Hoe lang ben jij onderweg naar het werk?

Nederlanders zijn relatief lang onderweg naar hun werk. We wonen gemiddeld 22,6 kilometer van ons werk. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS in 2017. Die reisafstand neemt ieder jaar toe terwijl de reistijd al jarenlang hetzelfde is.

En dat heeft alles te maken met de BREVER-wet, oftewel de wet van behoud van reistijd en verplaatsingen. Onderbouwd door data werd deze wet in 1977 door Geurt Hupkes in het leven geroepen.

Eigenlijk betekent die wet dat een persoon altijd dezelfde hoeveelheid tijd besteedt aan reizen. Over de hele wereld reizen we zo’n 70 tot 90 minuten per dag. En in die anderhalf uur zijn we steeds grotere afstanden gaan afleggen omdat onze vervoersmiddelen steeds sneller worden.

Maar wat is de invloed van die reistijd eigenlijk op de productiviteit van werknemers? Een Australische studie gepubliceerd in de ‘Journal of Transport’ laat zien dat mensen die een lange woon-werkafstand hebben ook méér verzuimdagen hebben. En is niet het enige: ze zijn ook nog eens een stuk minder productief.

Volgens de studie kan je het beste met de auto, de fiets of gewoon lekker met de benenwagen naar je werk gaan. Dat is namelijk het beste voor de productiviteit.

Hoe reis jij naar je werk? En wat vind jij dan een acceptabele reistijd? Laat het ons weten in de discussiegroep van het Nieuws van de Vooruitgang. Die vind je op de Facebookpagina van Sublime.

Bericht achterlaten