Het Nieuws van de Vooruitgang is een overzicht van constructief nieuws uit de hele wereld. Iedere werkdag van 10.30u tot 18.30u te horen op Sublime, en hier als podcast terug te vinden.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe podcasts? Abonneer je dan nu via iTunes of onze RSS-feed. Beluister de podcast ook via Spotify.


Huren bij H&M | De voordelen van social media | Eten met aandacht

H&M experimenteert met het verhuren van kleding. Jongeren ervaren ook positieve gevoel als ze door hun tijdlijn scrollen. En hoeveel Nederlanders hebben de tv uitstaan tijdens het eten? Susan de Vries en Francis Broekhuijsen nemen de meest positieve ontwikkelingen van de week met je door in deze podcast van het Nieuws van de Vooruitgang!

 

 


 

Walvispoep voor een beter klimaat | Minder proefdieren door bloed | Assistent met zes emoties

Hoe walvispoep het klimaat helpt, waarom er minder proefdieren nodig zijn dankzij bloed, en een assistent met zes emoties. Dat en veel meer Nieuws van de Vooruitgang van deze week bespreken Susan en Francis in deze nieuwe podcast!

 


Een speeltuin voor ouderen | The Ocean cleanup wil zichzelf overbodig maken | Friet waar je dun van wordt

Een speeltuin waar ouderen kunnen spelen. Boyan Slat kwam met een idee om zijn ‘Ocean Cleanup’ overbodig te maken. En goed nieuws als je van friet houdt maar niet van de calorieën: er bestaat nu friet waar je dun van wordt. Dit bespreken Susan de Vries en Francis Broekhuijsen deze week in de podcast van Het Nieuws van de Vooruitgang.

Kweekvlees in de ruimte | Domme lesrobot | Virtuele mode

Een biefstuk uit de ruimte, een domme robot die les krijgt van kinderen en kleding die je niet kunt aanraken. Je hoort er alles over in deze podcast!  Sander, Susan en Jaap nemen het meest bijzondere Nieuws van de Vooruitgang van de week met je door.

Rolstoelen in de natuur | De langzaamste kassa | Medicijn tegen verkoudheid

Meer natuurgebieden worden toegankelijk voor rolstoelers. Wetenschappers maken stappen in de ontwikkeling van een medicijn tegen verkoudheid. En waar vind je de langzaamste maar gezelligste kassa van Nederland?
Susan en Sander nemen de meest opvallende ontwikkelingen van deze week met je door. 

 


Meldpunt rupsen | Digitale lunchgroep voor senioren | Granola met meelwormpoeder
Een landelijk meldpunt moet pijn en jeuk door de eikenprocessierups voorkomen. Finse ouderen eten ‘samen’ dankzij een online lunchgroep en het ontbijt van de toekomst is bestrooid met insectenpoeder. Sander de Heer, Susan de Vries en Jaap Brienen praten je bij over het Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

 


Circus met hologrammen | Recruiter zonder vooroordelen | In een half uur naar Parijs
In circus Roncalli banjeren olifanten door de tent en zwemmen de vissen op je af – maar dan wel op een diervriendelijke manier. Wat zijn de voor- en nadelen van een robotische recruiter, en schieten we straks door een ondergrondse buis naar Parijs? Dat en meer hoor je in deze podcast met Sander de Heer en Susan de Vries. 


Goedkope barbecueworstjes bij regen | App beschermt Japanse vrouwen | Bijzondere muzieklessen
Barbecueworstjes die automatisch goedkoper zijn als het regent, een app die Japanse vrouwen beschermt tegen aanranders en muzieklessen die ervoor zorgen dat kinderen vaker naar school gaan én beter zijn in wiskunde. Sander de Heer, Susan de Vries en Jaap Brienen praten door over de meest positieve ontwikkelingen van deze week.


Nuchtere bar | Atleten doorbreken taboe | Schnitzelgate continues
Frankrijk wil het vernietigen van onverkochte kleding verbieden en alleen al van het woord ‘koffie’ word je wakkerder. Dat en veel meer hoor je in deze podcast van het Nieuws van de Vooruitgang. Sander de Heer, Susan de Vries en Jaap Brienen nemen de mooiste ontwikkelingen van de week met je door.


Eerste koeltrein | herbruikbaar wattenstaafje | Greta Thunberg-effect bestaat
Kinderen werken aan hun taalvaardigheden in de wasserette en ‘Biblio-ezel’ verovert Columbia. Dat en meer positief nieuws hoor je in onze Nieuws van de Vooruitgang podcast, gepresenteerd door Susan de Vries, Jaap Brienen en Sander de Heer.


Freedom Week | Groeiende rompers | Amsterdam uitstootvrij 
Amsterdam wil per 2030 alleen nog maar schone auto’s in de bebouwde kom. Belgische studenten ontwikkelen een romper die meegroeit met de baby. En brengen meer keuzes ons meer vrijheid? Sander de Heer en Susan de Vries praten door over het Nieuws van de Vooruitgang van deze week.


Filmende uniformen | Braille-Lego | Kruidenthee van Hollandse bodem
Bodycams zorgen voor meer veiligheid op straat. En een innovatie uit Californië kan niet alleen je gedachten lezen, maar zet ze ook om in spraak. Jaap Brienen en Sander de Heer nemen het mooiste Nieuws van de Vooruitgang van de week met je door. 


Ziekenhuis laat patiënten wachten in bos | Energieverbruik Nederland gedaald | Robot die kinderslaapkamers opruimt
Jaap Brienen en Sander de Heer nemen het meest interessante Nieuws van de Vooruitgang van de week met je door. Van sneeuw dat elektriciteit opwekt tot een museum dat zorgt voor onderling begrip.


‘CO2-neutraal’ tanken | HEMA maakt worst van planten | Stage voor gevluchte leraren
Jaap Brienen en Susan de Vries nemen het meest interessante Nieuws van de Vooruitgang van de week met je door. Van de nieuwste veganistische rookworst tot de vrijlating van duizenden muggen in de straten van Medellin.


Podcast 11

Voor deze vrouwen is foundation en rode lippenstift niet langer verplicht. En hoe voorkom je dat je eten moet weggooien?

Luister dit weekend naar onze Nieuws van de Vooruitgang-podcast. Daarin bespreken wij de meest opvallende berichten van deze week. Met o.a.: 

– Hoe zorgen we ervoor dat we in 2030 de helft minder eten verspillen?
– Een diervriendelijker carnaval;
– Kunnen jouw collega’s straks controleren hoeveel je verdient?

 


Podcast 10

Luister dit weekend naar onze wekelijkse Nieuws van de Vooruitgang podcast. Deze week praten Jaap en Susan je bij over de meest interessante onderwerpen. Deze week hebben we het over:

– Een toneelstuk dat moet helpen bij het begeleiden van complexe echtscheidingen;
– Auto’s die automatisch de maximumsnelheid rijden – en dus niet harder;
– Een 10-jarig meisje dat de redactie van de Donald Duck aan het werk zet voor een diverser Duckstad.


Podcast 9
Luister dit weekend naar onze wekelijkse Nieuws van de Vooruitgang podcast. Met o.a.: 
– Solliciteren we straks allemaal met video’s?
– EHBO voor kleuters
– Nieuwe wet over kapsels moet discriminatie voorkomen

Ook spreken we met Anton van Nieuwland, Corporate Recruiter bij Young Capital. Hij legt uit waarom solliciteren met een video werkt.


Podcast 8
Luister in dit zonnige weekend naar een nieuwe podcast vol vooruitgang. Deze week praten Jaap, Susan en Thomas je bij over de meest interessante onderwerpen van deze week – met o.a.:

– Prins Constantijn gaat nooit meer in een panel zitten als er geen vrouw meedoet;
– Bankiers en verzekeringsmensen gaan voor de klas;
– Een Barbie met een beenprothese.

Ook spreken we met Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited. Hij vertelt over Radio Dabanga, een radiostation dat elke dag strijdt voor vrede en tolerantie.


Podcast 7
Het is weekend en dat betekent tijd voor een nieuwe podcast! Sander de Heer, Thomas Brouwer en Susan de Vries praten je bij over de interessantste onderwerpen van de afgelopen week. Met deze week:

– Initiatieven voor een beter klimaar – van protestmarsen tot brieven
– Een pianoconcert voor varkens
– Moeten we straks reserveren om Venetië of Amsterdam te bezoeken

Ook ontvangen we weer een gast, met deze week Hoogleraar Humanitaire Hulp Thea Hilhorst.


Podcast 6
Het is weekend en dat betekent tijd voor een nieuwe podcast! Jaap Brienen, Thomas Brouwer en Susan de Vries praten je bij over de interessantste onderwerpen van de afgelopen week. Met deze week:

– Kinderpardon: ‘vooruitgang voor sommigen, een bittere pil voor anderen’
– De gezondheidseffecten van vrijwilligerswerk volgens een Brits onderzoek
– Heel Zuid-Afrika praat over een kus

Over het tweede onderwerp praten wij met Milana van der Werf, zij is vrijwilliger bij BuurtBuik.


Podcast 5
Ook deze vrijdag praten Jaap Brienen en Susan de Vries je bij over de interessantste onderwerpen van de afgelopen week. Met deze week:
– Een recordaantal Belgische jongeren komt in actie voor het klimaat
– ‘Groenten en fruit verkopen beter als er geen plastic omheen zit’
– Gratis telefonische therapie voor mensen met burnout-klachten

Over dat laatste onderwerp praten we met Anita Roelands. Zij is psycholoog en schrijfster van het boek ‘Nooit meer Burn-out!’


Podcast 4
Iedere vrijdag praten Jaap Brienen, Susan de Vries en Thomas Brouwer je bij over de interessantste onderwerpen van de afgelopen week. Met deze week o.a.:
– Een nieuw laboratorium maakt betaalbare versies van dure medicijnen;
– 10 miljard monden voeden in 2050. Het kan, maar dan moet er wel iets veranderen;
– Nieuws over delen, repareren en recyclen in de week van de circulaire economie.

Ook ontvangen we een gast: Toon Maassen van Cafe de Ceuvel. Het thema circulariteit staat deze week centraal en Toon heeft daar het een en anders over te zeggen.


Podcast 3
Iedere vrijdag praten Jaap Brienen, Susan de Vries en Thomas Brouwer je bij over de interessantste onderwerpen van de afgelopen week. Met deze week o.a.:
– een wandelende auto;
– het containerongeluk van de MSC Zoë leidt ook tot positieve ontwikkelingen;
– en Engelse honden gaan aan de insecten.

