Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Vogel kan 5 uuur vliegen zonder te bewegen
19

Vogel kan 5 uuur vliegen zonder te bewegen

De Andescondor heeft het grootste vleugeloppervlak van alle vogels op aarde. En dat is relaxed vliegen: onderzoekers hebben vastgesteld dat de condor zijn vleugels maar één procent van de tijd hoeft te bewegen.

Met zijn 8 tot 15 kilo is de Andescondor het zwaargewicht onder de zogenoemde zweefvogels: een groep die niet druk hoeft te klapperen om zich te verplaatsen, maar met loom uitgeslagen vleugels bergen en oceanen afspeurt. Ondanks zijn gewicht werkt deze strategie voor de aasgier prima. Geen wonder, als je bedenkt dat de afstand tussen het puntje van zijn linker- en rechtervleugel kan oplopen tot wel 3.20 meter.

Toch is de mate waarin de Condor zich inspant om vooruit te komen alsnog verrassend klein: tijdens het vliegen klappert de vogel maar één procent van de tijd met zijn vleugels, ontdekten Argentijnse en Britse wetenschappers tijdens een studie naar het vlieggedrag van de gier. Dat meldt de BBC.

De onderzoekers wilden te weten komen in hoeverre het vlieggedrag van de Andescondor wordt beïnvloed door weersomstandigheden en luchtstromen.

Tijdens de studie werd één condor gespot die vijf uur achter elkaar kon vliegen zonder één keer met zijn vleugels te slaan. Al met al legde deze vogel een afstand van 172 kilometer af.

Beeld: Andesconder in de Peruaanse Colca Canyon. Door: Colegota
Bron: Wikimedia / Creative Commons

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:42 Earth Wind & Fire
in the stone earth wind & fire
15:36 Candi Staton
young hearts run free candi staton
15:34 Nina Simone
i put a spell on you nina simone
15:30 Change
a lover's holiday change
15:23 Sugarhill Gang
rapper's delight sugarhill gang
15:19 Alicia Keys
fallin' alicia keys
15:16 Jocelyn Brown
somebody else's guy jocelyn brown
15:11 Luther Vandross
she's a superlady luther vandross
15:06 John Legend
ordinary people john legend
15:03 Sam & Dave
soul man sam & dave