Hoe zeker ben jij van je verzekeraar?
19

Hoe zeker ben jij van je verzekeraar?

Als je een verzekering afsluit kijk je natuurlijk of die goed past bij jouw situatie: heb je vaak gaatjes, of ben je van plan extreme sporten te doen op reis? Een andere vraag is wat die verzekeraar eigenlijk doet met jouw geld.

VBDO, de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, vergeleek het uitgebreid en publiceerde vanmiddag een nieuwe benchmark. Die geeft verzekeraars een totaalscore van 0 tot en met 5. Daarbij wordt gekeken naar de impact van het beleggingsgedrag van die instanties op onder andere milieu en maatschappij.

Makkelijk wijzer

Handig dus, als je wilt weten of je geld goed terecht komt. En als het gaat om zorgverzekeringen wordt het consumenten nu extra makkelijk gemaakt: vergelijkingssite Independer heeft de benchmark opgenomen in zijn keuzewijzer.

Waarom? Daar kan de directeur van het bedrijf, Coen de Ruiter, kort over zijn: “omdat onze klanten het willen”. Het platform krijgt steeds vaker vragen over hoe duurzaam de aangeboden verzekeringen eigenlijk zijn – en besloot daar iets mee te doen.

Als je nu zorgverzekeringen vergelijkt via Independer, heb je de optie om te filteren op duurzaamheid. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen verzekeringen te zien die een 3 of hoger scoren in de benchmark van VBDO.

‘Hé, ik heb een keuze’

Klanten die sowieso al benieuwd waren naar het investeringsbeleid hebben die informatie nu dus direct binnen handbereik. Maar De Ruiter verwacht dat het filter een bredere groep mensen aan het denken zet: “Ik vermoed dat juist de grootste kracht gaat zijn dat de groep die normaal gesproken niet zo actief bezig is met die duurzaamheid van verzekeraars, dat die nu opeens wel een mogelijkheid krijgt om te kijken: wie doet het nou eigenlijk goed – en hé, er zijn verschillen tussen verzekeraars. En hé, ik heb daar een keuze in te maken”.

Race naar de top

De ervaring van VBDO is bovendien dat zo’n ranking niet alleen consumenten aan het denken zet. Het onderzoek wordt ook aan de bestuurstafels van verzekeraars besproken, vertelt Lucienne de Bakker, Project Manager Responsible Investment bij VBDO. “We horen vaak dat dit een criterium is om hoog te scoren op onze benchmark. En daarmee stimuleren we natuurlijk de race naar de top”.

Volgens de vereniging is het a.s.r. die het plekje aan die groene top verdient. De verzekeringsmaatschappij scoorde 4,5 uit 5 punten en kwam ook in de laatste peiling van de Eerlijke Geldwijzer het beste uit de bus.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
09:43 Seal
love's divine seal
09:39 Average White Band
whatcha' gonna do for me average white band
09:36 Norah Jones
sunrise norah jones
09:32 Donell Jones
u know what's up donell jones
09:24 Gotts Street Park ft. Rosie Lowe
everything gotts street park ft. rosie lowe
09:20 Alicia Keys
how come you don't call me alicia keys
09:16 Donny Hathaway
love love love donny hathaway
09:12 Maxwell
ascension (don't ever wonder) maxwell
09:06 Crusaders
keep that same old feeling crusaders
09:03 John Legend
open your eyes john legend