Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Heupairbag zorgt voor daling heupbreuken
19

Heupairbag zorgt voor daling heupbreuken

Het dragen van een zogenoemde ‘heupairbag’ zorgt voor een stuk minder gebroken heupen onder ouderen. Dat concludeert de Brabantse zorginstelling Tante Louise.

Zij testten de val-kussentjes een jaar lang onder 50 bewoners. Het aantal heupfracturen onder alle bewoners daalde met bijna de helft (46 procent).

Even voor de beeldvorming: de heupairbag is een soort gordel met twee zijflappen, met gaspatronen. Als de drager een valbeweging maakt, vullen de airbags zich vanzelf en zorgen ze voor een zachte landing.

Het gaat om een innovatie van het Haagse bedrijf Wolk. En na zes jaar ontwikkelen en finetunen is de hele gordel zo plat dat je hem gewoon onder je kleding kunt dragen. Ook zit er in het nieuwste model een gps-functie. Wanneer er sprake is van een val, krijgen familie of andere dierbaren via een sms een seintje inclusief locatie. De nieuwe functie moet voorkomen dat ouderen lang blijven liggen na een val.

Wolk is nu in gesprek met zorgverzekeraars om te kijken of zij de airbag kunnen vergoeden. En het bedrijf heeft goede hoop. Want de airbags voorkomen niet alleen een hoop leed, maar ook veel zorgkosten.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
23:15 James Brown
get up offa that thing james brown
23:11 Angie Stone and Joe
more than a woman angie stone and joe
23:07 Chet Baker
let's get lost chet baker
23:03 Beyonce
love on top beyonce
22:52 2Pac
dear mama 2pac
22:48 Gregory Porter
concorde gregory porter
22:45 Bill Withers
lovely day (edit) bill withers
22:41 Jose James
to be with you jose james
22:38 Dj Shadow
this time (i'm gonna try it my way) dj shadow
22:33 Whitney Houston & George Michael
if i told you that whitney houston & george michael