Doei wegwerpplastic, hoi herbruikbaar!
19

Doei wegwerpplastic, hoi herbruikbaar!

Het lijkt erop dat in 2019 mensen over de hele wereld nu echt zijn wakker geschud als het gaat om ons milieu en de natuur. Vervuiling mag niet meer onder het tapijt worden geveegd, is de heersende gedachte.

Burgers, bedrijven en overheden zijn kleine en grote initiatieven gestart om de wereld schoner te maken. Zo namen bedrijven massaal afscheid van wegwerpplastic in de vorm van rietjes, borden, verpakkingen en bestek, The Ocean Cleanup boekte belangrijke progressie, en is er een hulpfonds opgericht voor jonge boeren die innovatief en duurzaam willen werken

Ontplasticen

Nadat een eerste poging mislukte, is het Boyan Slat gelukt om zijn uitvinding, The Ocean Cleanup, werkend te krijgen. Met eerdere prototypes lukte het wel om afval uit de zee te vissen. Maar als er hoge golven kwamen, dreef het zo weer over de rand heen. Dat probleem is nu opgelost door de drijfsnelheid van de plasticvanger aan te passen. Ook is de rand van het systeem 10 keer zo hoog gemaakt. En een mooie bijvangst: het systeem blijkt ook kleinere plastics vast te houden, zelfs microplastics van een millimeter groot. Er is nog veel werk aan de winkel voordat het systeem op grotere schaal kan worden ingezet, maar volgens Slat is er reden genoeg om trots te zijn op het resultaat tot nu toe.

Als kers op de taart kwam de Nederlander met nog een andere uitvinding. Hij presenteerde de Interceptor, een apparaat om rivieren schoner te maken. Zo’n 80 procent van al het plastic in zee is afkomstig van rivieren. Door die afvalkraan als het ware dicht te draaien hopen ze dat het schoonmaakwerk op zee uiteindelijk niet meer nodig is. Er zijn al twee interceptors actief in Indonesië en Maleisië. De installatie kan tot 50-duizend kilo plastic per dag uit het rivierwater vissen.

LEES OOK: Hoe we in 2019 vleesloos fastfood omarmden en transvetten aan banden werden gelegd 

‘En wie het kleine niet eert…’, dat moet de Zweedse meubelmaker Ikea hebben gedacht. Dit bedrijf maakte in Engeland twee grote speelgoedboten ter grootte van een sloep die op afstand bestuurbaar zijn. Daarmee wordt sinds kort plastic uit de rivier de Theems gevist. Per tochtje verzamelt de boot zo’n 20 kilo afval, waar uiteindelijk een kunstwerk van wordt gemaakt. Alle beetjes helpen!

Bye bye rietjes

Andere bedrijven kwamen ook in actie. Veel producenten maakten werk van het duurzamer maken van verpakkingen. Zo stopten de ijssalons van Ben & Jerry’s vanaf april met de verkoop van wegwerpplastic. Dat scheelt jaarlijks zo’n 30 miljoen lepeltjes en 2,5 miljoen rietjes aan afval. Eind volgend jaar gaat het bedrijf nog een stap verder. Dan worden de plastic bekers en deksels vervangen door biologisch afbreekbare alternatieven.

Bij de Hema zijn de plastic rietjes en wattenstaafjes sinds dit najaar verdwenen uit het assortiment. Hier kwamen alternatieven voor, zoals rietjes van papier en wattenstaafjes van karton. Daarmee loopt Hema vooruit op het Europese verbod op wegwerpplastic dat naar verwachting vanaf 2021 ingaat.

Bierbrouwer Guinness stapt af van de bekende plastic ringen die bierblikjes bij elkaar houden, en ze stoppen ook met ander plastic verpakkingsmateriaal. Voortaan gebruiken Guinness en alle andere merken van hetzelfde bierhuis 100 procent gerecycled en volledig afbreekbaar karton. Volgend jaar moet de omslag wereldwijd compleet zijn. En dat scheelt zo’n 400 ton plastic op jaarbasis.

Ook multinational Unilever neemt maatregelen. Van ijsjes die los in de kartonnen doos zitten tot tandenborstels gemaakt van bamboe. Ze denken dat deze – soms kleine – aanpassingen honderden tonnen plastic afval per jaar kunnen besparen.

LEES OOK: Dit zijn de belangrijkste medische doorbraken van 2019

Een mooi, kleinschalig bericht komt uit Italië. Boekverkoper Michele Gentile geeft gratis boeken weg aan schoolkinderen. Daarvoor moeten zij wel een plastic fles en een aluminium blikje inleveren. Gentile wil kinderen enthousiast maken voor lezen, en tegelijkertijd iets goeds doen voor het milieu. Eerder organiseerde hij al een grote opruimactie. Samen met leerlingen van een lokale school werden rondslingerende plastic flesjes en blikjes opgeruimd. Op deze manier zamelden ze geld in, waar ze vervolgens weer schoolboeken van kochten.

Natuurbescherming

Op het gebied van natuurconservatie waren er ook mooie ontwikkelingen. Zo lijkt het beter te gaan met de koraalriffen in Hawaï. In 2015 waren de temperaturen extreem hoog, en dat zorgde voor de ergste koraalverbleking in Hawaï ooit. Nu is er weer hoop voor de onderwaterdiertjes – want ja, een koraalrif bestaat uit ontelbaar veel kleine dieren. Koraalriffen zijn aan het stabiliseren en volgens wetenschappers van The Nature Conservancy lijkt het er zelfs op dat het koraal weer aan het groeien is. Zij hebben namelijk ruim 14 duizend riffen onderzocht. Het onderzoek kan de Hawaiiaanse overheid helpen om de koraalriffen te beschermen

De flora en fauna op Nieuw-Zeeland krijgt een flinke boost door toerisme. Sinds oktober 2019 moeten toeristen daar iets meer dan 2 tientjes aan belasting betalen. Dit levert de Nieuw-Zeelandse schatkist zo’n 47 miljoen euro per jaar op, dat gebruikt wordt voor natuurbescherming en voor het in stand houden van het nationale erfgoed.

En ook in Canada doet de natuur goede zaken. Voor het eerst in de geschiedenis hebben Canadezen via crowdfunding genoeg geld ingezameld om grond van een ongerept natuurgebied te kopen. In totaal was er 3 miljoen dollar nodig om dit voor elkaar te krijgen. Het gaat om een gebied van 800 hectare in British Columbia, aan de zogeheten Sunshine Coast. Zodra de koop is afgerond, wordt het park overgedragen aan een professionele organisatie voor natuurbescherming.

Elektrische auto’s en tractoren

In de strijd tegen milieuvervuiling mag het vermelden van de elektrische auto niet ontbreken. De verkopen stegen in 2018 fors, en ook in 2019 waren de Tesla’s en Jaguars i-PACE niet aan te slepen. Er werden dit jaar in elk geval meer elektrische auto’s verkocht dan dieselauto’s. Het aantal nieuwe diesels daalde met 45,3 procent terwijl de verkoop van elektrische auto’s juist steeg met 21 procent.

LEES OOK: In 2019 werd de wereld weer een beetje liever en inclusiever

Die trend wordt bijvoorbeeld in Amsterdam zeer verwelkomd. De gemeente heeft bepaald dat in 2030 al het verkeer in de bebouwde kom van de stad uitstootvrij moet zijn. Dat staat in het ‘actieplan schone lucht’ waarmee de stad inzet op uitstootvrije alternatieven zoals elektrische auto’s en auto’s die rijden op waterstof.

Terwijl de elektrische auto terrein wint, stapten boeren massaal op de dieseltractor om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Het kabinet kwam tussen het zoeken naar een oplossing door met een bijzondere maatregel: de oprichting van een hulpfonds voor jonge boeren die innovatief en duurzaam willen werken. Daarvoor maakt het kabinet 75 miljoen euro vrij. Het fonds moet jonge boeren helpen om een lening te krijgen. Bijvoorbeeld voor het starten van een eigen bedrijf, of om het bestaande bedrijf te innoveren. Om gebruik te maken van het hulpfonds, moeten de boeren eerst een plan presenteren. Dat wordt beoordeeld op de impact op het klimaat, dierenwelzijn en behoud van ecosystemen. Het aantal kleine land- en tuinbouwbedrijven daalt al jaren, omdat veel boeren geen opvolger hebben. Het hulpfonds moet ervoor zorgen dat er ook in de toekomst genoeg voedsel wordt geproduceerd.

Opvallend

We noemen tot slot enkele bijzondere initiatieven:

  • Tussen Kampen en Dronten vind je nu het eerste circulaire viaduct van Nederland. Veel viaducten uit de jaren ’40-’50 zijn nu aan vervanging toe. Staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven wil dat daar herbruikbare viaducten voor in de plaats komen.
  • Oud-tennisser Richard Krajiceck ging aan de slag met het volgende idee: een sportveld maken van oude tennisballen. Lang werd gedacht dat je tennisballen niet kunt recyclen, omdat het niet lukte om het vilt en de lijm te scheiden van het rubber. Dat blijkt nu dus toch mogelijk. Voor het sportveld zijn 50-duizend oude tennisballen nodig. Die kun je onder andere inleveren bij vestigingen van ABN Amro.
  • De Olympische Spelen die volgend jaar in Tokio worden gehouden hebben een milieubewust nieuwtje: alle medailles worden voor het eerst gemaakt van gerecyclede materialen. Goud, zilver en brons zijn afkomstig van afgedankte mobiele telefoons en andere kleine elektronische apparaten om zo de 5-duizend benodigde medailles te vervaardigen. Op die manier winnen niet alleen de kampioenen, maar ook het milieu.

LEES OOK:

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:06 Beats International
dub be good to me beats international
14:53 Earth Wind and Fire
fantasy earth wind and fire
14:45 Erykah Badu
apple tree erykah badu
14:41 Chaka Khan
i'm every woman chaka khan
14:37 Sting & Eric Clapton
it's probably me sting & eric clapton
14:33 Arrested Development
mr. wendal arrested development
14:25 Eliza Doolittle
pack up eliza doolittle
14:21 Light Of The World
london town light of the world
14:18 Etta James
i'd rather go blind etta james
14:15 Kraak & Smaak ft. Berenice van Leer
i think kraak & smaak ft. berenice van leer