In deze podcast schuift ook Michaël Wilde van Eosta aan. Hij vertelt over de verborgen kosten van ons eten.


Podcast 2
Iedere vrijdag praten Jaap Brienen, Susan de Vries en Thomas Brouwer je bij over de interessantste onderwerpen van de afgelopen week. Met deze week o.a.: 

– Katowice: dit is de uitkomst na 2 weken onderhandelen
– Unilever koopt De Vegetarische Slager
– Noise cancelling hondenhok helpt huisdieren tijdens oud en nieuw


Vrijdag 14 december
De podcast van vandaag met o.a:
> De laatste en beslissende dag van de klimaattop in Katowice
> Nieuwe wet maakt abortus in Ierland legaal
> Albert-Heijn-filialen pakken eenzaamheid aan


Podcast 1
We praten we je bij over de interessantste onderwerpen van de afgelopen week. Iedere vrijdag: de Nieuws van de Vooruitgang Weekendbijlage.

 


Donderdag 13 december
De podcast van vandaag met o.a.:
> Gratis je asbestdak laten vervangen in ruil voor groene stroom
> Het kabinet maakt geld vrij voor computerlessen
> Amerikaanse Sesamstraat maakt dakloosheid bespreekbaar


Woensdag 12 december
De podcast van vandaag met o.a.:
> Minder antibiotica in de hamburgers van McDonalds
> De Rotterdamse Haven is voor het eerst in jaren schoner
> Meer vrouwelijke hoogleraren in Nederland


Dinsdag 11 december 
De podcast van vandaag met o.a.:
> Koraalriffen bouwen weerstand op tegen klimaatverandering
> Amsterdams beddengoedmerk maakt dekbedden en kussens van gerecycled dons.
> Robot-obers serveren gasten in café in Tokio


Maandag 10 december
De podcast van vandaag met o.a.:
> Migratiepact moet zorgen voor betere internationale samenwerking
> Radiostation maakt minderheidsgroepen weerbaarder tegen geweld
> Gevaarlijke situaties op je werk oefen je met een VR-bril


Vrijdag 7 december
De podcast van vandaag met o.a.:
> China stuurt satelliet naar de achterkant van de maan
> Vaststellen of je bloedarmoede hebt kan straks binnen enkele seconden.
> Brandweergeiten kunnen bosbranden voorkomen


Donderdag 6 december
De podcast van vandaag met o.a:
> Het openbaar vervoer in Luxemburg is vanaf aankomende zomer gratis
> Ook bioscopen en sportscholen draaien de volumeknop omlaag
> Sinterklaascadeautjes krijgen een nieuwe bestemming


Vrijdag 30 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Vervuilende voertuigen niet meer welkom in het centrum van Madrid
> Gratis naar het Louvre
> Planten maken muziek – en jij kunt die nu ook beluisteren


Donderdag 29 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Modeontwerper Stella McCartney komt met handvest voor duurzame kleding
> Reggae is nu officieel cultureel erfgoed
> En iedereen kan meedenken over de inrichting van het Nederlandse landschap


Woensdag 28 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Betere begeleiding voor gedetineerde met een lichtelijk verstandelijke beperking
> Een voedselbos voor luie boeren
> En snuitherkenning maakt het leven van varkens aangenamer


Dinsdag 27 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> ‘Ivf-behandeling voor koraal’ moet Great Barrier Reef helpen
> Kinderen lezen meer, en vooral op hun e-reader
> België weet het aantal hiv-besmettingen terug te dringen


Maandag 26 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Sticker moet ervoor zorgen dat medicijnen niet in het riool belanden
> Nieuwe huizen en scholen gemaakt van plastic afval
> Franse postbodes bezoeken eenzame ouderen


Vrijdag 23 november
De podcast van vandaag met o.a:
> Steeds meer buren wekken samen groene energie op
> Hogere spaarrente voor Oekraïners die veel wandelen
> Poepend robothert lokt jagers in de val


Donderdag 22 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Koning Willem Alexander opent vernieuwd Anne Frankhuis
> Een vliegtuigje ZONDER kerosine en zonder propellers
> Een campagne- in Overijssel heeft gezorgd voor veel nieuwe pleeggezinnen


Woensdag 21 november 
De podcast van vandaag met o.a.:
> ‘Franse musea moeten kunst van dubieuze herkomst teruggeven’
> Campagne om mannen minder vlees te laten eten
> En: krijgen we in de toekomst zelfrijdende hotelkamers?


