Jasmijn Melse: “Niet iedereen wil een geit”

Heel lief zo’n gratis schooluniform of een geit, maar gewoon direct geld geven helpt mensen een stuk verder, zegt Jasmijn Melse, hoofd Filantropie bij ABN AMRO.  

‘De mensen kunnen maar niet begrijpen dat men niet op hun manier gelukkig wil zijn’. Dit is een citaat van Ernst Hohenemser dat ik ooit als beginnende puber in een boekje heb opgeschreven. Want hoe vaak gebeurt het niet dat mensen je goedbedoeld willen helpen, maar dat de geboden hulp niet is waar jij op dat moment op zit te wachten?

Ik moest hier weer aan denken bij het zien van de documentaire ‘Niet iedereen wil een geit’. Hierin laat de organisatie GiveDirectly zien hoe zij op een andere manier armoede terugdringen. Het idee is simpel. Geef mensen in armoede geen geit, schooluniform of de welbekende hengel om mee te vissen, maar geef ze gewoon geld. Geld zonder verplichtingen. De ontvanger bepaalt zelf wat er gekocht wordt in plaats van een vaak westerse expert. Het idee is dat mensen zelf het beste weten hoe ze geld kunnen inzetten om vooruit te komen.

De resultaten van de eerste jaren zijn veelbelovend. Mensen vernieuwen eerst hun dak met golfplaten, waardoor ze geen waardevolle tijd meer kwijt zijn aan reparaties, kopen een big of schaffen een instrument aan en verdienen nu geld met een band. Gewoon geld geven lijkt effectiever dan andere vormen van hulp. En nee, het leidt tot nu toe niet tot grootschalige verkwisting of luie mensen.

Tientallen jaren roepen wij dat de ontvangers, de mensen waarvoor we het doen, meer betrokken moeten worden bij hoe hulpgelden worden besteed. In de praktijk blijkt dit erg lastig en is het maar al te vaak ‘wie betaalt, bepaalt’. Het direct geven van geld draait dit om. Niet de gever maar de ontvanger weet zelf het beste hoe die zichzelf uit de armoede haalt. En dat is dus lang niet altijd met een goedbedoelde geit.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten