Het Nieuws van de Vooruitgang is een overzicht van constructief nieuws uit de hele wereld. Iedere werkdag van 9.30u tot 18.30u te horen op Sublime, en hier als podcast terug te vinden.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe podcasts? Abonneer je dan nu via Apple Podcasts of Spotify


Stand van de Vooruitgang wk 12: Waarom de coronacrisis leidt tot altruïsme en verbondenheid

Terwijl wc-papier nog steeds het meest gewilde product van Nederland is, is het aantal onbaatzuchtige initiatieven haast niet bij te houden. Van kinderen tot gepensioneerde verpleegkundigen, iedereen doet mee. 

En verder deze week: in de Ecuadoriaanse Amazone zijn planten begonnen aan een grote schoonmaak.

Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan praten je – ook vanuit huis – in 10 minuten bij over wat er goed ging in de wereld. Bekijk en/of luister het hier! 

 


Stand van de Vooruitgang wk 11: Gaat dit masker ons beschermen tegen toekomstige pandemieën?

Wetenschappers in Texas hebben een slim mondkapje ontwikkeld dat zichzelf kan steriliseren. Gaat deze vondst ons in de toekomst beschermen tegen virussen?

En verder deze week: een Rotterdamse supermarktmanager hanteert een bijzondere aanpak voor winkeldieven, en hoopvol nieuws voor mensen met prikangst.

Presentator Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol praten je in 10 minuten bij over de mooiste ontwikkelingen van deze week. 


Stand van de Vooruitgang wk 10: Minder werken door basisinkomen?

Niet alleen gezinnen in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro hebben baat bij een basisinkomen – ook winkeliers blijken erop vooruit te gaan. Maar leidt gratis geld er niet toe dat mensen minder gaan werken?

En verder bleek ook deze week weer: elk nadeel heb z’n voordeel, als het gaat om de februaristormen en zelfs het Coronavirus. 

Presentator Susan de Vries en hoofdredacteur Rachel van de Pol van het Nieuws van de Vooruitgang praten je in 10 minuten bij over de mooiste ontwikkelingen van deze week.


Stand van de Vooruitgang wk 9: Pijn bestrijden met een VR game

Maar liefst 80 procent van de mensen met chronische pijnklachten die het VR-spel Reducept gebruiken, heeft daar baat bij. Hoe kan het dat een spel zo goed werkt tegen pijn? 

Presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan nemen het mooiste nieuws van deze week met je door, in (iets meer dan) 10 minuten. Luister hier de podcast! 


Stand van de Vooruitgang wk 8: Bezos klimaatfonds – grandioos of greenwashing? 

Amazon-oprichter Jeff Bezos stelt een fonds van 10 miljard dollar beschikbaar om het klimaat te beschermen. Tegelijkertijd heeft het bedrijf nauwe banden met de olie- en gasindustrie. Reden om kritisch te zijn?

Foto-credit: Seattle City Council, 2018


De Stand van Vooruitgang wk. 7: Vechten voor gratis anticonceptie

Is anticonceptie stiekem één van de grootste aanjagers van vooruitgang? En hoe kweek je groenten in je oude matras?

In onze nieuwe podcast van Nieuws van de Vooruitgang praten presentator Susan de Vries en redacteur Maaike Baan je in 10 minuten bij over wat er afgelopen week goed ging in de wereld. Dé positieve luistersnack voor het weekend!


De Stand van Vooruitgang wk 6: Gratis sportschool voor Finse senioren 

65-plussers in het plaatsje Kurikka mogen gratis naar de sportschool. En hoe kun je het beste een gesprek aangaan met een baby? 

Presentator Francis Broekhuijsen en redacteur Maaike Baan praten je in 10 minuten bij over wat er allemaal goed ging deze week:


Verspillingsschaamte groeit in horeca: “Je krijgt nu scheve blikken als je eten weggooit” 

Jaarlijks worden er 83 miljoen borden eten in de Nederlandse horeca weggegooid. De oorzaak daarvan ligt bij de gast én in de keuken. Kan dat anders? En zo ja, hoe?


Glibberige toiletpot bespaart water | Andersom staken | Wet voor eerlijke chocola

Van een glibberige toiletpot die miljarden liters water bespaart tot een miljoen handtekeningen voor eerlijke chocola en de voordelen van andersom staken.


Eerste vaccin tegen ebola | Schonere scooters | Zingende auto’s

Het eerste vaccin tegen ebola is goedgekeurd door de WHO. De elektrische scooter groeit in populariteit. En kan een zingende auto planten helpen groeien?


Huren bij H&M | De voordelen van social media | Eten met aandacht

H&M experimenteert met het verhuren van kleding. Jongeren ervaren ook positieve gevoel als ze door hun tijdlijn scrollen. En hoeveel Nederlanders hebben de tv uitstaan tijdens het eten? Susan de Vries en Francis Broekhuijsen nemen de meest positieve ontwikkelingen van de week met je door in deze podcast van het Nieuws van de Vooruitgang!


Walvispoep voor een beter klimaat | Minder proefdieren door bloed | Assistent met zes emoties

Hoe walvispoep het klimaat helpt, waarom er minder proefdieren nodig zijn dankzij bloed, en een assistent met zes emoties. Dat en veel meer Nieuws van de Vooruitgang van deze week bespreken Susan en Francis in deze nieuwe podcast!


Een duurzamer huis: we willen wel, maar zijn (vaak onterecht) bang voor de kosten

We vinden het belangrijk om ons huis te verduurzamen, maar zijn terughoudend vanwege het prijskaartje. Dat blijkt uit de Monitor Duurzaamheid die ABN Amro vandaag publiceert.


Waarom we Black Friday een stom Amerikaans fenomeen vinden en er toch massaal voor vallen

In hoeverre is de Nederlandse consument bereid om minder te consumeren voor een wat beter milieu? ABN AMRO’s nieuwe duurzaamheidsmonitor over mindful consumeren geeft hier inzicht in. 


Smart Mobility’ – Vervoer van de toekomst

In de podcast “Smart Mobility” praat presentator Sander de Heer met partijen die te maken hebben met het vervoer van de toekomst.