Judith Sanders: “Leer omgekeerd denken, want pas dan kan je de wereld veranderen”

Judith Sanders van ABN AMBRO legt vandaag uit hoe je kan bijdragen aan een duurzamere wereld 

 Vaak hoor ik dat wij als klein landje of zelfs als Europa niets kunnen betekenen op duurzaam vlak, zolang vervuilende landen als China en India, maar ook “kleinere” opkomende economieën zo weinig doen. 

Dan leg ik uit dat we met alle landen samen onze wereld vormen. En ja onderling verschillen we sterk van elkaar qua ontwikkeling, groei en duurzaamheid.   
Maar eerlijk is eerlijk. Dat de westerse wereld nu inziet wat de gevolgen zijn van de door ons gecreëerde klimaatproblematiek, geeft ons niet het recht opkomende markten te belemmeren in hun ontwikkeling. 
Het grootste probleem voor deze markten is toegang tot kapitaal voor innovatieve ontwikkelingen. Een land met een lage welvaart, zonder investeringen van buitenaf zal bij gebrek hieraan simpelweg minder snel of soms zelfs niet kunnen verduurzamen. 

Om het welvaartsverschil in te halen, grijpen ze daarom naar vervuilende oplossingen en daarmee maken ze de klimaatproblematiek groter.
Wil je dus bijdragen op het vlak van duurzaamheid dan moet je omgekeerd kunnen denken. 

Bijvoorbeeld door te investeren in landen die het op duurzaam vlak nog niet zo goed of zelfs slecht doen, maar wel de intentie hebben dit te willen veranderen. 
Een mooi voorbeeld is Uruguay. Aan het eind van het vorige millennium was olie met 27% de grootste importpost voor het land. Nu zijn dat windturbines. Uruguay draait inmiddels voor 55 procent op hernieuwbare energie. Het mondiale gemiddelde staat op 12 procent. Dat haalt Nederland nog niet eens met zeven procent.

Kan iemand mij uitleggen wie nou wie moet helpen?

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

 

Bericht achterlaten