Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Muziek werkt als pijnstiller
19

Muziek werkt als pijnstiller

Patiënten die tijdens een operatie muziek luisteren, hebben minder morfine nodig. 4,4 gram om precies te zijn. Wel een kleine kanttekening voor heavy metal-liefhebbers: die muzieksoort werkt dan weer niet.

Een opvallende kop in Trouw vandaag: ‘Morfine? Doe mij maar Pink Floyd’, schrijft de krant. Het gaat over de pijnstillende werking van muziek. Nu is al langer bekend dat muziek ons beter kan laten voelen, maar daar is nu het ultieme wetenschappelijke bewijs voor gevonden. Het Rotterdamse Erasmus MC heeft hiervoor 55 onderzoeken naar de helende werking van muziek op een rij gezet. De conclusie: als je tijdens en na een operatie naar muziek luistert, heb je minder morfine nodig tegen de pijn. Gemiddeld 4,4 gram minder, om precies te zijn.

Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk. Maar zeker is dat muziek een positieve invloed heeft op de stressrespons en het afweersysteem. En dat is vooruitgang. Want luisteren naar de muziek van Pink Floyd of Gil Scott-Heron bijvoorbeeld is niet alleen goedkoper dan pijnstillers.

Het is ook beter voor je gezondheid. Nederland stevent volgens ongeruste artsen af op een opiumcrisis. Tussen 2008 en 2018 is het aantal overdosissen en vergiftigingen met het verslavende opiaat oxycodon vertienvoudigd.

Minister Bruno Bruin van medische zorg wil het gebruik ervan daarom indammen. Het Erasmus MC gaat daar naar aanleiding van het onderzoek direct mee beginnen en muziek daadwerkelijk inzetten als pijnstiller.

Heavy metal zul je overigens niet snel horen aan de operatietafel. Het gunstige effect van muziek treedt bij dit type muziek niet op. “Er zijn aanwijzingen dat de muziek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Er moet een zeker ritme in zitten dat aansluit bij het hartritme, er moeten harmonieën zijn en pauzes”, zegt leider van de onderzoekgroep Muziek als Medicijn, Hans Jeekel op de site van het Erasmus MC.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:59 Rufus & Chaka Khan
ain't nobody rufus & chaka khan
05:52 Sade
why can't we live together sade
05:49 Eliza Doolittle
pack up eliza doolittle
05:45 Durand Jones & The Indications
circles durand jones & the indications
05:42 Robert Palmer
every kinda people robert palmer
05:40 Paul Carrack
groovin' paul carrack
05:36 Fun Lovin' Criminals
loco fun lovin' criminals
05:32 Van Morrison
only a song van morrison
05:29 Al Green
l.o.v.e (love) al green
05:24 Janet Jackson
escapade janet jackson