Jasmijn Melse: “De zee is van niemand en daarom is die van iedereen”

Jasmijn Melse, columnist Sublime

Je zou het niet denken, maar er onze zeeën zijn een stuk beter beschermd dan tien jaar geleden, vertelt Jasmijn Melse, Hoofd Filantropie ABN AMRO.

 

Jaren geleden werkte ik voor een filantroop die riep: ‘De zee is van niemand en juist daarom moet ze beschermd worden.’ En zo leerde ik tien jaar geleden al over dode dieren met buikjes vol plastic, de onzichtbare deeltjes in ons water en het plastic vuil dat over onze aarde wordt uitgestort. Wereldwijd gingen we aan de slag met filantropen en goede doelen om het plastic probleem op de kaart te zetten.

Maar ja, wat is er nou bereikt in die 10 jaar? Het lijkt alsof de bergen plastic alleen maar groeien, zowel in de zee als thuis in mijn eigen afvalbak. Toch is er al veel bereikt.

In 2012 gingen grote merken, met geld van filantropen, microplastic uit cosmetica weren. En in 2015 kwam er zelfs een Europees verbod op gratis plastic tasjes. En toen ging het écht los. In 2016 verschenen verschillende documentaires over plastic vervuiling en in 2017 richtten een Zwitserse en Amerikaanse filantroop een groot fonds op voor nieuwe oplossingen. Alles bij elkaar is het één van de meest succesvolle milieucampagnes ooit.

Maar leuk al die filantropen en bedrijven die zich inzetten, maar wat kunnen jij en ik nu doen om straks op een schoon strand te liggen? Ik vroeg een expert om advies en hij zei: ‘we can’t recycle our way out of this crisis’. Kortom recyclen alleen is niet genoeg. We moeten gewoon van het plastic af. En daar kun jij ook een rol in spelen. Ga weer naar werk met die ouderwetse broodtrommel en eigen beker en blijf aandacht vragen voor minder plastic verpakkingen.

Net zoals de zee van niemand is, is de zee ook van iedereen. En dát is nu juist het verschil. We hoeven niet meer hulpeloos toe te kijken, maar kunnen actief ons steentje bijdragen. Jaren geleden hebben filantropen en goede doelen voor ons de zee een stem gegeven. Het enige wat wij moeten doen is die stem nu ook echt horen.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten