Judith Sanders: “Amsterdam benzinevrij in 2030? Dat gaat lukken”

Politiek Den Haag noemt de Amsterdamse plannen om benzine- en dieselauto’s vanaf 2030 uit onze hoofdstad te weren ‘totaal onrealistisch’, maar duurzaam beleggingsstrateeg Judith Sanders van ABN AMRO ziet juist kansen.

Afscheid nemen van bestaande gewoontes voelt vaak wat ongemakkelijk. Het kost vaak geld en dan gaat het knagen: waarom zou ik eigenlijk meedoen als anderen niet meedoen? Maar dit ongemak hoort bij een transitie.

Neem het plan van de gemeente Amsterdam om benzine- en dieselauto’s vanaf 2030 niet meer in de stad toe te laten. Hier is veel kritiek op. Een veelgebruikt argument is dat er niet genoeg elektrische auto’s op de markt zijn voor alle Amsterdammers. Toch denk ik dat het gaat lukken.
De ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto’s gaan razendsnel, waardoor ik denk dat het plan van de gemeente kansrijk is.

Even een paar statistieken. Eind 2018 reden er bijna 45.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Op een totaal van bijna 9 miljoen lijkt dit weinig. Maar in een jaar is het aandeel elektrische auto’s maar liefs 116 procent gegroeid! Als deze groei zich doorzet, rijden we in 2028 allemaal een elektrische auto. Dan is het dus wel zaak dat het aanbod blijft stijgen en de prijzen dalen. Maar ook dat ziet er rooskleurig uit. Zo houden marktpartijen de onderhoudskosten van elektrische auto’s relatief laag en bieden ze gunstige private lease programma’s aan.

Terug naar Amsterdam. Als ergens in Nederland de omslag van fossiel naar elektrisch gemaakt kan worden dan is het daar. Amsterdammers rijden minder auto dan de gemiddelde Nederlander en dit percentage daalt al jaren.

Veel Europese automerken rollen momenteel autodeelplatformen uit en het gebruik van deelauto’s is in korte tijd gigantisch toegenomen. Ook in Amsterdam! Als deze trend zich doorzet kunnen eind 2030 alle inwoners van Amsterdam rondrijden in een elektrische deelauto.

Samenvattend: de plannen van het Amsterdamse stadsbestuur zijn ambitieus en kosten geld, maar er is voldoende basis om ze niet in de prullenbak te kieperen.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten