Jasmijn Melse: “Voor iedere ‘ja’ een ‘nee’ elders in de wereld”

Jasmijn Melse, columnist Sublime

Je moet er toch niet aan denken, op je twaalfde moeten trouwen met iemand die je opa kan zijn!? Jasmijn Melse, hoofd Filantropie bij ABN Amro, is daarom blij met een nieuwe slimme manier in Amerika om kindhuwelijken te stoppen.

Het is een beetje gênant, maar ik ben een tijdje echt verslaafd geweest aan ‘Say Yes To The Dress’. Het uitzoeken van de bruidsjurk, de ringen en zelfs het thema van de dag, heerlijk om daarbij weg te zwijmelen. Als kijker meegenieten van dé dag waarop een stel de liefde viert.

Wij kennen vooral de leuke kant van het huwelijk, maar er is ook een andere kant die wij niet vaak op tv zien. Ieder jaar zeggen ook 12 miljoen meisjes ‘yes to the dress’ en komen opdraven voor hun verplichte huwelijk. Stel je voor 13 jaar en dan moeten trouwen met een man van 63 die je opa had kunnen zijn. En dat je daar als kind, kinderen van krijgt. Niet voor te stellen toch? En in de tijd dat ik deze column inspreek zijn er weer 23 meisjes gehuwd.

Hoe mooi zou het zijn als we voor iedere ‘ja, ik wil’ ergens anders in de wereld er een ‘nee’ van kunnen maken. Of in ieder geval een ‘nu nog niet’. Dit is precies wat de initiatiefnemers van VOW willen: kindhuwelijken de wereld uithelpen. Dit doen ze op een super slimme manier. Zij hebben de hele trouwbranche in de VS gemobiliseerd. Iedereen kan meedoen, echtparen, trouwlocaties en familie en vrienden die op de dag zelf een extra envelopje toestoppen. Al dat geld gaat naar een fonds dat zich richt op landen waar kindhuwelijken het meeste voorkomen, zoals Niger en India.

Het geeft mij hoop dat een hele branche waarin miljarden omgaan, de handen ineen slaat. En dat wij zelf ook ons steentje kunnen bijdragen. Ik ga nu nog maar eens aan mijn vriend vragen of hij toch écht niet met mij wil trouwen. Yes, I do!

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten