Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
WK voor Native American team
19

WK voor Native American team

Het nationale lacrosse-team van Ierland geeft zijn plek voor het WK van 2022 aan de Iroquois Nationals, een team dat bestaat uit oorspronkelijke bewoners van Amerika. Volgens het reglement kwam het team niet voor selectie in aanmerking.

De selectie voor de World Games in Birmingham werd gemaakt op basis van prestaties in het kampioenschap van 2018. De Iroquois Nationals veroverden daarin de derde plek, het Ierse team werd twaalfde.

Toch werd het team niet geselecteerd. Volgens het reglement van de World Games kwamen ze niet in aanmerking omdat de Iroquois Nationals geen soevereine staat vertegenwoordigen en ze geen Olympisch comité hebben.

Dat leidde tot ophef.  De internationale sportkoepel World Lacrosse diende bij de organisatoren van het WK een formeel verzoek in om het team toch toe te laten. Daarnaast werden met een petitie meer dan 54.000 handtekeningen opgehaald.

Uiteindelijk besloot de organisatie van de World Games dat de Iroquois Nationals tóch mee mochten doen – dat wil zeggen, als er een plek vrij zou komen.

Lees ook: ‘Huidkleurig is meer dan lichtroze: makers van danskleding komen met diverser aanbod

‘Juiste om te doen’

Het nationale team van Ierland besloot om zijn eigen plek op te geven. In een verklaring zegt de club dat het ‘simpelweg het juiste is om te doen’.

De Iroquois Nationals reageren dankbaar. Ze zeggen dat de daden van het Ierse team sterker zijn dan woorden, en dat de Ieren met hun beslissing de echte kracht van sport laten zien. ‘Dat zullen we nooit vergeten’, schrijft de club in een Tweet.

 

Spirituele bezigheid

De Iroquois Nationals zijn het enige Native American sportteam ter wereld dat mag deelnemen in internationale sportwedstrijden, zo is te lezen op hun website.

De toelating tot het WK in 2022  heeft voor het team des te meer betekenis omdat lacrosse voor het eerst werd gespeeld door oorspronkelijke bewoners van Canada en de Verenigde Staten, waarschijnlijk al in de 12e eeuw. Dat gebeurde naar verluidt met honderden spelers tegelijk op een veld van meer dan anderhalve kilometer lang.

Volgens de Iroquois Nationals is de sport van oorsprong een spirituele bezigheid en een manier om de goden te bedanken. Dat element is voor het huidige team nog altijd van belang. Voor elke wedstrijd komen ze samen met een ‘spiritueel adviseur’ om verschillende rituelen uit te voeren, waaronder het traditioneel verbranden van tabak.

Lees ook: ‘4 tips om meer te leren over racisme

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
04:58 Alexander O'Neal
criticize alexander o'neal
04:54 Incognito
i couldn't love you more incognito
04:50 Corinne Bailey Rae
trouble sleeping corinne bailey rae
04:45 Candy Dulfer
so what candy dulfer
04:41 James Brown
cold sweat james brown
04:38 Will Smith
gettin' jiggy wit it will smith
04:35 Dinah Washington
cry me a river (truth & soul mix) dinah washington
04:31 Keith Sweat ft. Athena Cage)
nobody keith sweat ft. athena cage)
04:28 Moods ft. Nic Hanson
sinner moods ft. nic hanson
04:24 Chicago
street player chicago