Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Vogel kan 5 uuur vliegen zonder te bewegen
19

Vogel kan 5 uuur vliegen zonder te bewegen

De Andescondor heeft het grootste vleugeloppervlak van alle vogels op aarde. En dat is relaxed vliegen: onderzoekers hebben vastgesteld dat de condor zijn vleugels maar één procent van de tijd hoeft te bewegen.

Met zijn 8 tot 15 kilo is de Andescondor het zwaargewicht onder de zogenoemde zweefvogels: een groep die niet druk hoeft te klapperen om zich te verplaatsen, maar met loom uitgeslagen vleugels bergen en oceanen afspeurt. Ondanks zijn gewicht werkt deze strategie voor de aasgier prima. Geen wonder, als je bedenkt dat de afstand tussen het puntje van zijn linker- en rechtervleugel kan oplopen tot wel 3.20 meter.

Toch is de mate waarin de Condor zich inspant om vooruit te komen alsnog verrassend klein: tijdens het vliegen klappert de vogel maar één procent van de tijd met zijn vleugels, ontdekten Argentijnse en Britse wetenschappers tijdens een studie naar het vlieggedrag van de gier. Dat meldt de BBC.

De onderzoekers wilden te weten komen in hoeverre het vlieggedrag van de Andescondor wordt beïnvloed door weersomstandigheden en luchtstromen.

Tijdens de studie werd één condor gespot die vijf uur achter elkaar kon vliegen zonder één keer met zijn vleugels te slaan. Al met al legde deze vogel een afstand van 172 kilometer af.

Beeld: Andesconder in de Peruaanse Colca Canyon. Door: Colegota
Bron: Wikimedia / Creative Commons

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
00:15 Ronny Jordan
no pay, no play (i) ronny jordan
00:11 Stevie Wonder
golden lady stevie wonder
00:07 Speedometer & James Junior
no turning back speedometer & james junior
00:02 George Michael
spinning the wheel george michael
23:53 Gregory Porter
musical genocide (st germain remix) gregory porter
23:49 Soul II Soul
a dream's a dream soul ii soul
23:46 Alicia Keys
gramercy park alicia keys
23:42 Barry White
what am i gonna do barry white
23:38 Kenny G & Earth Wind and Fire
the way you move kenny g & earth wind and fire
23:35 Norah Jones
what am i to you norah jones