Judith Sanders: ‘Wat is de juiste balans tussen noodzaak en plezier?’

Beleggingsexpert Judith Sanders spoort je aan om kritische vragen aan jezelf te stellen. “Heb ik dit echt nodig?”

Duurzaamheid wordt omschreven als een “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
Maar wat is precies de omvang van onze werkelijke behoefte? Waar hebben we het dan over en wat valt hier eigenlijk onder?
Eten en drinken, dat staat vast, maar halen we dit dan bij supermarkten die het hele jaar door vol liggen met exotisch fruit, buiten het seizoen vallende groenten en alles wat onze lekkere trek kan stillen. Of spreken we dan van een groenteafdeling vol boerenkool en spruitjes in de winter, en andijvie en spinazie in de zomer?
Hebben we het over een kledingkast gevuld met minstens 3 spijkerbroeken van het nieuwste model en een bijna niet te tellen aantal shirts of bedoelen we een basispakketje functionele kleding, passend bij het seizoen waar alleen vervangen wordt wat compleet versleten is?
En hoe zit het dan met de vooruitgang? Hoort het hebben van de nieuwste iPhone in het noodzakelijke basispakket of moeten we het jarenlang doen met dezelfde mobiel of laptop.
Bij duurzaamheid gaat het om een balans van eerlijk geven en nemen tussen mens en natuur. Dit klinkt ideaal en makkelijk. Maar eerlijk “nemen” is lastig. Dit vergt een ingebakken wens om dit te willen doen. Maar laten we wel zijn. Het zit gebakken in ons systeem om altijd meer, beter, mooier, sneller en groter te willen.
Eerlijk zijn betekent dus kiezen voor een juiste balans tussen noodzaak en plezier. Probeer daarom bij een aanschaf, zowel groot als klein, eens wat vaker focussen op de gevolgen van jouw gedrag. Stel je jezelf de vraag: waar is dit van gemaakt? Wat heeft het de natuur gekost? Heb ik dit echt nodig?
Als je deze vraag eerlijk durft te beantwoorden en daar naar handelt, ben je al een heel eind op de goede weg.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten