Indiase vissers en koks leren over belang haaien voor ecosysteem

Vandaag werden de bevindingen van de Natuurtop in Parijs gepubliceerd. Afgevaardigden van 130 landen kwamen daar de afgelopen week bij elkaar om te praten over de toestand van de natuur en biodiversiteit. En dat is nodig, want een miljoen planten- en diersoorten worden de komende decennia met uitsterven bedreigd.

Het verslag is gemaakt door het aan de Verenigde Naties gelieerde IPBES (The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) en spoort landen aan om MEER te doen om de natuur te beschermen.

Een mooi voorbeeld van iemand die zich daar nu al dagelijks voor inzet is de 34-jarige Divya Karnad. Zij doet er namelijk alles aan om haaien in India beschermen. Dat doet ze door te praten met vissers en koks. De haaienpopulatie in India is enorm afgenomen, en dat komt vooral doordat het dier gezien wordt als delicatesse.

Maar haaien spelen ook een essentiële rol voor het ecosysteem in de oceaan. Ze houden bijvoorbeeld de groei van de zeeschildpaddenpopulatie in toom. Want als er daar te veel van zijn, eten ze al het zeegras op – en hebben de vissen weer niets te eten.

Karnad zorgt ervoor dat steeds meer koks en vissers van deze wisselwerking op de hoogte zijn. Vaak gaat ze naar de haven om met vissers te praten over hun vangst. Dan vertelt ze ook dat steeds meer restaurants haaien van het menu halen en dat je ze dus beter kunt laten zwemmen.

Afgelopen vrijdag heeft Karnad de Future for Nature Award gewonnen. Met het prijzengeld van 50,000 euro hoopt ze nog meer vissers, restaurants en consumenten te bereiken.

Meer informatie lees je op Trouw.

Bericht achterlaten