Dinsdag 20 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Het taalgebruik van rechters moet begrijpelijker worden
> We zijn iets gezonder gaan eten in Nederland
> Een condoomwinkel met een pashokje


Maandag 19 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Op World Toilet Day opent in Delft een POEPlabaratorium
> Chips maken orgaanonderzoek een stuk betrouwbaarder
> Kikkers nemen de trap


Donderdag 15 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Koningin Máxima lanceert garantiefonds voor arme boeren
> De berggorilla maakt een comeback
> En een CHIP die voedselvergiftiging moet voorkomen


Woensdag 14 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> 30 procent minder suiker in frisdranken
> Hoe oud is een vingerafdruk?
> Premier Mark Rutte brengt bezoek aan Clean 2 Antarctica


Dinsdag 13 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Nekscan kan het risico op dementie voorspellen
> De KIWI keert na meer dan een eeuw terug in Wellington
> Goed nieuws voor homo-stellen met een kinderwens


Maandag 12 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Nederlandse scholen krijgen zonnepanelen
> Siberische tijger maakt comeback
> Drijftherapie helpt oorlogsveteranen trauma’s te verwerken


Vrijdag 9 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Een knuffel is goed voor je humeur
> Nog meer afval scheiden op het station  
> Het ‘keren’ van baby’s voorkomt keizersnedes


Donderdag 8 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Energieopwekkende bacterie groeit op een paddenstoel
> Heb je een probleem? Ga naar de spreekuurrechter
> En een grottekening gevonden van 40.000 jaar oud


Woensdag 7 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> In Nederland ontwikkelde zilte landbouwtechniek helpt boeren in Bangladesh
> Er komt een kijkwijzer voor online filmpjes
> Bill Gates investeert 200 miljoen in een toilet


Dinsdag 6 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Jeugdorkest voor verborgen talenten
> China voert leeftijdscheck in voor gamers
> Florida stemt over het stemrecht van ex-gedetineerden


Maandag 5 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Sinterklaas gaat recyclen
> Colleges volgen op het station
> Fluoriserend drankje helpt bij hersenoperaties


Vrijdag 2 november 
De podcast van vandaag met o.a.:
> Swipe links of rechts, een datingsite voor bomen
> Co2 heffing niet slecht voor de economie
> Hoe de burgemeester van Breda een meisje hielp om fit op school te komen


Donderdag 1 november
De podcast van vandaag met o.a.:
> Elektrische auto’s gaan meer geluid maken
> Therapiezwijn tegen de stress
> Ben & Jerry’s maakt anti-Trump ijs


Woensdag 31 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Meer jongeren op het ‘rechte pad’
> Moeten sommige kolencentrales eerder dicht?
> En de brandweer spoort jonge Nederlandse gezinnen aan om brandoefeningen te doen


Dinsdag 30 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Honden kunnen waarschuwen voor malariabesmetting
> Het ‘eten der goden’ is ouder dan we dachten
> Achterhoekse gemeente is bijna TE goed in afval scheiden 


Maandag 29 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Series zoals Dexter zijn goed je morele kompas
> Nederlanders vinden het niet erg om wat minder vlees te eten
> En de kringloop is weer helemaal in


Vrijdag 26 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Re-integreren in de maatschappij. Is dat makkelijker als de gevangenis op een dorp lijkt?
> Steeds meer boeren telen ‘Nedersoja’
> 4000 Zweden implanteren chip


Donderdag 25 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Nepal redt vrouwenlevens
> Minister wil inclusiever hoger onderwijs
> En hoe stop je met roken? Studenten hebben de oplossing bedacht.


Woensdag 24 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Europees Parlement stemt massaal voor verbod wegwerpplastic
> Nieuwe diabetesbehandeling kan voorkomen dat patiënten insuline moeten spuiten
> Boom geeft door dat hij water nodig heeft


Dinsdag 23 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Ontwerpers van gebouwen moeten meer doen met de natuur
> Facebookberichten kunnen wijzen op depressie
> Je droomhuis kun je straks gewoon printen


Maandag 22 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Voedingstrucjes om patiënten weer van hun eten te laten genieten.
> Dubai test rijstsoort die kan groeien in zeewater
> Is jouw nieuwe stoel straks gemaakt van zwerfafval


Podcast: Susanne Baars van Social Genomics

Stel je voor –  je bent 11 jaar oud. Je vader is hartchirurg. Hij komt ’s avonds verslagen thuis; een patiënt van hem is overleden en hij beschikte te laat over informatie waarmee hij het leven had kunnen redden. Dit overkwam Susanne Baars. Met Social Genomics gaat ze ervoor zorgen dat iedereen over informatie kan beschikken waarmee levens gered kunnen worden. Susanne was een van de sprekers op de ChangeNOW Summit in Parijs. Arthur van de Graaf van Sublime Doing reisde met haar mee. 


Donderdag 18 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> ‘Consument kan zelf beoordelen of groente en fruit nog goed zijn’
> CO2-etende bacteriën maken grondstof voor duurzaam plastic
> Even geen zin updates van al je WhatsAppgroepen? Zet je smartphone dan in vakantiemodus


Woensdag 17 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Amsterdamse trams en metro’s rijden straks op Amsterdamse wind
> Robots helpen je huis schoonhouden
> En straks weet je precies waar je melk vandaan komt


Dinsdag 16 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Nederland gaat een klimaattop organiseren
> ‘Kweekvleesburger nog dit jaar verkrijgbaar in restaurants’


Vrijdag 12 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Gezonde leefstijl soms het beste medicijn
> Nieuw systeem beschermt olifanten tegen stropers
> Chelsea wil excursies naar Auschwitz voor racistische fans


Donderdag 11 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Mobiele fabriek recyclet beton op de bouwplaats
> Meer Nederlanders durven te vragen om doggybag
> Kleding gemaakt van koeienpoep


Woensdag 10 oktober
De podcast van vandaag met o.a: 
> Robots maken het kweken van groenten een stuk efficiënter
> Parken houden Bangkok boven water
> Lego maakt speelgoed van suikerriet 


Dinsdag 9 oktober
De podcast van vandaag met o.a:
> Toerisme trekt IJsland uit bankencrisis
> Warmtenet kan miljoen woningen regio Amsterdam verwarmen
> Zit jij vanavond met een bord meelwormen aan tafel? 


