Ho ho ho! Nieuwe soulvolle en jazzy kerstalbums van 2021
1

Ho ho ho! Nieuwe soulvolle en jazzy kerstalbums van 2021

Kerstmuziek, you love it or hate it. Dit is een artikel voor de liefhebber wiens hart begint te gloeien bij de eerste belletjes van Santa Claus is Comin’ to Town. Dompel je deze kerst met Sublime volledig onder in nieuwe soulvolle jazzy kerstplaten.

I Dream Of Christmas – Norah Jones

De grootste verrassing van deze release, is dat Norah Jones nu pas een kerstplaat uitbrengt. Haar sound en stijl leent zich perfect voor het genre. I Dream Of Christmas voelt als een fleecedekentje tijdens donkere koude dagen.

Jones kreeg inspiratie voor een kerstalbum tijdens de vele lockdowns. Op zondagen vond ze troost en comfort door met haar gezin naar James Brown’s Funky Christmas en Elvis Christmas Album te luisteren. Datzelfde gevoel vindt je helemaal terug op I Dream of Christmas met enkele originals zoals Christmas Calling met Jolly Jones en A Holiday With You en covers van White Christmas en What Are You Doing New Year’s Eve.

First Noel – Ibrahim Maalouf

Een kerstalbum van een van de meest innovatieve trompettisten in de jazz-scene; dan verwacht je vuurwerk, verrassing, kippenvel. Maar Maalouf wilde het eens over een andere boeg gooien. Hij heeft 28 kerstklassiekers in een eenvoudige arrangementen gevangen. De melodie staat centraal.

LEES OOK: 7 soulvolle kerstalbums die je wél grijs wilt draaien

Een deel van het album is in de oudste kerk van Parijs opgenomen, Saint-Julien-le-Pauvre. Maaloufs vader was daar koster in de jaren ’60, zijn tante en grootmoeder zijn er begraven en Maalouf zelf verloofde en trouwde op deze plek. Het geeft de plaat een sereen, haast religieus gevoel. First Noel is er dan ook een voor de liefhebber van nostalgische eindeloze kerstavonden.

Merry Christmas from Jose James – José James

Een zeer geslaagd kerstalbum van een van de beste jazzvocalisten van deze tijd, José James. De plaat kwam tot stand met werelds beste jazzmuzikanten (Ben Williams (bass), Aaron Parks (piano), Jharis Yokley (drum) en Marcus Strickland (sopraansaxofoon) en zijn partner en Grammy-genomineerde Talia Billig als songwriter. Bijzonder is dat het kerstalbum in één keer live zijn opgenomen. De openingsplaat is een origineel nummer van James, Christmas in New York. Ook al ben je nog nooit met kerst in de Big Apple geweest, James doet je denken van wel. Genieten!

A Very Darren Crissmas – Darren Criss

Wie Glee-fan was en/of de film The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story heeft gezien, weet hoe multi-getalenteerd acteur en zanger Darren Criss is. Nog een ding dat zeker is: Darren is fan van het kerstgenre.

A Very Darren Crissmas doet zijn titel dan ook eer aan; over de top vrolijke jazzy kerstnummers met hier en daar een melancholische uitschieter. In de laatste categorie is St. Patricks Day, een cover van John Mayer het vermelden waard.

 

Hernieuwde uitgaves van kerstplaten:

Tot slot biedt het kerstseizoen van 2021 diverse heruitgaven van kerstplaten. En geef artiesten eens ongelijk om nieuw leven te blazen in kerstalbums die ze eerder hebben uitgebracht.

 • Nat King Cole – A Sentimental Christmas with Nat King Cole and Friends: Cole Classics Reimagined
  De legendarische Nat King Cole overleed in 1965 dus nieuwe muziek hoef je niet te verwachten. Zijn dochter heeft King Cole’s muzikale erfenis laten samenwerken met onder meer Gloria Estefan, John Legend, Kristin Chenoweth, Johnny Mathis en Calum Scott.
 • Michael Bublé – Christmas (10th anniversary edition)
  Als Michael Jackson de King of Pop was, dan mag Michael Bublé zich de King of Christmas noemen. Met Christmas heeft hij een van de meest succesvolle en meest gedraaide kerstplaten ooit op zijn naam. En die viert inmiddels zijn tiende verjaardag met zeven nieuwe nummers!
 • Jamie Cullum – The Pianoman At Christmas (Deluxe Edition)
  In 2020 bracht Jamie Cullum een steengoed kerstalbum uit. De liedjes hiervoor schreef hij in korte broek en slippers tijdens een hittegolf. Nu heeft hij nieuw materiaal toegevoegd, samenwerkingen met onder meer Lady Blackbird en Kansas Smitty’s die het beluisteren zeker waard zijn! Een fijne manier om The Pianoman At Christmas te herwaarderen.
 • Snowfall: The Tony Bennett Christmas Album
  Tony Bennett’s kerstplaat is voor het eerst sinds zijn originele release in 1968 verkrijgbaar op vinyl. Nu Bennett vanwege de ziekte Alzheimer met pensioen gaat, is dit een mooie gelegenheid opnieuw te genieten van de Bennett-magie.

Psst! Ben je door dit artikel al in de kerststemming gekomen? Bij Sublime kun je de kerstalbums van Norah Jones, Nat King Cole, Ibrahim Maalouf en Michael Bublé winnen. Lees hier hoe!

 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:53
(don't) hold me down pm warson
12:50
funkin' for jamaica tom browne
12:45
heartbreak warfare john mayer
12:42
theme from shaft isaac hayes
12:38
my heart lizz wright
12:35
if you let me stay terence trent d'arby
12:28
used to love u john legend
12:24
waiting on the sun nikki yanofsky
12:21
reach out i'll be there four tops
12:17
looking for moses mamas gun