een operatie naar muziek luistert, heb je minder morfine nodig tegen de pijn. Gemiddeld 4,4 gram minder, om precies te zijn.

Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk. Maar zeker is dat muziek een positieve invloed heeft op de stressrespons en het afweersysteem. En dat is vooruitgang. Want luisteren naar de muziek van Pink Floyd of Gil Scott-Heron bijvoorbeeld is niet alleen goedkoper dan pijnstillers.

Het is ook beter voor je gezondheid. Nederland stevent volgens ongeruste artsen af op een opiumcrisis. Tussen 2008 en 2018 is het aantal overdosissen en vergiftigingen met het verslavende opiaat oxycodon vertienvoudigd.

Minister Bruno Bruin van medische zorg wil het gebruik ervan daarom indammen. Het Erasmus MC gaat daar naar aanleiding van het onderzoek direct mee beginnen en muziek daadwerkelijk inzetten als pijnstiller.

Heavy metal zul je overigens niet snel horen aan de operatietafel. Het gunstige effect van muziek treedt bij dit type muziek niet op. “Er zijn aanwijzingen dat de muziek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Er moet een zeker ritme in zitten dat aansluit bij het hartritme, er moeten harmonieën zijn en pauzes”, zegt leider van de onderzoekgroep Muziek als Medicijn, Hans Jeekel op de site van het Erasmus MC.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
06:25 Jack Johnson
upside down jack johnson
06:21 Ruben Hein
say bye ruben hein
06:18 Curtis Mayfield
move on up curtis mayfield
06:15 Ntjam Rosie
courage (tu verras) ntjam rosie
06:12 Jamie Lidell
another day jamie lidell
06:08 Gare Du Nord
marvin & miles gare du nord
06:04 Diana Ross
love hangover diana ross
05:57 Jellybean
the real thing jellybean
05:53 Omar
there's nothing like this omar
05:49 Black Pumas
i'm ready black pumas