Maandag 8 oktober 
De podcast van vandaag met o.a:
> Visverbod moet Noordpoolijs beschermen
> Geurbarrieres houden dieren uit de buurt van het spoor
> Zieke neushoornvogel krijgt snavelprothese


Vrijdag 5 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Hond op kantoor helpt tegen stress
> Steeds meer jongens kiezen voor het kappersvak
> Drink deze winter maar extra veel warme chocolademelk. Dat is namelijk goed voor je humeur en je immuunsysteem


Donderdag 4 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
>Solliciteren met kunstmatige intelligentie
> Kunstwerk dwingt museumbezoekers samen te werken
> Jurken van oude uniformen


Woensdag 3 oktober
De podcast van vandaag met o.a.:
> Musea weten meer jongeren te trekken
> Lidl stopt met broodbeleg van plofkip
> In Pioppi kennen ze het geheim van een gezond leven


Dinsdag 2 oktober
De podcast van vandaag met o.a:
> Vrouwen krijgen toegang tot belangrijke hindoetempel
> DNA-onderzoek brengt leefgebied krokodillensoort in kaart
> Minima in Amersfoort krijgen geld voor een bezoek aan de sportschool en het theater


Maandag 1 oktober 
De podcast van vandaag met o.a.:
> Kathedraal van Keulen maakt statement tegen haat
> Games helpen kinderen tegen depressie en angsten
> Indiase politieagent wil einde maken aan verspreiding fakenews


Vrijdag 28 september
De podcast van vandaag met o.a.:
> Vlaamse steden krijgen honderden elektrische bussen
> ‘Stationslab’ gaat treinreizigers onderzoeken
> Theatervoorstelling maakt dilemma’s politieagenten bespreekbaar


Donderdag 27 september
De podcast van vandaag met o.a.:
> Noodplan moet Sumatraanse neushoorn redden
> Bij het AMC wordt de patiënt zelf onderzoeker
> 10 minuten beweging per dag verbetert je geheugenWoensdag 26 september
De podcast van vandaag met o.a.: 
> ‘Jongeren in ontwikkelingslanden optimistisch over de toekomst’
> Elektrode laat patiënten met dwarslaesie weer lopen
> Last van stress? In Zuid-Korea bestaat een opmerkelijke methode om je daarvan af te helpen


Dinsdag 25 september
De podcast van vandaag met o.a.:
> Mini-longen kunnen helpen bij bestrijding van longziektes
> Kunst kijken is goed voor je ogen
> Sieraden van sinaasappelschillen


Maandag 24 september
De podcast van vandaag met o.a.:
> Indonesië verbiedt aanleg nieuwe palmolieplantages
> DNA in ivoor onthult smokkelroutes
>Sneakers gemaakt van kauwgom


Vrijdag 21 september
De podcast van vandaag met o.a.:
> Een satelliet die ruimte afval opruimt
> Geld inzamelen op de wc-pot
> Krijgen Zwitsers alleen nog milieubewust en lokaal geproduceerd voedsel op hun bord?


Donderdag 20 september
De podcast van vandaag met o.a.:
>Duitsland neemt trein op waterstof in gebruik
> Grieks restaurant biedt maaltijden aan vluchtelingen
> En vlieg jij in de toekomst met een rugzakraket naar kantoor.


Woensdag 19 september
De podcast van vandaag met o.a.:
Indiase vissers brengen kuststrook in kaart
> Verband van eierschalen
> Keniaanse boswachters worden detective


Dinsdag 18 september
De podcast van vandaag met o.a.:
>Streetview auto’s gaan ook luchtvervuiling meten
> Windenergie opwekken vanaf je balkon
> Attractieparken willen meer gezonde voeding op de menukaart


Maandag 17 september
De podcast van vandaag met o.a.:
>Verkeerslichten die het verkeer voorspellen
> Londens hotel helpt daklozen aan een baan
> Een huis bouwen van lego – dat doe je straks met milieuvriendelijke blokje


Vrijdag 14 september
De podcast van vandaag met o.a.:
>Artsen zetten virtual reality in om fantoompijn te bestrijden
> Rotterdam zet in op meer stilteplekken in de stad
> Kunst van aangespoelde teenslippers


Donderdag 13 september
De podcast van vandaag met o.a.:
> Bloedbank werft met succes donoren onder gamers
> Fietspad van 220 duizend plastic bierglazen
> Iers kunstproject wil imago van rivier verbeteren


Woensdag 12 september
De podcast van vandaag, met o.a.: 
> Rotterdam krijgt centrum voor klimaatvraagstukken
> Nestkast project voor bedreigde blauwkeel ara 
>Britse drankensector wil af van plastic 


