Hoe maak jij een kledingstatement?

Een glazen koets, dure designerkleding en opvallende hoeden. Met Prinsjesdag wordt er altijd flink uitgepakt. Minister Bruins doet het vandaag echter iets anders; hij draagt namelijk een pak gemaakt van afval.

Met het pak wil de minister voor Medische Zorg en Sport laten zien dat kleding ook op een duurzame manier kan worden gemaakt. Het pak ziet er op het eerste gezicht niet anders uit dan andere pakken, maar het is gemaakt van snijafval dat opnieuw tot garen is gesponnen. Het is ontwikkeld door de pionierende start-ups Khaloom en Upset, die samen met Suitsupply het pak voor minister Bruins maakten. 

Het is niet de eerste keer dat er tijdens Prinsjesdag een kledingstatement wordt gemaakt. In 2009 bijvoorbeeld droeg Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren een koksmuts, om daarmee de campagne van Paul McCartney te steunen. Hij voerde actie om mensen minder vlees te laten eten.

Ook de Amerikanen maken graag een kledingstatement. Lady Gaga droeg in 2010 een vleesjurk tijdens de MTV Video Music Awards. Met de uitspraak “ik ben geen stuk vlees” wilde ze uitspreken dat je moet opkomen voor je eigen rechten.
Het bekendste kledingstatement is misschien wel van Hilary Clinton. Zij droeg tijdens haar concession speech een paarsblauw pak droeg. De paarse kleur koos ze voor een aantal redenen: rood (Republikeinen) en blauw (Democraten) maakt samen namelijk paars. De kleur staat daarnaast voor power. Bovendien is paars de kleur van een anti-pestbeweging in de LGBTQ-community. Op deze manier wilde ze zeggen dat mensen veel meer tot elkaar moeten komen.

Maak jij ook graag een kledingstatement? Laat ons weten hoe je dat het liefste doet – wie weet kunnen we elkaar nog inspireren!

Bericht achterlaten