Hidde Boersma: “Er is maar één winnaar als we ons tegen gentech blijven verzetten: de vleesindustrie”

Hidde Boersma over gentech en de Impossible Burger

Wetenschapsjournalist Hidde Boersma legt uit waarom de allerbeste vleesvervangers nog niet in de Nederlandse supermarkten liggen.

Vorige week vertelde Rachel van de Pol hier dat ze een Impossible Burger had gegeten in de Verenigde Staten, een vleesvervanger die zoveel op vlees lijkt, dat ze er tranen van in de ogen kreeg.

Geweldig nieuws, want minder vlees eten is een van de belangrijkste acties die je kunt ondernemen om de planeet duurzamer te maken. Maar waarom ligt dat ding nog niet in de Nederlandse schappen? Waarom kan ik ‘m niet kopen bij de burgertent om de hoek hier in Amsterdam Noord?

Dat zit zo. Dat hamburgerliefhebbers tranen in de ogen krijgen van de Impossible Burger komt doordat die bijna perfect de structuur nabootst van een echte hamburger, hij bloedt zelfs een beetje. Dat laatste komt doordat de makers een zogenaamd hemoglobine in de burger hebben gestopt. Dat is het molecuul dat bij dieren, maar ook bij ons zuurstof door de aderen vervoert en bloed de rode kleur geeft.

En nu komt het: dat hemoglobinemolecuul komt weliswaar ook in planten voor, maar in zulke lage concentraties dat het niet bruikbaar is. Wat hebben de makers van de Impossible Burger daarop gevonden? Ze kopieerden het gen voor hemoglobine vanuit de plant naar een gist, en daarin kan de productie worden opgevoerd.

Zulke genetische modificatie ligt gevoelig en in Europa helemaal. Jarenlange angstverhalen door organisaties als Greenpeace dat de techniek slecht zou zijn voor de gezondheid of het milieu, hebben er voor gezorgd dat genetische modificatie de facto verboden is in de Europese Unie. En dus komt ook de Impossible burger het land niet in. Ook in de Verenigde Staten moet de Impossible Burger zich verdedigen tegen aanvallen vanuit milieuorganisaties.

Het is tijd dat daar een einde aankomt. Alle grote wetenschappelijke instituten zijn het er over eens dat gentech veilig is. Er is maar een winnaar als groene organisaties zich blijven verzetten tegen zulke technologische snufjes, en dat is de vleesindustrie.
Gisteren las ik dat de Impossible Burger nu ook in Singapore te verkrijgen is, en hoorde ik zelf dat een Eindhovens restaurant het op de kaart gaat zetten. Ik kan niet wachten.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten