Judith Sanders: Hoeveel heb jij over voor een pondje kaas?

Beleggingsstrateeg Judith Sanders van ABN Amro vraagt zich af of we dezelfde boodschappen blijven doen, als we een eerlijke prijs voor voeding moeten betalen.

We verdiepen ons steeds vaker in de impact van onze aankoop op de maatschappij. Dat kan als we bijvoorbeeld naar onze voeding kijken tot interessante inzichten leiden.

Neem nu kaas, het meest gegeten broodbeleg in Nederland. De meeste mensen weten wel ongeveer wat een kilo belegen kost. Maar dat is niet de werkelijke prijs van de kaas. In deze prijs wordt namelijk geen rekening gehouden met bijvoorbeeld watergebruik, afval en de uitstoot van schadelijke gassen die de productie van kaas oplevert. Kosten die de maatschappij als geheel draagt, maar niet worden doorberekend aan de producent of consument.

Zouden we dat wel doen, dan moet de prijs van een kilo kaas met gemiddeld bijna 20 procent omhoog, Hetzelfde geldt voor vlees maar ook voor bijvoorbeeld aardbeien uit de kas. Door de werkelijke kosten zichtbaar te maken, kunnen we een eerlijke vergelijking maken tussen duurzame en niet-duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen. Vervuilende producten krijgen dan per saldo een hoger prijskaartje en worden hierdoor minder aantrekkelijk.

Dus pondje kaas voor 9 euro, een doosje aardbeien uit kas van pakweg 7,50 of je favoriete stukje vlees 5 euro per ons…? Ik ben erg benieuwd wat deze prijzen met onze keuzes in de supermarkt gaan doen.

De Sublime Coumns: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten