Judith Sanders: “Beleg in energiemaatschappijen die (nog) een beetje vies zijn”

Passen vervuilende energiemaatschappijen in een duurzame beleggingsstrategie? Beleggingsstrateeg Judith Sanders van ABN AMRO vindt van wel.

Energiemaatschappijen als E.on, RWE en Engie: horen die nog wel thuis in beleggingsportefeuilles? Op het eerste gezicht lijkt het geen duurzame keuze om hierin te beleggen. Uitsluiten dus! Zo dwing je duurzaamheid af! Maar in de praktijk ligt zo’n beslissing toch iets genuanceerder. Door wél in deze sector te investeren, kun je duurzaamheid zelfs stimuleren.

Dat zit zo: de vraag naar energie neemt nog altijd toe, en deze behoefte moet toch vervuld worden. Ook mensen in Kenia of India willen net als jij genieten van een warme douche of op elk gewenst moment hun telefoon kunnen opladen. Niet beleggen in deze energiebedrijven is dan ook niet de oplossing van het probleem

Gelukkig is inmiddels bijna iedereen ervan doorgedrongen dat klimaatverandering het grootste probleem van deze eeuw is. Ook energiemaatschappijen! Die zijn volop bezig met het zoeken naar milieuvriendelijke oplossingen voor de toenemende vraag naar energie. Maar dat lukt natuurlijk niet in een keer. De Vraag naar energie is simpelweg te groot. Vergelijk het afvallen, van alles naar niets is niet vol te houden en eindigt vaak met een ongewenst resultaat. Grote veranderingen kosten tijd. En deze bedrijven zitten middenin een transitie.

Ze gebruiken nog steeds fossiele brandstoffen, maar stappen daarnaast steeds meer over op hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie.

Dit gedrag mag beloond worden. Dit kan door juist te investeren in bedrijven die zich aantoonbaar hard maken voor de energietransitie. Hiermee stimuleren we duurzaamheid.

Dus, overweeg je om in de energiesector te beleggen? Dan zou ik gaan voor energiemaatschappijen die aantoonbaar stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Zo beloon je hun goede gedrag. En geef je bedrijven die nog niets aan duurzaamheid doen een stok achter de deur om ook stappen te gaan zetten.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten