Het Nieuws van de Vooruitgang is een overzicht van constructief nieuws uit de hele wereld. Iedere werkdag van 9.30u tot 18.30u te horen op Sublime, en hier als podcast terug te vinden.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe podcasts? Abonneer je dan nu via Apple Podcasts of Spotify


Stand van de Vooruitgang wk 20: Dit is het effect van corona op je relatie

Relatiecoach Marianne van Dijk deed onderzoek naar relaties in coronatijd en deelt haar bevindingen. Motten blijken de bijen van de nacht te zijn. Ze kampen alleen met een imagoprobleem. En dokters gaan vrouwen voortaan op een andere manier informeren over de pil.

Susan de Vries en Rachel van de Pol nemen je mee in wat er goed ging in de wereld in 10 minuten.


Stand van de Vooruitgang wk 19: Is de ‘Anderhalve Tafel’ dé corona-oplossing voor het terras?

Een tafel waardoor je automatisch afstand houdt, oogsten redden door ze in te blikken, en hoe zorg je ervoor dat Twitter-gebruikers een beetje aardiger voor elkaar zijn? 

Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan nemen de mooiste ontwikkelingen van de week met je door in 10 minuten. Beluister of bekijk de podcast hieronder. 


Stand van de Vooruitgang wk 18: Van hoestschaamte tot coronakapsel, we hebben er 700 nieuwe woorden bij

Door de coronacrisis hebben we er honderden nieuwe woorden bij – en zo’n uitgebreide vocabulaire kan z’n voordelen hebben. Verder in deze aflevering: zou jij een corona-app op je telefoon zetten?

Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan nemen de mooiste ontwikkelingen van de week met je door in 10 minuten. Beluister of bekijk de podcast hieronder. 


Stand van de Vooruitgang wk 17: Toch op bezoek bij (groot)ouders dankzij coronaproof tuinhuisje

Dankzij een huisje met in het midden een glaswand kunnen ouderen in verzorgingshuizen toch bezoek ontvangen. Een wereld van verschil, vindt Liesbeth Bruijn-Donker, die haar 96-jarige moeder sinds kort weer in het echt kan zien. De initiatiefnemers willen het concept nu landelijk uitrollen.

Verder in deze aflevering: Zijn Nederlanders bereid om een hamburger te eten die gekweekt is in een lab? En wat te doen als je het tijdens een drive in-voetbalwedstrijd écht niet meer kunt ophouden?


Stand van de Vooruitgang wk 16: Waarom klimaatwetenschappers dankbaar gebruik maken van de streeploze lucht

Dat vliegtuigstrepen een opwarmend effect hebben, staat vast. Maar de exacte milieu-impact van ‘contrails’ is omstreden. Doordat er vanwege de coronacrisis weinig wordt gevlogen, ontstaat een unieke kans om de zaak op te helderen.

Verder in deze aflevering: steden maken ruimte voor fietsers en voetgangers, Nederlandse rappers drukken fans op het hart om de coronamaatregelen in acht te nemen en een 99-jarige oorlogsveteraan haalt een ongekend hoog bedrag op voor de Britse gezondheidszorg.


Stand van de Vooruitgang wk 15: Dorp redt duizenden bomen van de kap 

Protesteren werkt! Dat bewijst het Noord-Hollandse Ouderkerk aan de Amstel, dat in opstand kwam tegen de kap van duizenden bomen langs de A9.

We praten met wethouder Rineke Korrel van de gemeente Ouder-Amstel over hoe inwoners en de gemeente de krachten bundelden om de kap te dwarsbomen.

Daarnaast hebben we het over het effect van de coronacrisis op de geluiden om ons heen, en een voetbalteam dat oudere fans verrast met een telefoontje. Dat gaat niet altijd goed…


Stand van de Vooruitgang wk 14: Kan een plastic-etende bacterie ons afvalprobleem oplossen?

Duitse onderzoekers hebben op een vuilnisbelt een bacterie ontdekt die de schadelijke kunststof polyurethaan kan afbreken. Wat betekent die vondst voor ons afvalprobleem? Dat bespreken we met biochemicus Helge Niemann.

Daarnaast hebben we het over een wonder van de oceanen dat wij tijdens ons leven nog kunnen gaan meemaken.

En door de coronacrisis zijn we anders boodschappen gaan doen. Dan hebben we het niet over hamsteren, maar we kopen vaker direct bij de boer. Dat kan ons in de toekomst een hoop opleveren. Met Lector Future Food Systems Frederike Praasterink praten we daarover door.

Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan nemen de meest positieve ontwikkelingen van de week met je door. Bekijk of luister de podcast hieronder. 


Stand van de Vooruitgang wk 13: ‘De mens hoort niet centraal te staan in de wereld’

Wat kunnen we leren van deze pandemie als het gaat over onze relatie met dieren? We praten hierover met Q-koortsexpert Alfons Olde Loohuis, die een belangrijke rol ziet voor het onderwijs.

Verder in deze podcast: waarom bloedbank Sanquin mensen die zijn genezen van het coronavirus oproept om plasma te doneren, en een snelgroeiende wonderboom maakt zijn opmars in Polen.

Presentator Susan de Vries en redacteur van Het Nieuws van de Vooruitgang Maaike Baan praten je bij in 10 minuten. Luister en/of bekijk het hieronder! 


Stand van de Vooruitgang wk 12: Waarom de coronacrisis leidt tot altruïsme en verbondenheid

Terwijl wc-papier nog steeds het meest gewilde product van Nederland is, is het aantal onbaatzuchtige initiatieven haast niet bij te houden. Van kinderen tot gepensioneerde verpleegkundigen, iedereen doet mee. 

En verder deze week: in de Ecuadoriaanse Amazone zijn planten begonnen aan een grote schoonmaak.

Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan praten je – ook vanuit huis – in 10 minuten bij over wat er goed ging in de wereld. Bekijk en/of luister het hier! 


Stand van de Vooruitgang wk 11: Gaat dit masker ons beschermen tegen toekomstige pandemieën?

Wetenschappers in Texas hebben een slim mondkapje ontwikkeld dat zichzelf kan steriliseren. Gaat deze vondst ons in de toekomst beschermen tegen virussen?

En verder deze week: een Rotterdamse supermarktmanager hanteert een bijzondere aanpak voor winkeldieven, en hoopvol nieuws voor mensen met prikangst.

Presentator Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je in 10 minuten bij over de mooiste ontwikkelingen van deze week. 


Stand van de Vooruitgang wk 10: Minder werken door basisinkomen?

Niet alleen gezinnen in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro hebben baat bij een basisinkomen – ook winkeliers blijken erop vooruit te gaan. Maar leidt gratis geld er niet toe dat mensen minder gaan werken?

En verder bleek ook deze week weer: elk nadeel heb z’n voordeel, als het gaat om de februaristormen en zelfs het Coronavirus. 

Presentator Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol van het Nieuws van de Vooruitgang praten je in 10 minuten bij over de mooiste ontwikkelingen van deze week.


Stand van de Vooruitgang wk 9: Pijn bestrijden met een VR game

Maar liefst 80 procent van de mensen met chronische pijnklachten die het VR-spel Reducept gebruiken, heeft daar baat bij. Hoe kan het dat een spel zo goed werkt tegen pijn? 

Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan nemen het mooiste nieuws van deze week met je door, in (iets meer dan) 10 minuten. Luister hier de podcast! 


Stand van de Vooruitgang wk 8: Bezos klimaatfonds – grandioos of greenwashing? 

Amazon-oprichter Jeff Bezos stelt een fonds van 10 miljard dollar beschikbaar om het klimaat te beschermen. Tegelijkertijd heeft het bedrijf nauwe banden met de olie- en gasindustrie. Reden om kritisch te zijn?

Foto-credit: Seattle City Council, 2018


De Stand van Vooruitgang wk. 7: Vechten voor gratis anticonceptie

Is anticonceptie stiekem één van de grootste aanjagers van vooruitgang? En hoe kweek je groenten in je oude matras?

In onze nieuwe podcast van Nieuws van de Vooruitgang praten presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan je in 10 minuten bij over wat er afgelopen week goed ging in de wereld. Dé positieve luistersnack voor het weekend!


De Stand van Vooruitgang wk 6: Gratis sportschool voor Finse senioren 

65-plussers in het plaatsje Kurikka mogen gratis naar de sportschool. En hoe kun je het beste een gesprek aangaan met een baby? 

Presentator Francis Broekhuijsen en redacteur Maaike Baan praten je in 10 minuten bij over wat er allemaal goed ging deze week:


Verspillingsschaamte groeit in horeca: “Je krijgt nu scheve blikken als je eten weggooit” 

Jaarlijks worden er 83 miljoen borden eten in de Nederlandse horeca weggegooid. De oorzaak daarvan ligt bij de gast én in de keuken. Kan dat anders? En zo ja, hoe?


Glibberige toiletpot bespaart water | Andersom staken | Wet voor eerlijke chocola

Van een glibberige toiletpot die miljarden liters water bespaart tot een miljoen handtekeningen voor eerlijke chocola en de voordelen van andersom staken.


Eerste vaccin tegen ebola | Schonere scooters | Zingende auto’s

Het eerste vaccin tegen ebola is goedgekeurd door de WHO. De elektrische scooter groeit in populariteit. En kan een zingende auto planten helpen groeien?


Huren bij H&M | De voordelen van social media | Eten met aandacht

H&M experimenteert met het verhuren van kleding. Jongeren ervaren ook positieve gevoel als ze door hun tijdlijn scrollen. En hoeveel Nederlanders hebben de tv uitstaan tijdens het eten? Susan de Vries en Francis Broekhuijsen nemen de meest positieve ontwikkelingen van de week met je door in deze podcast van het Nieuws van de Vooruitgang!


Walvispoep voor een beter klimaat | Minder proefdieren door bloed | Assistent met zes emoties

Hoe walvispoep het klimaat helpt, waarom er minder proefdieren nodig zijn dankzij bloed, en een assistent met zes emoties. Dat en veel meer Nieuws van de Vooruitgang van deze week bespreken Susan en Francis in deze nieuwe podcast!


Een duurzamer huis: we willen wel, maar zijn (vaak onterecht) bang voor de kosten

We vinden het belangrijk om ons huis te verduurzamen, maar zijn terughoudend vanwege het prijskaartje. Dat blijkt uit de Monitor Duurzaamheid die ABN Amro vandaag publiceert.


Waarom we Black Friday een stom Amerikaans fenomeen vinden en er toch massaal voor vallen

In hoeverre is de Nederlandse consument bereid om minder te consumeren voor een wat beter milieu? ABN AMRO’s nieuwe duurzaamheidsmonitor over mindful consumeren geeft hier inzicht in. 


Smart Mobility’ – Vervoer van de toekomst

In de podcast “Smart Mobility” praat presentator Sander de Heer met partijen die te maken hebben met het vervoer van de toekomst.