Dinsdag 11 september
De podcast van vandaag, met o.a.:
>The Ocean Cleanup op weg naar drijvende vuilnisbelt in Grote Oceaan
> Londense Fashion Week bontvrij
> Carlsberg stopt met plastic sixpackringMaandag 10 september
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Grazende koeien in Rotterdamse haven
> Brouwerijen gaan waterverbruik verminderen
> Hoe warm was het op je geboortedag? Met een nieuwe tool kun je dat eenvoudig opzoeken


Vrijdag 7 september
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Recordaantal vrouwen stelt zich verkiesbaar voor Amerikaans congres
> India schrapt verbod op homoseksualiteit
> Boyan Slat kan eindelijk plastic gaan ruimen


Donderdag 6 september
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Enschede wordt batterijhoofdstad van Nederland
> Bibliotheekbus laat kinderen in Kaboel lezen
> App brengt luchtvervuiling Hongkong in kaart


Woensdag 5 september
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Muziek maken in het ziekenhuis
> Onderwijs voor Rohingyakinderen in vluchtelingenkampen
> Comedyshow stelt achterstelling vrouwen aan de kaak


Dinsdag 4 september 
De podcast van vandaag met o.a.:
> Studenten helpen politie met cold cases
> Gepersonaliseerde werkplek past zich aan aan je stemming
> ‘Honing goede inkomstenbron voor Suriname’


Maandag 3 september
De podcast van vandaag met o.a.:
> Artsen in San Francisco gaan verslaafde daklozen op straat behandelen
> Piepende hoofdband om beter te slapen
> Neurowetenschapper wil proefdieronderzoek overbodig maken


Vrijdag 31 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
Suikervrije frisdrank en bronwater worden goedkoper
> Balinese zusjes voeren missie tegen plastic tasjes
> Restaurant Sao Paulo gerund door vluchtelingen


Donderdag 30 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Montessori College in Nijmegen heeft geen boeken, lesroosters en leraren
> Project brengt ‘stille plekken’ in stad in kaart
> 97-jarige Amsterdammer vrolijkt ouderen en zieken op met pianospel


Woensdag 29 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Training moet helpen tegen stagediscriminatie
> Uber zet in op elektrische fietsen en scooters
> Kunnen oesterschelpen Louisiana beschermen tegen overstromingen?


Dinsdag 28 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Jumbo stopt met de verkoop van levende kreeften
> Nederland Europees kampioen laadpalen
> Stroom opwekken terwijl je calorieën verbrandt in de sportschool


Maandag 27 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Google Assistant krijgt goed-nieuws-functie
> Slimme lift loodst vissen door Nederlandse wateren
> En stel dat je baas je een bonus geeft omdat je gezond leeft?


Vrijdag 24 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Meer koraal in Noordzee dankzij boorplatformen
> Rotterdam is een fijnere fietsstad dankzij psychologen


Donderdag 23 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Extra beurzen voor studenten uit ontwikkelingslanden
> Beton gemaakt van wortels
> Tuinieren helpt ex-gedetineerden bij integratie


Woensdag 22 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Het einde van de plofkip lijkt in zicht
> Wondermicroscoop filmt levende cellen
> Dineren met een virtual reality-bril


Dinsdag 21 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Congo Fashion Week laat modetalent schitteren
> Groot-Brittannië pakt openhaarden aan
> Vogels ruimen zwerfafval op in pretpark


Maandag 20 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Aquabattery slaat stroom op in water
> Parijse eco-urinoirs voorkomen wildplassen


Vrijdag 17 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Kunstenaars helpen met eigen bankbiljetten Londenaren uit de schulden
> 11-jarige Tara zamelt miljoenen doppen in voor KiKa, en 
> Vangrail wekt zonne-energie op


Donderdag 16 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Meer steden krijgen tienerscholen
> Pearl Jam haalt miljoenen op voor daklozen, en 
> Afrikaanse muzikant maakt muziek voor een betere toekomst


Woensdag 15 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Eerste ruimtemissie naar de zon
> Straatorkest treedt op in AZC, en 
> Eredivisieclubs analyseren data van spelers


Dinsdag 14 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Costa Rica stap dichter bij homohuwelijk
> Japanse boekenbus doneert aan slachtoffers wateroverlast, en 
> Gevangenen in New York bellen gratis


Maandag 13 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Nemen robots het huishouden over?
> Café in Amsterdam bouwt biogasboot, en 
> Kunnen microben in je poep je helpen afvallen?


Donderdag 09 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Londen plaatst meer openbare watertappunten
> Stadsbeek maakt comeback, en 
> Stel je voor dat jouw collega’s bepalen wat jij verdient


Woensdag 08 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Groot-Brittannië pas orgaandonatie aan
> Kleding gemaakt van plastic flesjes
> Nieuwe druivensoorten bestand tegen schimmels


Dinsdag 07 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Bril helpt kinderen met autisme emoties herkennen
> De eerste klimaatneutrale voetbalclub ter wereld


Maandag 06 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Radboudumc doet proef om zorg efficiënter te maken
> Boodschappentasjes van bananenvezels


Vrijdag 03 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Multiculturele fietsrondleiding in Rotterdam
> Topoogst voor Nederlandse wijnboeren
> Privé-concert voor Groningse patiënten


Bericht van Maria van der Heijden: “Pantertweeling of pissebedden?”
Van dierennieuws kunnen we geen genoeg krijgen, behalve als het over insecten gaat, merkt MVO-directeur Maria van der Heijden.


