De wereld een beetje liever en inclusiever
19

De wereld een beetje liever en inclusiever

In het nieuws kwamen voornamelijk excessen, uitsluiting en schendingen van mensenrechten aan bod. Maar als je uitzoomt en de plussen en minnen optelt, was 2019 ook en vooral een jaar waarin vooroordelen sneuvelden en diversiteit gevierd werd.

Zo werden nog nooit zoveel covers gesierd door mensen in alle vormen, maten en kleuren. Wereldwijd gingen vrouwen in 2019 een voornamere rol spelen in de politiek en in het bedrijfsleven. Daarnaast spraken op de meest onverwachte plekken mensen zich uit voor gelijke kansen voor LHBTI’ers.

Vrouwen aan de macht

De Duitse Ursula von der Leyen werd per 1 december 2019 benoemd als de dertiende en eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie is. Zij heeft een commissie samengesteld waar voor het eerst in de geschiedenis bijna evenveel vrouwen als mannen deel van uitmaken. Nog een primeur: Zuzana Caputova won de presidentsverkiezingen in Slowakije. Zij is burgerrechten-advocaat en milieuactivist – en nu dus ook de eerste vrouwelijke president binnen Oost-Europa. Haar rol is voornamelijk ceremonieel, maar de verwachting is dat ze toch invloed kan uitoefenen bij de benoeming van rechters en commissies, en op die manier corruptie kan tegengaan.

Ook in de VS was er een opvallende benoeming, namelijk van de nieuwe burgemeester van Chicago. Lori Lightfoot is zwart, vrouw en openlijk homoseksueel. Veel mensen zijn blij met haar verkiezing en zien haar als een rolmodel. Een paar duizend kilometer zuidwaarts, in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, is ook voor het eerst een vrouwelijke burgemeester benoemd. Claudia Lopez staat symbool voor de strijd tegen corruptie en is openlijk lesbisch. Haar verkiezing wordt gezien als een overwinning voor de homogemeenschap in Bogotá.

LEES OOK: Hoe we in 2019 vleesloos fastfood omarmden en transvetten aan banden werden gelegd 

Dichter bij huis: België heeft voor het eerst een vrouwelijke premier. De Waalse liberaal Sophie Wilmès werd benoemd door Koning Filip tot demissionair minister-president. Dus haar benoeming is tijdelijk, totdat er een nieuwe regering wordt gevormd. Daar willen onze zuiderburen de tijd voor nemen, dus waarschijnlijk houdt ze deze functie voorlopig nog wel.

Opvallend quotum

De raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moet voortaan voor 30 procent uit vrouwen bestaan. De motie voor het bindend vrouwenquotum kreeg begin december een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich, nadat de SP overstag ging. 18,4 procent van de commissarissen is momenteel vrouw en dat percentage ligt ver onder het streefcijfer van 30 procent, zo bleek eerder al uit de bedrijvenmonitor Topvrouwen 2019.
De universitaire wereld is nog niet zover, maar in juni zette de TU Eindhoven een opmerkelijke stap. Tot eind 2020 stellen zij hun vacatures voor wetenschappelijke functies alléén open voor vrouwen. Dit besluit kwam kort nadat de universiteit op de laatste plaats belandde in de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren, met slechts 12,6 procent vrouwelijke hoogleraren, tegenover een gemiddelde op Nederlandse universiteiten van 20,9 procent. Van alle kanten kwam kritiek op deze maatregel, maar de universiteit vond het tijd voor een drastische ingreep.
Bij het ministerie van Defensie hanteren ze een andere aanpak. Daar organiseerden ze
de Meidenvaardag. Ruim 200 meiden – en vrouwen – tussen de 15 en 28 jaar gaven zich op om een dag mee te varen op een marineschip. Het is een van de manieren waarop Defensie probeert meer vrouwelijke militairen te werven.

LHBT Bollywoodfilm

Het belang van diversiteit, en het eventuele afdwingen ervan, leidde vaker tot discussies. Niet alleen waar het vrouwen betrof, maar ook diversiteit in afkomst, seksuele geaardheid en andere kenmerken. Gelukkig waren er dit jaar talloze initiatieven in binnen- en buitenland die inclusiviteit bevorderen.

