Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
WK voor Native American team
19

WK voor Native American team

Het nationale lacrosse-team van Ierland geeft zijn plek voor het WK van 2022 aan de Iroquois Nationals, een team dat bestaat uit oorspronkelijke bewoners van Amerika. Volgens het reglement kwam het team niet voor selectie in aanmerking.

De selectie voor de World Games in Birmingham werd gemaakt op basis van prestaties in het kampioenschap van 2018. De Iroquois Nationals veroverden daarin de derde plek, het Ierse team werd twaalfde.

Toch werd het team niet geselecteerd. Volgens het reglement van de World Games kwamen ze niet in aanmerking omdat de Iroquois Nationals geen soevereine staat vertegenwoordigen en ze geen Olympisch comité hebben.

Dat leidde tot ophef.  De internationale sportkoepel World Lacrosse diende bij de organisatoren van het WK een formeel verzoek in om het team toch toe te laten. Daarnaast werden met een petitie meer dan 54.000 handtekeningen opgehaald.

Uiteindelijk besloot de organisatie van de World Games dat de Iroquois Nationals tóch mee mochten doen – dat wil zeggen, als er een plek vrij zou komen.

Lees ook: ‘Huidkleurig is meer dan lichtroze: makers van danskleding komen met diverser aanbod

‘Juiste om te doen’

Het nationale team van Ierland besloot om zijn eigen plek op te geven. In een verklaring zegt de club dat het ‘simpelweg het juiste is om te doen’.

De Iroquois Nationals reageren dankbaar. Ze zeggen dat de daden van het Ierse team sterker zijn dan woorden, en dat de Ieren met hun beslissing de echte kracht van sport laten zien. ‘Dat zullen we nooit vergeten’, schrijft de club in een Tweet.

 

Spirituele bezigheid

De Iroquois Nationals zijn het enige Native American sportteam ter wereld dat mag deelnemen in internationale sportwedstrijden, zo is te lezen op hun website.

De toelating tot het WK in 2022  heeft voor het team des te meer betekenis omdat lacrosse voor het eerst werd gespeeld door oorspronkelijke bewoners van Canada en de Verenigde Staten, waarschijnlijk al in de 12e eeuw. Dat gebeurde naar verluidt met honderden spelers tegelijk op een veld van meer dan anderhalve kilometer lang.

Volgens de Iroquois Nationals is de sport van oorsprong een spirituele bezigheid en een manier om de goden te bedanken. Dat element is voor het huidige team nog altijd van belang. Voor elke wedstrijd komen ze samen met een ‘spiritueel adviseur’ om verschillende rituelen uit te voeren, waaronder het traditioneel verbranden van tabak.

Lees ook: ‘4 tips om meer te leren over racisme

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
14:38 Raul Midon
sunshine (i can fly) raul midon
14:34 Jamiroquai
cosmic girl jamiroquai
14:30 Change
a lover's holiday change
14:23 Joss Stone
super duper love joss stone
14:19 Diana Ross
i'm coming out diana ross
14:16 Jeangu Macrooy
dance with me jeangu macrooy
14:11 Candy Dulfer and Dave Stewart
lily was here candy dulfer and dave stewart
14:08 Usher
you make me wanna usher
14:04 Kid Creole & The Coconuts
stool pigeon kid creole & the coconuts
13:53 Donell Jones
u know what's up donell jones