Huizenhoge ballerina vraagt aandacht voor kansenongelijkheid
6

Huizenhoge ballerina vraagt aandacht voor kansenongelijkheid

Op het Leidseplein in Amsterdam is op woensdag een enorme muurschildering van een Surinaamse ballerina onthuld. Boven de snackbar en het pannenkoekenhuis zwiert de danseres rond in een wervelwind van overheidsdocumenten. Met haar werk ‘Diversity in Bureaucracy’ wil straatkunstenaar Judith de Leeuw aandacht vragen voor kansenongelijkheid en bureaucratie. 

Dat kansenongelijkheid een probleem is, werd op pijnlijke wijze onderstreept tijdens de eerste voorbereidingen van het project. “Twee maanden geleden ging ik op zoek naar een Surinaamse ballerina, maar ik kon er geen vinden”, vertelt straatkunstenaar Judith de Leeuw (26). “Ik woon in De Bijlmer en dacht: zo moeilijk moet het niet zijn – ik loop een rondje en dan vind ik er tien. Maar ik heb een week gezocht. Het was echt heel moeilijk.”

De danseres die De Leeuw uiteindelijk vond, legde haar uit hoe dat kan: wil je professioneel ballerina worden, dan heb je van kinds af aan dure lessen nodig. “Mensen met een migratieachtergrond hebben vaak minder financiële middelen. Zij kunnen het zich niet altijd permitteren om hun kinderen op dat soort lessen te zetten.”

“Dat vind ik verschrikkelijk. Maar ik merkte ook dat er, mede door het etnisch profileren van de Belastingdienst en de documentaire Klassen, steeds meer aandacht is voor kansenongelijkheid. Mét die aandacht komt verandering. Daarom wilde ik zo graag iets doen. Ik ben maar een kunstenaar, maar met mijn kunst kan ik wel een steentje bijdragen.”

Bewustzijn onder toeristen

Ook aan het bewustzijn onder toeristen wil De Leeuw bijdragen; veel van hen weten volgens de straatkunstenaar niet eens dat De Bijlmer bestaat. “Door zo’n grote muurschildering te maken die op het eerste gezicht alleen maar mooi is, hoop ik dat ze het bordje gaan lezen dat erbij hangt, erover nadenken en het er met hun vrienden over gaan hebben. Zodat ik niet elke keer weer hetzelfde gesprek hoef te voeren met toeristen: over hoe Amsterdam in elkaar zit en met wat voor problemen we kampen.”

De meest bijzondere reactie tot nu toe kwam van een bewoonster van het gebouw waar de schildering op is gemaakt, vertelt De Leeuw. “Haar dochter is een ballerina, en zij is ook getint. Zij zegt: elke dag dat ik naar huis loop, lijkt het of ik een verhaal over mezelf aanschouw – alsof het hele gebouw mijn identiteit uitspreekt.”

‘Echt onwerkelijk’

De Leeuw ontdekte graffiti op haar vijftiende en leerde de kneepjes van het vak zoals dat gaat bij straatkunst, op afgelegen plekken. De afgelopen jaren haalde ze onder de naam JDL Streetart opdrachten binnen voor muurschilderingen in onder meer Rome en Manhattan. Veel aandacht kreeg ze voor een mural van Amy Winehouse in het centrum van Amsterdam, die uiteindelijk werd verwijderd.

Dat ze voor het eerst een opdracht mocht doen in haar eigen stad, moet nog even landen. “Ik vind het echt heel vreemd dat ik jaren geleden illegaal onder een bruggetje stond, en dat vandaag de wethouder naast me staat om een muurschildering te openen. Het is echt onwerkelijk. Het is een hele reis geweest, en het voelt als een gigantische mijlpaal dat ik nu in mijn eigen stad iets mag maken op het Leidseplein.”

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
10:39 Belleruche
anything you want (not that) belleruche
10:36 Stevie Wonder
isn't she lovely stevie wonder
10:26 Omar
there's nothing like this omar
10:22 Gabin ft. Dee Dee Bridgewater
into my soul gabin ft. dee dee bridgewater
10:17 Robin Thicke
hola robin thicke
10:13 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire
10:10 Toco
mané toco
10:07 Alain Clark
blow me away alain clark
09:53 Michael Kiwanuka
black man in a white world michael kiwanuka
09:47 Benny Sings
dancing in the dark benny sings