Joy Crookes – Skin review: “Indringend en levendig debuutalbum”
1

Joy Crookes – Skin review: “Indringend en levendig debuutalbum”

Het debuutalbum Skin van Joy Crookes gaat letterlijk onder je huid zitten. Haar rake lyrics over mentale problemen, liefde, haat, loslaten en verdraagzaamheid tezamen met een stem die doet denken aan Billy Holiday en Amy Winehouse, weten diep te raken.

De Iers-Bengalese Joy Crookes wordt gezien als een van de grote talenten van de Britse soul. Ze groeide op in het multi-culturele Zuid-London waar ze op haar twaalfde al begon met het schrijven van liedjes. In tien jaar tijd bracht ze drie goed ontvangen ep’s uit -mini-albums- en nu is daar eindelijk haar debuut.

Skin luistert als een rondleiding in de ziel van Crookes onder begeleiding van een zinderende mix van trip-hop, soul, pop, jazz en r&b. Deze voelt des te persoonlijker door de voice-memo’s van familieleden die verwerkt zijn door het album heen. Zo hoor je de moeder van Crookes bij de opening van het nummer To Lose Someone haar troosten nadat de ex van de zangeres zojuist uit haar huis is vertrokken.

De grijzen van seksueel geweld

Met een open blik onderzoekt Crookes de grijzen van het leven. Zo zingt ze in de breekbare ballad Unlearn You over seksueel geweld. Trauma slaat zich op in je lichaam. Dat hoor je niet alleen in de tekst, maar ook in de stem van Crookes die hier en daar breekt, het intieme pianospel en strijkers die recht op de hartsnaren gespeeld lijken.

Can I cross you out and unlearn you?
Oh, wash that memory and unlearn you
From my body

Ongelofelijk knap dat je op 23-jarige leeftijd zo’n pijnlijk en gelaagd onderwerp kan vangen in een liedje dat je hart doet breken en vragen doet stellen.

Skin biedt een afwisselende flow van meeslepende ballads, en enkele heupwiegende uptempo nummers als Kingdom, Feet Don’t Fail Me Now, Trouble en het trip-hop gelaagde 19th Floor. In de laatste bezingt Crookes haar liefde voor Zuid-Londen, terwijl ze met lede ogen beziet hoe oude gebouwen inclusief bewoners plaats moeten maken voor nieuwe gebouwen met mensen met geld.

Hoopvolle vibes

Op Poison, ontrafeld Crookes de kluwen van trauma’s die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Door het betoverende pianospel en opgewekte melodie, klinkt er hoop door en een boodschap die oproept verantwoording te nemen. Het is rot dat jij dit leed hebt meegekregen, maar dat geeft je niet het recht jouw gif rond te spuiten op anderen.

LEES OOK: Verheug je op deze 11 nieuwe soul, funk, jazz en r&b albums!

Het enige smet(je) op dit album is de afsluiter Theet Ache die zowel qua lyrics als sound minder diep en vol voelt als de rest van de tracks.

Afgezien daarvan is Skin een juweel van een debuut dat een aandachtige luisterbeurt verdiend.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
21:53 John Mayer & Leon Bridges
inside friend john mayer & leon bridges
21:49 Jamiroquai
alright jamiroquai
21:45 Loose Ends
hangin' on a string loose ends
21:42 Ray Charles
georgia on my mind ray charles
21:37 Jordan Rakei
wind parade jordan rakei
21:34 Chic
i want your love chic
21:25 Adele
cry your heart out adele
21:22 Jackie Wilson
higher and higher jackie wilson
21:18 Musiq Soulchild
just friends (sunny) musiq soulchild
21:14 Gregory Porter
no love dying gregory porter