Donderdag 02 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Festivals als proeftuin voor innovaties
> Doven in Somalië richten eigen voetbalcompetitie op
> Een dagje niets doen? Daar hoef je je helemaal niet schuldig over te voelen


Woensdag 01 augustus
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Kan missverkiezing einde maken aan discriminatie albino’s?
> Gevangenen in Nieuw-Zeeland gaan tuinieren


Bericht van Eric van Veluwen: “Vlees noch vis; is dat saai?”
Bio-kok Eric van Veluwen leeft samen met een vegetariër en kan het iedereen aanbevelen.


Dinsdag 31 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Kunstenaars redden historische gebouwen in St. Petersburg
> Rotterdam gaat nachtopvang daklozen verbeteren
> Britse dichter zet social media in om mensen enthousiast te maken voor poëzie


Maandag 30 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Gelukslessen moeten stress bij leerlingen in India verminderen
> Nectarkroegen voor bedreigde kleine heidevlinder
> Hoe compenseer je de CO2-uitstoot van je vliegreis?


Vrijdag 27 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Vrouwen in Jamaica op de bres voor blote armen
> Vissen zorgen voor minder stress op de operatiezaal
> Wat gebeurt er als je vier dagen werkt, en er vijf betaald krijgt?


Bericht van Shaif Basier: “Ik geloof niet in paspoorten”
Bankier en ondernemer Shaif Basier vindt dat iedereen zich vrij over de aarde zou moeten kunnen bewegen.


Donderdag 26 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Cashen met je plastic beker op festivals
> Groentetuintjes tegen klimaatverandering
> Engelse dorpen zetten bevers in tegen overstromingen


Bericht van Arthur van de Graaf: “Geld verdienen of iets goeds doen?”
Kun je veel geld verdienen én een positieve sociale impact hebben? Dat vraagt Arthur van de Graaf van crowdfundingplatform Sublime Doing zich af.


Woensdag 25 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Wapens IS maken plaats voor reuzenrad
> Gratis openbaar vervoer in heel Estland
> Kunstproject laat wereld zien door de ogen van daklozen


Dinsdag 24 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Gemeentes pleiten voor uitbreiding statiegeldregeling
> Transgenders nemen voor het eerst deel aan Pakistaanse parlementsverkiezingen
> Kunst van dadelafval


Maandag 23 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> ‘Flexibeler werken bespaart miljarden’
> Balinees dorp leert collectief gebarentaal
> Roma-vrouwen volgen steeds vaker een opleiding


Bericht van Tim Murck: “Meer salaris voor het slimmer maken van collega’s”
Acteur en gamechanger Tim Murck werkt aan een spel waarmee je beloond wordt voor het delen van kennis.


Vrijdag 20 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Indiase vrouwen mogen zitten op werk
> Koffiedrinken uit een mok van fijnstof


Donderdag 19 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Angola bijna landmijnvrij
> Kraanvogels terug in Engeland, en
> Barbecuen we over een paar jaar met kweekvleesburgers?


Woensdag 18 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Indiase zangers strijden tegen nepnieuws
> App helpt kinderen met oogproblemen
> Koks maken plannen tegen voedselverspilling


Bericht van Eric van Veluwen
Wil je gezonder worden? ‘Licht een paar tegels in de achtertuin’, is de tip van bio-kok Eric van Veluwen van Antropia.


Dinsdag 17 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Digitale analyse kan dierproeven overbodig maken
> Chileense boeren vangen mist
> Minecraft laat kinderen meer lezen


Maandag 16 juli
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Krilvissers steunen zeereservaat Antarctica
> Straatkunst voor blinden
> Gratis yogales in ruil voor zwerfafval


Bericht van Thea Hilhorst: “Niemand wil verhuizen”
Zelfs als het echt niet meer gaat, willen mensen in hun vertrouwde omgeving blijven, zegt Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw. 


Puur Pampus
Het forteiland Pampus werd ooit gebouwd om Amsterdam te beschermen tegen een aanval over het water. Afgelopen weekend was het fort het decor voor oplossingen voor de grote bedreigingen van deze tijd: milieuvervuiling, klimaatverandering. Tijdens het festival Puur Pampus presenteerden groene organisaties inspirerende ideeën voor een duurzame toekomst. Arthur van de Graaf van Sublime Doing, was erbij en lag een weekend voor Pampus.


Vrijdag 13-07-2018
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Vredesconferentie in Myanmar
> Thaise grot wordt museum
> Studieboete jonggehandicapten geschrapt


Bericht van Maria van der Heijden: “Verspilling is verrukkelijk”


Donderdag 12-07-2018
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Love Commando’s helpen jonge stellen in India
> Programmeerlessen in Molenbeek, en
> Adopteer een olijfboom en red een dorp


Bericht van Arthur van de Graaf: “Slapen in een kartonnen tent is heerlijk”


Woensdag 11-07-2018
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Koraalrif ontdekt in zee bij Sicilië
> Goedkope brillen helpen in Malawi, en:
> Kan een wilgenbos overstroming voorkomen?


Bericht van Jaap Brienen: “Mijn tip voor North Sea Jazz: Anderson .Paak”


Dinsdag 10-07-2018
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Drones beschermen broedende watervogels
> Bodysuit maakt bewegen makkelijker, en:
> Hoe gelukkig ben jij op een schaal van 1 tot 10?


