Jasmijn Melse: “Rijke kinderen gaan armoede bestrijden”

Jasmijn Melse, hoofd Filantropie bij ABN AMRO praat over de The Resource Generation. Rijke kinderen die armoede bestrijden. Een mooie beweging. 

“Geboren worden in een rijke familie voelt alsof je boven op de Mount Everest staat zonder deze zelf beklommen te hebben.” Dit zijn de woorden van Sid, een Braziliaan die ik laatst sprak. Hij behoort tot de derde generatie van een zeer vermogende familie die een luchtvaartmaatschappij bezit.

Sid is ervan overtuigd dat elke ouder hoopt dat zijn kind bij kan dragen aan een wereld zonder lijden. Dit vraagt om zorg voor de wereld om ons heen. Sid is niet de enige rijke erfgenaam die ik de laatste jaren gesproken heb en er zo over denkt.

Er is iets interessants aan de hand. Aan de ene kant zie ik een groeiende ongelijkheid. Aan de andere kant zie ik een nieuwe generatie rijken die niet van plan is om het geld zomaar aan het nageslacht te geven. Of het uit te geven aan dure auto’s, merkkleding en feestjes.

Er wordt wel gezegd dat de eerste generatie het bedrijf opbouwt, de tweede fortuinen verdient en dat de derde generatie alles uitgeeft. Ook Sid is van plan geld uit te geven, maar niet voor zichzelf. Hij wil het inzetten om de grote uitdagingen van zijn generatie op te lossen, bijvoorbeeld klimaatverandering.

In de VS is zelfs een club rijke jongeren opgestaan die zich actief inzet voor gelijke verdeling van rijkdom, land en macht. The Resource Generation. Ze willen niet alleen armoede bestrijden, maar de achterliggende oorzaken van het systeem aanpakken. Het systeem dat voor hun families tot grote welvaart heeft geleid.

Ik moet nog zien wat deze millennials met het geërfde geld gaan doen. Het is in ieder geval duidelijk dat ze hun eigen berg aan het beklimmen zijn. Ik ben benieuwd waar dit eindigt.

De Sublime Columns: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten