Lockdowntip: Kom in het Guinness Book of Records… - Klik Hier
Muziek werkt als pijnstiller
19

Muziek werkt als pijnstiller

Patiënten die tijdens een operatie muziek luisteren, hebben minder morfine nodig. 4,4 gram om precies te zijn. Wel een kleine kanttekening voor heavy metal-liefhebbers: die muzieksoort werkt dan weer niet.

Een opvallende kop in Trouw vandaag: ‘Morfine? Doe mij maar Pink Floyd’, schrijft de krant. Het gaat over de pijnstillende werking van muziek. Nu is al langer bekend dat muziek ons beter kan laten voelen, maar daar is nu het ultieme wetenschappelijke bewijs voor gevonden. Het Rotterdamse Erasmus MC heeft hiervoor 55 onderzoeken naar de helende werking van muziek op een rij gezet. De conclusie: als je tijdens en na een operatie naar muziek luistert, heb je minder morfine nodig tegen de pijn. Gemiddeld 4,4 gram minder, om precies te zijn.

Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk. Maar zeker is dat muziek een positieve invloed heeft op de stressrespons en het afweersysteem. En dat is vooruitgang. Want luisteren naar de muziek van Pink Floyd of Gil Scott-Heron bijvoorbeeld is niet alleen goedkoper dan pijnstillers.

Het is ook beter voor je gezondheid. Nederland stevent volgens ongeruste artsen af op een opiumcrisis. Tussen 2008 en 2018 is het aantal overdosissen en vergiftigingen met het verslavende opiaat oxycodon vertienvoudigd.

Minister Bruno Bruin van medische zorg wil het gebruik ervan daarom indammen. Het Erasmus MC gaat daar naar aanleiding van het onderzoek direct mee beginnen en muziek daadwerkelijk inzetten als pijnstiller.

Heavy metal zul je overigens niet snel horen aan de operatietafel. Het gunstige effect van muziek treedt bij dit type muziek niet op. “Er zijn aanwijzingen dat de muziek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Er moet een zeker ritme in zitten dat aansluit bij het hartritme, er moeten harmonieën zijn en pauzes”, zegt leider van de onderzoekgroep Muziek als Medicijn, Hans Jeekel op de site van het Erasmus MC.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
17:23 Joe Jackson
you can't get what you want (till you know what you wan joe jackson
17:19 Anthony Strong
you to me are everything anthony strong
17:16 Mark Morrison
return of the mack mark morrison
17:13 Nu Shooz
i can't wait nu shooz
17:09 Stevie Wonder ft. Gary Clark Jr.
where is our love song stevie wonder ft. gary clark jr.
17:06 Peggy Lee
fever peggy lee
17:03 Bill Withers
lovely day (edit) bill withers
16:56 James Morrison
beautiful life james morrison
16:51 Tania Maria
come with me tania maria
16:47 Harold Melvin and the Blue Notes
the love i lost harold melvin and the blue notes