Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Heupairbag zorgt voor daling heupbreuken
19

Heupairbag zorgt voor daling heupbreuken

Het dragen van een zogenoemde ‘heupairbag’ zorgt voor een stuk minder gebroken heupen onder ouderen. Dat concludeert de Brabantse zorginstelling Tante Louise.

Zij testten de val-kussentjes een jaar lang onder 50 bewoners. Het aantal heupfracturen onder alle bewoners daalde met bijna de helft (46 procent).

Even voor de beeldvorming: de heupairbag is een soort gordel met twee zijflappen, met gaspatronen. Als de drager een valbeweging maakt, vullen de airbags zich vanzelf en zorgen ze voor een zachte landing.

Het gaat om een innovatie van het Haagse bedrijf Wolk. En na zes jaar ontwikkelen en finetunen is de hele gordel zo plat dat je hem gewoon onder je kleding kunt dragen. Ook zit er in het nieuwste model een gps-functie. Wanneer er sprake is van een val, krijgen familie of andere dierbaren via een sms een seintje inclusief locatie. De nieuwe functie moet voorkomen dat ouderen lang blijven liggen na een val.

Wolk is nu in gesprek met zorgverzekeraars om te kijken of zij de airbag kunnen vergoeden. En het bedrijf heeft goede hoop. Want de airbags voorkomen niet alleen een hoop leed, maar ook veel zorgkosten.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
14:46 SWV
right here swv
14:42 Sugarhill Gang
rapper's delight sugarhill gang
14:38 Raul Midon
sunshine (i can fly) raul midon
14:34 Jamiroquai
cosmic girl jamiroquai
14:30 Change
a lover's holiday change
14:23 Joss Stone
super duper love joss stone
14:19 Diana Ross
i'm coming out diana ross
14:16 Jeangu Macrooy
dance with me jeangu macrooy
14:11 Candy Dulfer and Dave Stewart
lily was here candy dulfer and dave stewart
14:08 Usher
you make me wanna usher