Een mooi voorbeeld is een positieve ontwikkeling in Polen. Dat land lijkt op veel vlakken steeds conservatiever te worden. Homoseksualiteit ligt bijvoorbeeld erg gevoelig. Maar in de grote steden is een tegenbeweging te zien. Daar spreken burgemeesters zich uit tegen het beleid van de regering. De burgemeester van Warschau ondertekende een manifest. Daarmee belooft hij steun en bescherming te geven aan LHBTI’ers in de hoofdstad. Zo komt er een speciaal meldpunt en komt er geld beschikbaar voor antidiscriminatielessen op scholen. Daarin wordt uitgebreid aandacht besteed aan genderidentiteit en seksuele geaardheid. Volgens een Poolse homorechtenorganisatie gaat het om een mijlpaal – niet alleen voor Warschau, maar voor heel Polen.

LEES OOK: Dit zijn de belangrijkste medische doorbraken van 2019

Iets ander van karakter maar minstens zo opvallend is de eerste LHBT Bollywoodfilm. Volgens de regisseur van de film zijn LHBT’ers nog maar nauwelijks vertegenwoordigd in de Indiase filmwereld. En dat, terwijl het enorm belangrijk is om hun liefdesverhalen terug te zien op het witte doek, net zoals het verhaal van iedere andere liefdesrelatie. De verfilming van de liefde tussen twee vrouwen zorgt ervoor dat het publiek homoseksualiteit als iets normaals gaat zien. Dit zou het leven voor LHBT’ers in India een stukje makkelijker moeten maken.

Diversere arbeidsmarkt

Er valt meer vooruitgang te melden op het gebied van diversiteit. Nederlanders met een niet-westerse afkomst waren dit jaar steeds succesvoller op de arbeidsmarkt. Het CBS vergeleek het aantal mensen met betaald werk voor en na de financiële crisis van 2008. Uit het onderzoek blijkt dat vooral Turkse en Marokkaanse Nederlanders vaker aan het werk zijn. De kloof tussen die groepen en autochtone Nederlanders wordt steeds kleiner. Vorig jaar hadden ongeveer zes op de tien Nederlanders met een niet-westerse achtergrond een baan – tegenover zo’n zeven op de tien autochtone Nederlanders.

LEES OOK: Jaaroverzicht milieu 2019: doei wegwerpplastic, hoi herbruikbaar!

Uit een jaarlijks rapport van de Onderwijsinspectie blijkt dat steeds meer scholen en opleidingen werk maken van gelijke kansen voor leerlingen en studenten. Bijvoorbeeld door het te hebben over bewuste of onbewuste vooroordelen, of door te werken met brede brugklassen. Dat zijn brugklassen met gemixte niveaus. En die maatregelen werpen hun vruchten af, blijkt uit het rapport. Het effect is vooral te zien bij kinderen met een migratieachtergrond. Zij vallen minder vaak uit en halen vaker een diploma.

Als woorden tekort schieten

Een opmerkelijke ontwikkeling op speelgoedgebied: de komst van een Barbie met een beenprothese en een Barbie in een rolstoel. Die kwamen deze zomer in de winkel. Met poppen wil maker Mattel kinderen ervan bewust maken dat het heel normaal is om een fysieke beperking te hebben. Het bedrijf is al langer bezig om Barbie diverser te maken. Eerder waren er al poppen met een donkere huidskleur en meer realistische lichaamstypes.

Tot slot: sommige dingen zijn niet in woorden uit te drukken, maar spelen wel een rol in de communicatie over diversiteit. Maar liefst 230 nieuwe emoji’s brachten hier uitkomst. Je kunt daarmee meer combinaties van geslachten en huidskleuren maken. Bijvoorbeeld van het hand-in-hand koppel. Ook komen er meer emoji’s over beperkingen, zoals een doof poppetje en een blindengeleidehond. Zo wordt de wereld ook zonder woorden weer een beetje liever en inclusiever.

LEES OOK:

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
07:01 Angie Stone
life story angie stone
06:54 Stevie Wonder
he's misstra know-it-all stevie wonder
06:51 De La Soul
me, myself and i de la soul
06:47 George Benson
love x love (edit) george benson
06:44 Jonathan Jeremiah
good day jonathan jeremiah
06:38 Blue Boy
remember me blue boy
06:35 Ben L'oncle Soul
come prima ben l'oncle soul
06:31 Kid Creole & The Coconuts
stool pigeon kid creole & the coconuts
06:25 Jack Johnson
upside down jack johnson
06:21 Ruben Hein
say bye ruben hein