Maandag 09-07-2018
De podcast van vandaag, met o.a:
> Zorgstudenten oefenen met AR-bril
> Amsterdam experimenteert met graffitiwerende stickers
> Yoga voor Keniaanse gevangenen

De column van Tim Murck: “Waarom leren we economie in de schoolbanken, en niet van bijvoorbeeld the Wolf of Wallstreet in een VR-game?”


Vrijdag 06-07-2018
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Colombiaans strijdtoneel wordt vogelspotplek
> Speelwinkel helpt kinderen en ouders in Rotterdamse wijk
> Zonnewagen van plastic afval vaart over het IJ


Donderdag 05-07-2018
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Supersnel internet voor iedere Nederlander
> Voetbal houdt Zuid-Afrikaanse oma’s fit
> Kan VR helpen bij de behandeling van trauma’s?


Woensdag 04-07-2018
De podcast van vandaag, met o.a.:
> Argentijnse voetbalvrouwen strijden voor gelijkheid
> Uitzendbureau voor hoogbegaafden
> Aldi stopt verkoop energiedrankjes aan kinderen


Dinsdag 03-07-2018
De podcast van vandaag:
> Californië beschermt online privacy
> Taal aboriginals gered, en
> Meisjes in Zuid-Soedan krijgen geld om naar school te gaan


Maandag 02-07-2018
De podcast van vandaag:
> Radiozender voor en door vrouwen in Londen
> Natuurpark met 1000 jaar oude bomen gaat open voor publiek, en
> Confronterende kunst van zwerfafval


Vrijdag 29-06-2018
De podcast van vandaag:
> Olympische Spelen groener dan ooit
> Vetberg trekt museumbezoekers
> Barbie wordt robotontwikkelaar


Donderdag 28-06-2018
Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Je hoort het in de We Make The City Podcast. Experts en ondernemers delen hun oplossingen om de grote stad groen, gezond en vooral leefbaar te houden.

De We Make The City Podcast is mede mogelijk gemaakt door Circl.


Donderdag 28-06-2018
De podcast van vandaag:
> ’Mini-Holland’-projecten laten Londenaren fietsen
> Zeesterren maken comeback
> Saoedische vrouwen stappen in de auto


Woensdag 27-06-2018
De podcast van vandaag:
> Kunstexpositie brengt bevolking Kashmir samen
> Miljoenen kinderen in Latijns-Amerika eten gezonder
> T-shirt kan vervuilde lucht absorberen


Dinsdag 26-06-2018
De podcast van vandaag:
> Zuid-Korea verbiedt doden van honden voor vlees
> Jurken van fietskettingen
> Gratis OV voor Amsterdamse ouderen 


Maandag 25-06-2018
De podcast van vandaag:
> Water zuiveren met wc-papier
> Filipijnse vissers jagen op spooknetten
> Kasjmier, bont en zijde verdwijnen uit webwinkel


Vrijdag 22-06-2018
De podcast van vandaag:
> Ziekte trachoom bijna uitgeroeid
> Avocado’s langer houdbaar dankzij eetbare beschermlaag
> Museum zorgt voor je kamerplant tijdens je vakantie


Donderdag 21-06-2018
De podcast van vandaag:
> Debatteren met kunstmatige intelligentie
> Tentoonstelling over kledingconsumptie
> Kan sport de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea verbeteren?


Woensdag 20-06-2018
De podcast van vandaag:
> Robot maakt Thaise stranden schoon
> Welke toekomstdromen hebben vrouwen?
> Hoe wordt een bezoek aan de bibliotheek weer aantrekkelijk?

 


Dinsdag 19-06-2018
De podcast van vandaag:
> Winkel je binnenkort zonder af te rekenen?
> Migranten winnen van maffia-afpersers 
> Wat gebeurt er met de wensmuntjes uit de Trevifontein?


Dinsdag 19-06-2018
Interview Jostein Solheim (CEO Ben&Jerry’s)


Maandag 18-06-2018
De podcast van vandaag:
> Japanners volwassen op hun 18e
> Webcam in Brusselse couveuses
> Krachttraining helpt tegen depressie 


Vrijdag 15-06-2018
De podcast van vandaag:
> Sekswerkers maken opera
> Australische oud-voetballers vinden een baan
> Wenskaarten voor LHBT’ers


Donderdag 14-06-2018
De podcast van vandaag:
> Rugbyclinics voor gedetineerden
> Beschermt een emoji je tegen een aardbeving?
> Google weet hoe jouw stad ruikt


Woensdag 13-06-2018
De podcast van vandaag:
> Een nieuwe methode om obesitas te bestrijden
> Oeganda levert steeds meer topatleten
> Afro EDM groeit uit tot populair muziekgenre


Dinsdag 12-06-2018
De podcast van vandaag: 
> Met een vliegende auto naar je werk
> Is geluk maakbaar? In ieder geval een beetje
> Nieuwe bloedtest kan vroeggeboorte voorkomen


Maandag 11-06-2018
De podcast van vandaag:
> Geen plastic verpakkingen meer, maar een soort tatoeage als etiket
> Broccolipoeder maakt koffie gezonder
> Waarom samen dansen goed voor je is