Hoe #verspillingsvrij ben jij?

Dit is de belangrijkste vraag waarmee de Stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ Nederland aan het denken willen zetten. Wij geloven dat iedereen mee kan doen aan de movement #verspillingsvrij.De meeste mensen zijn al bezig met minder voedsel te verspillen, alleen blijkt dat in de praktijk toch nog best lastig. We willen mensen laten nadenken over voedselverspilling en ze gelijk handvatten bieden om minder verspillen eenvoudiger te maken. De campagne #verspillingsvrij gaat initiatieven, tips en tricks voor in de keuken uitlichten en handvatten bieden voor iedereen thuis om ermee aan de slag te gaan. Iedereen op zijn eigen manier natuurlijk, en dat maakt deze campagne zo leuk. Samen maken we een groot verschil.

De Stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ geeft dan ook 6 goede tips om voedselverspilling tegen te gaan:

1. Check

Check je voorraad. Wat moet eerst op? Check dus altijd je keukenkast, koelkast en vriezer vóórdat je boodschappen doet; zo koop je geen dingen die je al in huis hebt. Weinig tijd? Maak dan snel een foto van je koelkast en voorraadkast. Handig voor in de winkel!

2. Plan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een planning voor meerdere dagen en schrijf op een boodschappenlijstje wat én hoeveel je nodig hebt. Zo koop je niets te veel en verspil je minder voedsel.

3. Meet

Precies genoeg rijst of pasta koken? Weeg dan je porties af. Om rijst af te meten kun je een kopje gebruiken: 1 koffie kopje is ongeveer genoeg voor 1 persoon. Of gebruik het handige Eetmaatje voor het afmeten van de juiste porties rijst, pasta en couscous.

4. Kijk, ruik, proef

THT en TGT: wat is het verschil? De TGT-datum (te gebruiken tot) staat op bederfelijke producten zoals vlees en vis. Eet deze producten voor de datum op. De THT-datum (ten minste houdbaar tot) staat op producten die minder snel bederven, zoals melk of droge pasta en rijst. Na de datum kun je het vaak nog veilig eten. Test de kwaliteit door te kijken, ruiken en proeven.

5. Controleer

Zet je koelkast op 4°C. Dit is de ideale koelkasttemperatuur. Producten blijven dan langer goed en bacteriën en schimmels krijgen nauwelijks kans om te groeien.

6. Bewaar

Hoe kan ik brood lang goed houden? Kan ik dit geopende potje olijven nog gebruiken? En hoe lang blijft de zalm goed in de koelkast? Gebruik de online Bewaarwijzer en vind het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Heb je iets over? Vries het in of zoek er een lekker recept bij!

Bericht achterlaten