

Jongeren op het goede pad
Het zal je maar gebeuren. Je bent net 18 en dan krijg je een schuldvordering, omdat je ouders op je twaalfde je schoolboeken niet konden betalen. Gelukkig zijn er kunstenaars die de jongeren weer op het goede pad helpen.
In de documentaire ‘De Schuldmachine’, die woensdagavond in première ging, zien we wat problematische schulden met jongeren in Amsterdam-Zuidoost doen. Ze worstelen dagelijks met de bureaucratische mallemolen die de schuldindustrie met zich meebrengt. In Nederland heeft één op de vijf jongeren al problematische schulden, waarvan er soms uitzichtloze situaties tussen zitten. Zo zien we in de documentaire de 12-jarige Ricky, die al zeven jaar bezig is om zijn leven op de rit te krijgen. Hoe doe je dat zonder inkomen en onderdak?
Ook komt in de documentaire Elyvonne aan het woord. Na meer dan tien jaar ontvangt zij nog steeds facturen voor de schoolboeken die op haar twaalfde niet zijn betaald door haar moeder. De kosten zijn inmiddels verdubbeld. “De schuld was van mijn moeder, maar nu schuiven ze het op mij af.” Bekijk hier de hele documentaire.
Kunstenaarsinitiatief helpt jongeren weer op de rit
Gelukkig is hulp. De documentaire volgt jongeren die zich hebben aangemeld voor de alternatieve schuldaanpak van ONSbank. Deze stichting zorgt in de eerste plaats voor schuldrust. Dat betekent dat je een periode van in ieder geval zes maanden krijgt, waarin je schulden worden bevroren en je geen berichten van deurwaarders en incassobureaus krijgt. Dit vermindert stress en geeft de mogelijkheid om aan jezelf te werken. In die zes maanden laat de ONSbank de jongeren samen werken met kunstenaars om zo aan zichzelf te werken. Marie-Louise Voors is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van ONSbank. Ze zet zich in voor het initiatief vanwege ‘de unieke en effectieve aanpak’.
‘We zien dat de samenwerking met kunstenaars echt werkt en dat is zo gaaf! Daarnaast vind ik het heel belangrijk om de schuldeisers te betrekken bij de gevolgen van hun keuzes en handelen. We lossen samen de schuld op en werken aan betaald werk’, legt Marie-Louise uit.
‘Wie ben ik en waar wil ik naartoe?’
Over Doing Donderdag
In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met Sublime Doing stellen wij deze mensen en hun initiatief aan jou voor.
Helden gezocht
Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!