Ierland test basisinkomen voor kunstenaars en artiesten, en meer nieuws
1

Ierland test basisinkomen voor kunstenaars en artiesten, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van maandag 18 oktober 2021. 

Ierland test basisinkomen voor kunstenaars en artiesten

Ierland gaat een proef doen met een basisinkomen voor artiesten en kunstenaars. Dat meldt The Irish Times.

Voor de eerste test komt er zo’n 25 miljoen euro beschikbaar. 2000 artiesten en kunstenaars ontvangen dan drie jaar lang 325 euro per week.

Veel mensen in de culturele sector hebben een inkomen dat te laag is, of onstabiel. Het basisinkomen zou hier een oplossing voor kunnen zijn. Dit voorjaar, in maart of april, moet het programma van start gaan.

Trouwen met partner van hetzelfde geslacht voor steeds meer Mexicanen mogelijk

Steeds meer staten in Mexico legaliseren het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht. Het congres van de staat Sonora stemde daar onlangs voor, met een grote meerderheid: er waren 26 stemmen voor en 7 tegen. Dat schreef Reuters onlangs.

Ook de staat Querétaro koos kort geleden voor een wetswijziging. Dat is bijzonder, want het is één van de meest conservatieve staten van Mexico.

Al met al kunnen partners van hetzelfde geslacht nu in bijna driekwart van het land met elkaar trouwen.

Hengelose Albert Heijn start vervroegd met statiegeld op drankblikjes

Een Albert Heijn in Hengelo is nu al gestart met statiegeld op drankblikjes. Wettelijk gezien hoeft dat pas vanaf 1 januari 2023, maar ondernemer Heico Wansink wilde niet wachten met recyclen van blikjes terwijl hij ze overal in de berm zit liggen, vertelt hij aan Contactmiddelen.nl.

Voor één ingeleverd blikje krijgen klanten van de supermarkt 5 cent statiegeld. Bijzonder is dat die 5 cent bij het kopen van het blikje nog niet wordt doorberekend.

Dat het de ondernemer met deze constructie wat extra kost, vindt hij niet zo belangrijk: het gaat hem erom dat de blikjes verdwijnen uit de berm.

Deze ontwerpster maakt truien van mensenhaar

Kleed je je dit najaar warm met een trui van schapenwol, alpacahaar, of toch… het haar van een mens? Het laatste is nog wat ongebruikelijk, maar ontwerpster Zsofia Kollar heeft zich toegelegd op het maken van truien van mensenhaar. Dat lezen we op Change Inc.

Alleen al in Europa gooien kappers elk jaar ruim 70 miljoen kilo haar weg. Zonde, vindt Kollar, want van 300 gram kun je al een trui maken.

Volgens de ontwerpster is menselijk haar niet veel anders dan bijvoorbeeld wol of alpacahaar. Mensen die ze over de truien vertelt, reageren in eerste instantie aarzelend, maar wanneer Kollar uitlegt hoe vervuilend de textielindustrie is, blijken veel mensen toch bereid om zo’n trui te kopen.

The Ocean Cleanup start woensdag met opruimmissie Great Pacific Garbage Patch

Goed nieuws over The Ocean Cleanup, het initiatief van Boyan Slat. Aankomende woensdag beginnen ze officieel met het verwijderen van plastic afval uit de Great Pacific Garbage Patch, een verzameling afval in de Stille Oceaan. Dat gebeurt met een soort drijvende halve cirkel die wordt voortgestuwd door twee schepen.

De afgelopen jaren heeft The Ocean Cleanup vooral veel onderzoek gedaan en verschillende prototypen getest. Onlangs haalden ze al ruim 9000 kilo plastic afval uit de oceaan.

Volgens hun berekeningen moet het mogelijk zijn om tegen 2040 het overgrote deel, zo’n 90 procent van het plastic dat in Stille Oceaan drijft, te verwijderen met behulp van tien van zulke installaties.

Poolse muurschilderingen zuiveren de lucht

Muurschilderingen worden vaak gebruikt om steden op te vrolijken, maar in Polen worden ze nu ook ingezet om smog te verwijderen. Dat meldt het platform The Mayor.

Voor de schilderingen wordt een speciale luchtzuiverende verf gebruikt. De verf haalt stikstofoxide uit de lucht, een schadelijke stof die wordt uitgestoten door onder meer auto’s en fabrieken.

Eén van de nieuwste kunstwerken is te vinden in de stad Bydgoszcz.  De schildering heeft een oppervlakte van maar liefst 374 vierkante meter, en al met al zou het kunstwerk evenveel lucht zuiveren als 374 bomen.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
22:24 Blu Cantrell
hit' m up style blu cantrell
22:20 Dennis van Aarssen
i still got it dennis van aarssen
22:16 Sade
the sweetest taboo sade
22:13 David McCallum
the edge david mccallum
22:09 Gabrielle
dreams gabrielle
22:06 Jarrod Lawson
music and it's magical way jarrod lawson
22:01 Johnny Guitar Watson
real mother for ya (album version) johnny guitar watson
21:53 John Mayer & Leon Bridges
inside friend john mayer & leon bridges
21:49 Jamiroquai
alright jamiroquai
21:45 Loose Ends
hangin' on a string loose ends