Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Jongeren op het goede pad
19

Jongeren op het goede pad

Het zal je maar gebeuren. Je bent net 18 en dan krijg je een schuldvordering, omdat je ouders op je twaalfde je schoolboeken niet konden betalen. Gelukkig zijn er kunstenaars die de jongeren weer op het goede pad helpen.

 

In de documentaire ‘De Schuldmachine’, die woensdagavond in première ging, zien we wat problematische schulden met jongeren in Amsterdam-Zuidoost doen. Ze worstelen dagelijks met de bureaucratische mallemolen die de schuldindustrie met zich meebrengt. In Nederland heeft één op de vijf jongeren al problematische schulden, waarvan er soms uitzichtloze situaties tussen zitten. Zo zien we in de documentaire de 12-jarige Ricky, die al zeven jaar bezig is om zijn leven op de rit te krijgen. Hoe doe je dat zonder inkomen en onderdak?

Ook komt in de documentaire Elyvonne aan het woord. Na meer dan tien jaar ontvangt zij nog steeds facturen voor de schoolboeken die op haar twaalfde niet zijn betaald door haar moeder. De kosten zijn inmiddels verdubbeld. “De schuld was van mijn moeder, maar nu schuiven ze het op mij af.” Bekijk hier de hele documentaire.

Kunstenaarsinitiatief helpt jongeren weer op de rit

Gelukkig is hulp. De documentaire volgt jongeren die zich hebben aangemeld voor de alternatieve schuldaanpak van ONSbank. Deze stichting zorgt in de eerste plaats voor schuldrust. Dat betekent dat je een periode van in ieder geval zes maanden krijgt, waarin je schulden worden bevroren en je geen berichten van deurwaarders en incassobureaus krijgt. Dit vermindert stress en geeft de mogelijkheid om aan jezelf te werken. In die zes maanden laat de ONSbank de jongeren samen werken met kunstenaars om zo aan zichzelf te werken. Marie-Louise Voors is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van ONSbank. Ze zet zich in voor het initiatief vanwege ‘de unieke en effectieve aanpak’.

‘We zien dat de samenwerking met kunstenaars echt werkt en dat is zo gaaf! Daarnaast vind ik het heel belangrijk om de schuldeisers te betrekken bij de gevolgen van hun keuzes en handelen. We lossen samen de schuld op en werken aan betaald werk’, legt Marie-Louise uit.

‘Wie ben ik en waar wil ik naartoe?’

Gedurende 6 maanden gaan de jongeren elke week 2 uur aan de slag met een kunstenaar, fotograaf, theatermaker, muzikant of sporter. Ze maken bijvoorbeeld een kunstwerk, gaan de straat op om te fotograferen of leren een vechtsport. Tegelijkertijd gaan ze in gesprek met deze workshopleiders en met de andere deelnemers. Samen kijken ze naar vragen als: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Door deelname aan de workshops ervaren ze dat verandering in hun leven mogelijk is. Ze leren zichzelf kennen en weten ze waar ze naartoe willen. Als ze weer overzicht hebben en beter weten waar hun toekomst ligt, dan ontstaat ook weer de behoefte om hun leven praktisch op orde te brengen. Ze krijgen daarmee grip op hun leven.

Doordat ze tijdens sommige workshops in beweging zijn, krijgen ze niet alleen rust in hun hoofd, maar ook in hun lijf. Kunstenaars, muzikanten en sporters zijn vaak eigenzinnig en gemotiveerd en hebben een hele eigen kijk op het leven. Dit werkt inspirerend en bevrijdend. Bovendien kunnen ze andere vormen van waarde, succes en kracht laten zien, dan die van geld, roem en uiterlijk. Dit geeft je een ander perspectief op het leven en nieuwe kracht.

Over Doing Donderdag

In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met Sublime Doing stellen wij deze mensen en hun initiatief aan jou voor.

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:33 Bobby Caldwell
what you won't do for love bobby caldwell
16:23  TLC
waterfalls (origineel) tlc
16:19 New Cool Collective & Mark Reilly
we should be dancing new cool collective & mark reilly
16:15 Barry White
never never gonna give you up barry white
16:11 Lauryn Hill & Bob Marley
turn your lights down low lauryn hill & bob marley
16:07 Jarabe de Palo
bonito jarabe de palo
15:52 Caro Emerald
back it up (new mix) caro emerald
15:49 Quincy Jones
summer in the city quincy jones
15:45 Prince
kiss prince
15:41 Blue Lab Beats ft. Alex Blake
nights in havana blue lab beats ft. alex blake