Jasmijn Melse: “Hij mag niet meer cadeautjes dan ik!”

Eerlijk zullen we alles delen, hoe maak je dat kinderen wijs? Jasmijn Melse, hoofd filantropie van ABN AMRO doet een poging.

Vorig weekend was onze dochter jarig. Ze werd vier. Een mooi feest met veel cadeautjes. Haar vriendje uit het dorp werd een paar dagen later vier, en nu was het zijn beurt om te stralen. En toen stak de jaloezie de kop op. Nee, hij mocht niet ook op de stoel staan bij het zingen en nee, geen cadeau voor hem want hij mocht zeker niet meer cadeautjes krijgen dan zij.

Ik kan haar deze jaloezie moeilijk kwalijk nemen, maar dacht toch stiekem: iets meer geven dan nemen zou niet verkeerd zijn. En ik ben niet de enige ouder die hier zo over denkt. Je zou het niet verwachten, maar we krijgen bij de bank regelmatig ouders met kinderen over de vloer die meer willen leren over donaties en goede doelen. Maar wat doe je dan met de allerkleinsten?

Hier een paar tips die ik heb verzameld. Vraag voor Moeder- of Vaderdag een tekening waarop je kind laat zien wat hij of zij voor een ander heeft gedaan. Of deel het zakgeld in tweeën. Iedere week een paar centjes voor je kind en een paar om iets te doen voor een ander. Ook kun je jaarlijks vrijwilligerswerk doen. Samen een speeltuin schoonmaken of afval ruimen, en voor later hiervan een fotoboekje maken.

Met de cadeautjes kwam het dit weekend niet meer goed. Maar toen de collectant maandag aanbelde en ik geen kleingeld meer had, rende onze dochter naar boven, pakte haar spaarpot, en riep: “geen probleem hoor”. Om vervolgens nog wel even de collectant mee te geven dat ze ook spaarde voor een Frozen kasteel. Jong geleerd is oud gedaan.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten