Judith Sanders: Cashen? Zorg voor meer vrouwen op de werkvloer

Beleggingsstrateeg Judith Sanders van ABN AMRO heeft een slimme beleggingstip voor je.

Duurzaam beleggen is meer dan alleen oog hebben voor bedrijven die actief zijn op het gebied van klimaatproblematiek of milieuoplossingen. Ook gendergelijkheid speelt een belangrijke rol. Oftewel gelijke kansen voor man en vrouw op de werkvloer.

Gendergelijkheid is doel 5 van de duurzame ontwikkeldoelstellingen van de Verenigde Naties. Met een reden. Er is nog te weinig gelijkheid en dat is een gemiste kans, ook voor beleggers.

Uit onderzoek blijkt dat een meer vrouwelijk personeelsbestand samenhangt met een hoger rendement. De bedrijven die het best scoorden op genderdiversiteit hadden gemiddeld zelfs 2% meer opbrengst.

Maar ondanks deze cijfers zien we nog te weinig diversiteit op de werkvloer, ook in Nederland. We denken misschien dat we het goed doen, maar we scoren een magere B- terwijl A het hoogste cijfer is. Zonde want een gelijke man/vrouw verdeling op de werkvloer zorg voor meer tevredenheid. En betrokken en gemotiveerd personaal draagt vervolgens weer bij aan goede bedrijfsresultaten. En er zijn nog meer redenen om gendergelijkheid te stimuleren. Producten of diensten voor vrouwen zijn succesvoller als ze door mannen én vrouwen ontwikkeld zijn.

Verder blijkt dat Europese bedrijven waar vrouwen een grotere rol spelen, minder risicovol zijn. Ze behalen stabielere winsten en keren met meer regelmaat dividend uit. In Azië zien we dat bedrijven met minstens twee vrouwelijke bestuursleden een hogere winstmarge hebben en zelfs twee keer zo veel waard zijn als een gemiddeld bedrijf op de beurs.

Kortom: bedrijven die zich hard maken voor gender gelijkheid zijn een interessante beleggingskans. Niet alleen omdat ze meer rendement opleveren, maar ook omdat je je hiermee hard maakt voor een duurzame toekomst met gelijke kansen voor iedereen.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten